Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Βροχή από αστέρια

Mετά τις Λυρίδες έρχονται οι Υδροχοΐδες -Η δεύτερη «βροχή» μετεώρων που κορυφώνεται αύριο το βράδυ




Φωτογραφία: pixabay
Φωτογραφία: pixabay

Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, η επόμενη ανοιξιάτικη βροχή διαττόντων είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ και θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου 6 Μαΐου και τα χαράματα της Κυριακής 7 Μαΐου.
Το 2013 η βροχή μετεώρων Ήτα Υδροχοϊδες έδωσαν ένα μοναδικό θέαμα καθώς παρατηρήθηκαν στο Νότιο ημισφαίριο. Ο Κόλιν Λέγκ στην Αυστραλία δημιούργησε αυτή την σύνθετη εικόνα βιώνοντας το φαινόμενο. Έγραψε ότι : ΄η εικόνα είναι σύνθεση από περίπου 50 εικόνες που η κάθε περιέχει 26 μετέωρα, μετεωρικά φωτεινά ίχνη, 17% Σεληνιακό φως, Ζωδιακό φως, και  όλα αυτά στην έρημο Πιμπάρα της Αυστραλίας. 
Εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, αν και παραδοσιακά η καλύτερη παρατήρησή του γίνεται από το νότιο ημισφαίριο. Επειδή πάντως μόλις έχει προηγηθεί το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (στις 3 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός δεν θα είναι και πολύ σκοτεινός, πράγμα που θα δυσχεράνει κάπως τις παρατηρήσεις.
Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, κυρίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους φθάνει έως τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου
Photo by Justin Ng
Στην εικόνα ένα μετέωρο πάνω από το όρος Μπρόμο, ενα ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία, κατά την διάρκεια των ήτα Υδροχοϊδων το 2013. Εικόνα Justin Ng of Singapore. See more photos by Justin Ng. 
Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» παρατηρούνται δύο φορές κάθε χρόνο στον ουρανό, όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Αρχικά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 28 Μαϊου με αποκορύφωμα στις 6 και 7 Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (με την ονομασία Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα στις 22 Οκτωβρίου.
Ο Κομήτης του Χάλεϊ είναι η αιτία δημιουργίας των Ήτα Υδροχοϊδων και των Ωριωνίδων τον Οκτώβριο. Η Σκόνη από αυτό τον Κομήτη θα λάμψει την νύκτα σαν Ητα Υδροχοϊδες τα πρωινα της 6 και της 7ης Μαΐου. Εικόνα : NASAblueshift.
Έχουν περάσει περίπου 25 χρόνια από τότε που για τελευταία φορά ο κομήτης «Χάλεϊ», γνωστός από πολύ παλιά, πλησίασε στη Γη. Είχε βρεθεί, στις 9 Φεβρουαρίου 1986, στο κοντινότερο σημείο του από την Ήλιο, περνώντας ανάμεσα στον Ερμή και στην Αφροδίτη.


Το ακτινοβόλο σημείο των Ήτα Υδροχοϊδων, βρίσκεται στον Αστερισμό του Υδροχόου. Κοιτώντας στα Νοτιοανατολικά λίγο πριν την ανατολή στα πρωινά του Μάιου, όπως φαίνονται στα μεσαία Βόρεια γεωγραφικά πλάτη
Το σε σχήμα ¨Υ¨ τμήμα του αστερισμού του Υδροχόου λέγεται ¨Η Κανάτα με το νερό¨σηματοδοτόντας το ακτινοβόλο σημείο της βροχής μετεώρων Ήτα Υδροχοϊδων. Είναι εμφανές σε ένα σκοτεινό ουρανό
Ο κομήτης ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών και απομακρύνεται πια διαρκώς από τον πλανήτη μας, παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα «ποτάμι» σωματιδίων.
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση εικόνων και των κειμένων τους στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com