Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Οι τρομακτικές Ηλιακές εκρήξεις.

Εικόνα: NASA/SDO

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν προσδιορίσει τελικά τι είναι αυτό που πυροδοτεί τις ηλιακές εκρήξεις.

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθουμε τι προκαλεί τις Ηλιακές εκρήξεις*.


Από : FIONA MACDONALD 27 Απριλίου 2017

Για αιώνες, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί για τις βίαιες, και απρόβλεπτες εκρήξεις πλάσματος που εκτοξεύονται από τον Ήλιο μας - μερικές φορές τόσο επιθετικά, που προκαλούν εκπληκτικής ομορφιάς πολικά Σέλατα , που μπορούν να επηρεάσουν τις τηλεπικοινωνίες εδώ στη Γη.

Ωστόσο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι θα μπορούσαν τελικά να προσδιορίσουν τον μηχανισμό που γεννά αυτές τις εκρήξεις - και αντίθετα με τις προηγούμενες υποθέσεις, τόσο οι μεγάλες όσο και οι μικρές Ηλιακές εκλάμψεις φαίνεται να προκαλούνται από την ίδια, δραματική διαδικασία.

Εάν επιβεβαιωθεί η νέα αυτή υπόθεση, οι επιστήμονες θα μπορούν επιτέλους να είναι σε θέση όχι μόνο να προβλέψουν πότε θα γίνονται αυτές οι εκρήξεις, αλλά και αν θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες βλάβες στη Γη.

Αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε ότι ο ήλιος ακολουθεί περίπου 11 χρόνια δραστηριότητας, αλλά είναι πιο δύσκολο να γίνουν ακριβέστερες προβλέψεις για το πότε και πού συμβαίνουν οι ηλιακές εκλάμψεις.

"Η καλύτερη κατανόηση των ηλιακών εκρήξεων σε όλες τις κλίμακες θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη της δραστηριότητας του Ήλιου", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Πίτερ Γουάιπερ (Peter Wyper) από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ (DurhamUniversity) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι μεγάλες Στεμματικές Εκπομπές Μάζας  (coronal mass ejections ή CMEs), όπου απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ηλιακού πλάσματος, ακτινοβολίας, και σωματιδίων υψηλής ενέργειας - τα οποία δημιουργούν τον λεγόμενο Ηλιακό άνεμο-, μπορούν να επηρεάσουν τον χώρο γύρω τους, συμπεριλαμβανομένου και του διαστημικού χώρου κοντά στη Γη. Τα σωματίδια αυτά μπορούν να επηρεάσουν δραματικά τις δορυφορικές μας επικοινωνίες, και γι’ αυτό είναι ευεργετικό για μας να κατανοούμε και να παρακολουθούμε αυτή τη δραστηριότητα ".

solarwaves Gif
Η ομάδα μελέτησε τρισδιάστατες προσομοιώσεις των δύο κύριων τύπων ηλιακής έκρηξης: τους Κορωνικούς Πίδακες (coronal jets), οι οποίοι είναι σχετικά μικρές εκρήξεις πλάσματος, και τις πολύ μεγαλύτερες Στεμματικές Εκπομπές Μάζας (CMEs), οι οποίες εκτοξεύουν τεράστια νέφη πλάσματος και μαγνητικών πεδίων στο διάστημα σε υψηλές ταχύτητες.

Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι και οι δύο τύποι έκρηξης περιελάμβαναν νήματα πυκνού πλάσματος που βρίσκονται σε  χαμηλό ύψος στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, αλλά κανείς δεν κατάφερε να καταλάβει τι προκάλεσε αυτές τις εκρήξεις σε τόσο διαφορετικές κλίμακες.

Χάρη στα νέα μοντέλα, η ομάδα μπόρεσε να αποδείξει ότι και τα δύο μεγέθη αυτών των πιδάκων ενεργοποιούνται έτσι ώστε να εκραγούν όταν οι γραμμές μαγνητικού πεδίου στην επιφάνεια του Ήλιου πάνω από αυτές σπάνε και επανασυνδέονται - μια διαδικασία γνωστή ως μαγνητική επανασύνδεση.

