Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το Ηλιακό μας Σύστημα μεγάλωσε

Ανακαλύφθηκε ένας νέος νάνος πλανήτης.

Η Ζώνη των αστεροειδών και ο Ήλιος 
Εικόνα: NASA/JPL-Caltech

Η ένωση των Νάνων Πλανητών

Από τον καιρό που ο ορισμός της έννοιας ¨πλανήτης¨ άλλαξε και ο Πλούτωνας υποβαθμίστηκε σε νάνο πλανήτη, έχουμε ανακαλύψει ένα σωρό από νάνους πλανήτες που ¨κρύβονται¨ μέσα στο ηλιακό μας σύστημα, και πρόσφατα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ακόμη: τον 2014 UZ224.

Σε απόσταση περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα (8,5 δισεκατομμύρια μίλια) από τον Ήλιο, ο 2014 UZ224 έχει διάμετρο περίπου 530 χιλιόμετρα (330 μίλια) και χρειάζεται περίπου 1.100 Γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του. Ενώ χαρακτηρίζεται ως νάνος πλανήτης, εξακολουθεί να αναμένει επιβεβαίωση από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), που τον έχει ήδη συμπεριλάβει στον κεντρικό της κατάλογο για τους μικρούς πλανήτες (Minor Planet Center’s list), ενώνοντας έτσι την αδελφοσύνη και την αδελφότητα των νάνων πλανητών, που περιλαμβάνει τα αντικείμενα: Έρις, Χαουμέια, Μακεμάκε, Δήμητρα, και Πλούτωνα.

Ο 2014 UZ224 ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας ένα μάλλον δυσοίωνο  όργανο ακρόασης που ονομάζεται Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας [(Dark Energy Camera  DECam)], το οποίο κατασκευάστηκε για την παρατήρηση γαλαξιών και αστρικών συστημάτων καθώς αυτά  απομακρύνονται από τη Γη (ως "σκοτεινή ενέργεια" θεωρείται η δύναμη εκείνη που συμβάλει στη συνεχή διαστολή του Σύμπαντος).


Χρησιμοποιώντας εικόνες από τη ΚΣΕ (DECam), ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Επισκόπηση Σκοτεινής Ενέργειας [Dark Energy Survey (DES)] , δημιουργήθηκε ένας χάρτη του Σύμπαντος, που θα βοηθήσει στη μελέτη της σκοτεινής ενέργειας. Μέσω αυτών των χαρτών της ΕΣΕ (DES) φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, και ο καθηγητής αστρονομίας Ντέιβιντ Γκάρντες (David Gardes) ανακάλυψαν τον 2014 UZ224 περίπου πριν από δύο χρόνια.


Καλλιτεχνική απεικόνιση αντικειμένων στη ζώνη του Κάιπερ 
Εικόνα: ASA, ESA, G. Bacon (STScI)

Είναι πολλά που μπορεί να δει ο κόσμος

Μένει να δούμε πολλά, όταν πρόκειται για το ηλιακό μας σύστημα. Ο  καθηγητής Ντέιβιντ Γκάρντες πιστεύει ότι οι δικοί του χάρτες της ΕΣΕ (DES) , καθώς και το λογισμικό που οι  μαθητές του ανέπτυξαν για την ανάλυση των δεδομένων από αυτήν (την ΕΣΕ), μπορεί να βοηθήσουν στην αποκάλυψη του πλανήτη ¨Εννέα» ο οποίος δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί - έναν δυνητικό πλανήτη στο μέγεθος του πλανήτη Ποσειδώνα.

¨Είμαι ενθουσιασμένος για τις πιθανότητές ανακάλυψης του", δήλωσε ο Γκάρντες στον ιστότοπο NPR¨.

Καθώς βελτιώνουμε την ικανότητά μας να παρατηρούμε γειτονικά αντικείμενα στο διάστημα, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε περισσότερα από αυτά τα παλαιότερα,  ¨κρυμμένα¨ ουράνια αντικείμενα που κρύβονται στο γαλαξία μας . Τα Διαστημικά τηλεσκόπια βελτιώνονται σημαντικά, και θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμα καλύτερα όπως το Διαστημικό Τηλεσκόπιο  Τζέημς Γουέμπ [(James Webb Space Telescope) (JWST)], που  έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί το 2018, καθώς και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Προηγμένης Τεχνολογίας Μεγάλου Διαφράγματος [Advanced Technology Large-Aperture Space Telescope (Atlast)], το οποίο θα εκτοξευθεί κάποια στιγμή μεταξύ 2025-2035.

Αν ο Ένατος Πλανήτης (Planet Nine) είναι εκεί έξω, δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει κρυμμένος για πολύ.



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com