Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) θα μπορούσε να ανιχνεύσει επιπλέον διαστάσεις !

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Physics Letters B έθεσε την προοπτική ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ανακάλυψη η οποία θα έθετε το προηγούμενο επίτευγμα της ανακάλυψης του Μποζονίου Higgs στη…’’σκιά’’. Οι συντάκτες της πρόσφατα δημοσιευμένης εργασίας (paper) προτείνουν ότι θα μπορούσαν να εντοπίσουν μικρές μαύρες τρύπες. Μια τέτοια ανακάλυψη θα ήταν από μόνη της ένα θέμα μείζονος σημασία, αλλά θα μπορούσε να είναι ακόμα εφαλτήριο για πιο σημαντικά πράγματα. Μερικές έννοιες της θεωρητικής φυσικής εξάπτουν τη κοινή φαντασία, όπως και η «θεωρία των πολλαπλών κόσμων», που υποδηλώνει έναν άπειρο αριθμό από Σύμπαντα που διαφέρουν από το δικό μας στην έννοια μικρού και μεγάλου. Η έννοια αυτή έχει δώσει ‘’τροφή’’ σε συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και κωμικούς. Παρ 'όλα αυτά, ο καθηγητής Mir Faizal του Πανεπιστήμιο του Waterloo δηλώνει στον ιστότοπο Phys.org  ότι: "Κανονικά, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το πολυσύμπαν, σκέφτονται την ερμηνεία των πολλών κόσμων της κβαντομηχανικής, όπου πραγματοποιείται κάθε ενδεχόμενο". Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ελεγχθεί και γι’ αυτό είναι φιλοσοφία και όχι επιστήμη." Παρ 'όλα αυτά, ο Faizal αντικατοπτρίζει την δοκιμή αυτή για ένα διαφορετικό είδος παράλληλων συμπάντων σχεδόν μέσα στις δυνατότητές μας.

Εικόνα: Από τον γραφίστα Mopic στο Shutterstock. Αν η βαρύτητα ‘’στραγγίζεται’’ από μικροσκοπικές μαύρες τρύπες μέσα σε άλλες διαστάσεις, ο LHC μπορεί να το ανακαλύψει.

Ο Faizal λέει :"Αυτό που εννοούμε είναι πραγματικά σύμπαντα σε επιπλέον διαστάσεις. Η βαρύτητα μπορεί να ρέει έξω από το σύμπαν μας μέσα σε αυτές τις επιπλέον διαστάσεις, ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να ελεγχθεί με την ανίχνευση μικρών μελανών οπών στον LHC. "

Η ιδέα ότι το Σύμπαν μπορεί να είναι γεμάτο με μικροσκοπικές μαύρες τρύπες έχει προταθεί προκειμένου να αποσαφηνίσει αινίγματα, όπως η φύση της σκοτεινής ύλης. Ωστόσο, η ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία τέτοιου είδους αντικείμενων εξαρτάται από τον αριθμό των διαστάσεων που έχει το Σύμπαν. Μέσα σε ένα προβλέψιμο τετραδιάστατο Σύμπαν, αυτές οι τρύπες για να δημιουργηθούν θα χρειαστούν 1016 TeV, 15 τάξεις μεγέθους πέρα από τις δυνατότητες του LHC. Η θεωρία των χορδών, από την άλλη πλευρά, προτείνει 10 διαστάσεις, έξι από τις οποίες είναι ‘’τυλιγμένες’’ έτσι που δεν μπορούμε να τις παρατηρήσουμε . Οι προσπάθειες να ‘’μοντελοποιηθεί’’ ένα τέτοιο Σύμπαν προτείνουν ότι η ενέργεια που απαιτείται για να δημιουργηθούν αυτές οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες θα ήταν πολύ λιγότερη, σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη εντοπιστεί σε πειράματα στον LHC που έχουν γίνει παλαιότερα.

Έτσι, αν δεν υπάρξει ανακάλυψη; δεν υπάρχει θεωρία των χορδών; Όχι, σύμφωνα με τον  Mr.Faizal και την ομάδα που συνέταξε το paper. Ισχυρίζονται ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για την πρόβλεψη της ενέργειας από τις μαύρες τρύπες, σε Σύμπαν με 10 διαστάσεις, έχουν παραλείψει την κβαντική συστροφή του χωροχρόνου που αλλάζει οριακά τη βαρύτητα.

Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη υπόθεση, το αν δηλαδή αυτή η στρέβλωση είναι πραγματική. Αλλά αν είναι, το paper υποστηρίζει ότι οι μαύρες τρύπες θα έχουν επίπεδα ενέργειας σημαντικά μικρότερα από ό, τι σε έναν τετραδιάστατο σύμπαν, αλλά περίπου δύο φορές μεγαλύτερα από όσο χρειάζεται για να γίνει αισθητό κάτι τέτοιο σε κάθε δοκιμή που ήδη γίνεται. Ο LHC έχει ως στόχο να φτάσει τα 14 TeV, αλλά μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να δημιουργήσει μόνο 5,3 TeV, αν και το paper ‘’αντανακλά’’ τις τρύπες, εκείνες  μπορεί να καραδοκούν στα 11,9 TeV. Σε αυτή την περίπτωση, όταν ο LHC αγγίξει το πλήρες δυναμικό του, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τις εντοπίσουμε.

Μία τέτοια έρευνα θα καθορίσει την μικροκλίματα παραμόρφωσης του χωροχρόνου, τη παρουσία επιπλέον διαστάσεων, την παρουσία παράλληλων Συμπάντων μέσα σε αυτές, και τη θεωρία των χορδών. Αν ανακαλυφθεί στα σωστά επίπεδα ενέργειας, οι τρύπες αυτές θα επιβεβαιώσουν την συνολική εξήγηση μιας νέας θεωρίας πάνω στο πως συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες, και η οποία ονομάζεται ‘’ουράνιο τόξο της βαρύτητας’’, από το γνωστό σπουδαίο μυθιστόρημα του Thomas Pynchon. Μια τέτοια καταπληκτική ‘’τετραπλή’’ αποκάλυψη θα αλλάξει τη φυσική, ακόμα κι αν οι επιστήμονες έχουν ήδη υπόψη τους, τα πιθανότερα λάθη που μπορούν να υπάρξουν στο έργο τους, αν οι τρύπες αποδειχθούν…άπιαστες.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτού του άρθρου, γράψτε στη ηλ. διεύθυνση :mirzavadoodulbaig@gmail.com ή προσθέστε /ακολουθήστε στο facebook:


 Πήγες: physics-astronomy.com
             el.wikipedia.org
             en.wikipedia.org

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com