Μπορείτε να δείτε πως εξελίσσονται τα νήματα της διαδικασίας αυτής στα παρακάτω βίντεο:


Magnetic Reconnection Alternative | Space News
Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που ήταν ήδη γνωστή για την παραγωγή τεράστιων Στεμματικών Εκπομπών Μάζας (CMEs), αλλά δεν είχε συνδεθεί μέχρι σήμερα με τους …μικρόσωμους στεφανιαίους πίδακες.

"Παλαιότερα πιστεύαμε ότι υπήρχαν διαφορετικές κινητήριες δυνάμεις για τις ποικίλες κλίμακες των Ηλιακών εκρήξεων, αλλά η έρευνά μας παρέχει ένα θεωρητικό καθολικό μοντέλο για αυτή τη δραστηριότητα, το οποίο είναι πολύ συναρπαστικό", δήλωσε ο Γουάιπερ.

Οι ερευνητές ονομάζουν τη νέα τους υπόθεση «μοντέλο απόδρασης», διότι ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα …¨στρεσαρισμένο¨ νήμα πλάσματος που πιέζει αμείλικτα τους μαγνητικούς δεσμούς του, πριν τελικά ¨ξεσπάσει¨ και διαφύγει στο διάστημα.

Έτσι, αν η μαγνητική επανασύνδεση προκαλεί τόσο ΣΕΜ (CMEs) όσο και Κορωνικούς πίδακες, τι τους κάνει τόσο διαφορετικές σε κλίμακα;

Η ομάδα έδειξε ότι η δύναμη και η δομή του μαγνητικού πεδίου γύρω από το νήμα καθορίζει τον τύπο της έκρηξης που προκύπτει.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τι θα κάνει ο Ήλιος.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι ΣΕΜ (CMEs) δεν παίζουν μόνο ρόλο στο θεαματικό φως που βλέπουμε στους μαγνητικούς πόλους της Γης (Σέλας), αλλά μπορούν επίσης να εκτοξεύσουν αρκετή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μπορεί να επηρεάσει τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις, τις δορυφορικές επικοινωνίες και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο τους αστροναύτες.

"Το μοντέλο απόδρασης, ενοποιεί την εικόνα μας για το τι συμβαίνει στον Ήλιο", δήλωσε ο Ρίτσαρντ ΝτεΒόρ (Richard DeVore) ένας από τους ερευνητές, από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ (Goddard Space Flight Center ).

"Μέσα σε ένα ενοποιημένο πλαίσιο, μπορούμε να προχωρήσουμε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ξεκινούν αυτές οι εκρήξεις, πώς να τις προβλέψουμε, και πώς να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνέπειές τους" συνεχίζει ο Ρίτσαρντ ΝτεΒόρ.

Προς το παρόν, όμως, αυτή η υπόθεση παραμένει μη ελεγμένη. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να επιβεβαιώσουν το μοντέλο τους με παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης για την Ηλιακή ατμόσφαιρα - δεδομένα που δεν είναι διαθέσιμα σήμερα, αλλά ελπίζουμε ότι θα είναι καθώς θα είναι διαθέσιμα προς έρευνα νέα διαστημικά τηλεσκόπια τα επόμενα χρόνια.

Εικόνα: ΑΡΑΤΟΣ-Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας


0---------------------------------------------------0--------------------------------------------------0


 Επεξηγήσεις :

*Υπάρχουν πολλά είδη εκρήξεων στον ήλιο. Οι Ηλιακοί Πυρσοί και οι Στεμματικές Εκπομπές Μάζας   περιλαμβάνουν γιγαντιαίες εκρήξεις ενέργειας, αλλά είναι κατά τα άλλα αρκετά διαφορετικές. Τα δύο αυτά φαινόμενα συμβαίνουν μερικές φορές ταυτόχρονα - μάλιστα, οι ισχυρότερες εκλάμψεις (πυρσοί) συσχετίζονται σχεδόν πάντα με τις τρομακτικές  Στεμματικές Εκπομπές Μάζας  - αλλά εκπέμπουν διαφορετικά πράγματα, φαίνονται να ταξιδεύουν διαφορετικά και έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στους κοντινούς πλανήτες.
Διαβάστε περισσότερα Εδώ



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com