Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ουράνιες Απειλές !



Προειδοποίηση για αστεροειδή: Η  ΝΑΣΑ ανακάλυψε δέκα δυνητικά  επικινδύνους  διαστημικούς βράχους που βρίσκονται κοντά στην γη

 

Η NAΣA εργάζεται αποφασιστικά για να ανακαλύψει τους κινδύνους εκείνους που αντιμετωπίζει η Γη από το διάστημα, και έχει δηλώσει ότι έχει ανακαλύψει 10 νέους αστεροειδείς που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να ζημιώσουν τη ζωή πάνω στη Γη.



Αυτή η ζωτική ανακάλυψη έγινε από την αποστολή εντοπισμού αστεροειδών της NAΣA του προγράμματος : Υπέρυθρος Εξερευνητής  Εποπτείας Ευρέως Πεδίου του Ουρανού Γεωπλήσιων Αντικειμένων (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer ή NEOWISE).

                
Η Amy Mainzer, κύριος ερευνητής του προγράμματος NEOWISE από το Εργαστήριο Αεροπρόωσης (Jet Propulsion) της NAΣA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, δήλωσε:



"Η Αποστολή NEOWISE δεν ανακαλύπτει μόνο αστεροειδείς και κομήτες που δεν είχαν προηγουμένως καταγραφεί, αλλά παρέχει άριστα δεδομένα σε πολλά από αυτά τα αντικείμενα που βρίσκονται ήδη καταχωρημένα στον κατάλογό μας.



Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την βελτιστοποίηση και την τελειοποίηση τεχνικών για την ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό αντικειμένων πλησίον της Γης από ένα παρατηρητήριο υπέρυθρων που είναι εγκατεστημένο στο διάστημα ".



Επιπλέον από τα 10 "δυνητικά επικίνδυνα" αντικείμενα, η NAΣA δηλώνει ότι έχει ανακαλύψει άλλους 97 διαστημικούς βράχους, καθώς και ότι έχει παρατηρήσει μια αινιγματική ακίδα στην δραστηριότητα των κομητών.



Η Emily Kramer, μεταδιδακτορικός ερευνητής της NASA στο JPL και κύριος συντάκτης της εργασίας για τη μελέτη της αποστολής NEOWISE δήλωσε: "Οι κομήτες που έχουν απότομες εκρήξεις συνήθως δεν ανακαλύπτονται εύκολα, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στην αιφνίδια φύση της δραστηριότητας τους παρά στην εγγενή σπανιότητα των αντικειμένων αυτών".



"Είναι σημαντικό για τους αστρονόμους να παρατηρούν και να συλλέγουν τα στοιχεία των κομητών όταν ανακαλύπτουν κάποιο εκρηκτικό τους ξέσπασμα, αλλά επειδή η δραστηριότητα αυτή είναι τόσο βραχύβια, ίσως απλά ,τις περισσότερες φορές, να τους ¨χάνουμε¨ από τις παρατηρήσεις μας ".



Η ανακάλυψη αυτή έρχεται αμέσως μετά από την προειδοποίηση μιας ομάδας Τσέχων επιστημόνων για υπολείμματα αστεροειδών που θα μπορούσαν να εξοντώσουν ολόκληρες χώρες. Τα επικίνδυνα αυτά υπολείμματα είναι κρυμμένα στη βροχή μετεώρων που λέγονται Ταυρίδες.    



Το εκπληκτικό με την ανακάλυψη αυτή είναι ότι οι επιστήμονες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τον τεράστιο διαστημικό βράχο που είναι κρυμμένος στις Ταυρίδες, την ετήσια βροχή μετεώρων, μέχρι ότου να είναι πολύ αργά!



Σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών, ένα από αυτά τα υπολείμματα μπορεί να χτυπήσει τη Γη το 2022, το 2025, το 2032 ή το 2039 κατά τη διάρκεια αυτής της  ετήσιας βροχής μετεώρων.



Ερευνητές από το Αστρονομικό Ινστιτούτο της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών δήλωσαν: "Δεδομένου ότι οι αστεροειδείς μεγέθους δεκάδων έως εκατοντάδων μέτρων αποτελούν απειλή για τη Γη, ακόμη και αν είναι εγγενώς αδύναμοι, ο κίνδυνος πτώσης τους πάνω στο πλανήτη μας  αυξάνεται σημαντικά όταν η Γη κάθε λίγα χρόνια, κατά την κίνηση της γύρω από τον Ήλιο, συναντά το σημείο στο διάστημα που βρίσκονται τα υπολείμματα αυτά τα οποία προκαλούν την ετήσια βροχή μετεώρων που λέγονται Ταυρίδες .



Περαιτέρω μελέτες  οδηγούν στην καλύτερη περιγραφή αυτής της πραγματικής πηγής δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων, η οποία μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει σημαντική ζημιές σε περιοχές ή ακόμα και σε ολόκληρες ηπείρους  πάνω στην Γη.  Επομένως η μελέτη και η έρευνα - πάνω σε αυτό το μείζονος σημασίας θέμα - είναι εξαιρετικά σημαντική ".






Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

         


Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy