Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Το Βόγιατζερ 1, το Βόγιατζερ 2, και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ, σε μια από κοινού συνεργασία για την χαρτογράφηση του…τελικού συνόρου !

Τρεις από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια αποστολές της NAΣA συνεργάζονται για να εξερευνήσουν του τι βρίσκεται πέρα ​​από όριο της Ηλιακής επίδρασης.

 Από τον John Wenz | Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6, Ιανουαρίου 2017

WikiMedia Commons

Δεν είναι απλά μια συννεφιασμένη μέρα κάπου εδώ στη Γη. Για το Χάμπλ, είναι πάντα μια ‘’συννεφιασμένη’’ μέρα πάνω στα μονοπάτια του Βόγιατζερ 1 και 2.

Φανταστείτε, το Χάμπλ δεν μπορεί να δει τόσο μακριά εκεί έξω τους ανιχνευτές αυτούς που έχουν μέγεθος όσο ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Όμως, έχει συνεργαστεί ενεργά με τους ανιχνευτές Βόγιατζερ για να μετρήσει και να καθορίσει το Διαστρικό Διάστημα.

Τα αποτελέσματα είναι ... παράξενα.

"Φαίνεται ότι  στη γειτονιά μας, υπάρχουν μια μεγάλη ‘’μάζα’’ από διάφορα πράγματα," δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Julia Zachary, μια  προπτυχιακή φοιτήτρια  στο Πανεπιστήμιο του Wesleyan, στη 229η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας. "Αυτό που υπάρχει είναι πραγματικά ένα σύννεφο από διαστρική σκόνη’’.

Τα σύννεφα αυτά εκτείνονται σε αρκετά έτη φωτός. Τα Βόγιατζερ 1 και 2  κατευθύνονται σε ξεχωριστές κατευθύνσεις. Όταν το Χάμπλ κοίταξε προς την κατεύθυνση του κάθε ανιχνευτή, χρησιμοποίησε τέσσερα συνολικά αστέρια, σαν κατευθυντήριους οδηγούς. Για το Βόγιατζερ 1, αυτά τα αστέρια είναι: ο Gliese 686 και ο Gliese 676A. Για το Βόγιατζερ 2, είναι ο Gliese 780 και ο Gliese 754.

Σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση προσανατολισμένη κατά μήκος της εκλειπτικής, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA κοιτάει τα μονοπάτια των πειραμάτων (διαστημοπλοίων) Voyager 1 και 2 της NASA, καθώς ταξιδεύουν διαμέσου του Ηλιακού συστήματος, προς το εσωτερικό του διαστρικού διαστήματος. Το Δ.Τ. Hubble παρακολουθεί τις δύο γραμμές θέασης (τους δύο κωνικούς τομείς) κατά μήκος της διαδρομής του κάθε διαστημικού σκάφους. Στόχος του τηλεσκοπίου είναι να βοηθήσει τους αστρονόμους να χαρτογραφήσουν τη  διαστρική δομή με τη βοήθεια οδηγών-αστέρων, κατά μήκος της διαδρομής κάθε διαστημικού σκάφους. Κάθε πλευρά της γραμμής αυτής εκτείνεται αρκετά έτη φωτός προς τα κοντινά αστέρια.

Εικόνα: NASA, ESA, και Ζ LeVay (STScI)


Τα Βόγιατζερ χρησιμοποιούν επιστημονικά μέσα τα οποία λειτουργούν ακόμα, για να μετρήσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του "προς τα έξω κινούμενου Ηλιακού ανέμου και την εσωτερική πίεση από το διαστρικό μέσο." Οπτικά, το Χάμπλ μπορεί να χαρακτηρίσει την υφή των υλικών που βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.

Εικόνες του τηλεσκοπίου Χάμπλ αποκαλύπτουν ότι τα σύννεφα σκόνης μπορεί να καλύψουν τη θέα των αστεριών, ελαττώνοντας τη φωτεινότητά τους τους με τον ίδιο τρόπο όπως μια συννεφιασμένη μέρα στη Γη μπορεί να σκιάσει  τον Ήλιο Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τον αστέρα Gliese 754, το πιο αμυδρό από τα αστέρια 12ου (φαινόμενου) μεγέθους.

‘’Δυστυχώς, είχαμε κάποια προβλήματα στην ανίχνευση φαινόμενων χαρακτηριστικών μεγέθους από τον Gliese 754’’, λέει ο Zachary.


 Σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση, το πείραμα (Διαστημόπλοιο) Voyager 1 της NASA έχει μια πανοραμική όψη του Ηλιακού μας συστήματος. Οι κύκλοι αντιπροσωπεύουν τις τροχιές των μεγάλων εξωτερικών πλανητών: Δία, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα. Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977, επισκέφθηκε τους πλανήτες Δία και ο Κρόνο. Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται τώρα 13 δισεκατομμύρια μίλια από τη Γη, καθιστώντας το έτσι το πιο μακρινό και ταχύτερα κινούμενο αντικείμενο που κατασκευάστηκε ποτέ από  τον άνθρωπο.. Στην πραγματικότητα, ο Voyager 1 είναι τώρα εντός του διαστρικού διαστήματος, η περιοχή δηλαδή μεταξύ των αστεριών που είναι γεμάτη από αέριο, σκόνη, και υλικό που ανακυκλώνεται από αστέρια που πεθαίνουν.
Εικόνα: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

Απομένουν μόνο λίγα χρόνια για να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα είδη των μελετών. Τα Βόγιατζερ είναι σήμερα οι μόνες λειτουργικοί ανιχνευτές κοντά ή στο άκρο του διαστρικού διαστήματος, αλλά η φθορά του πλουτωνίου-238 μέσα σε κάθε σκάφος θα φτάσει σε ένα χρόνο ημίσειας ζωής μέσα σε μια δεκαετία, γεγονός που θα μειώσει την ικανότητα της ισχύος που χρειάζεται το διαστημικό σκάφος (το πείραμα) για τις ανάγκες του. Ακόμη και τώρα, μόνο τα χαμηλότερα σε κατανάλωση ενέργειας όργανα , όπως τα μαγνητόμετρα και οι ανιχνευτές σωματιδίων, είναι ενεργά (online). Μετά από την εξάντληση του P-238 , τα Βόγιατζερ κατά πάσα πιθανότητα κυριευθούν από αιώνιο…σκοτάδι.

Τα Βόγιατζερ είναι μερικά από τα παλαιότερα λειτουργικά διαστημικά σκάφος της NAΣA. Αλλά να είστε προσεκτικοί πώς θα τοποθετηθείτε πάνω σε αυτό.

«Ε…καλά ... δεν είναι και τόσο παλαιά", δήλωσε ο Zachary. "Είναι μόνο 40 ετών. Είναι ας το πω έτσι, μεγάλα για ένα διαστημόπλοιο.


Παρακάτω παραθέτουμε ένα βίντεο αφιερωμένο σε ένα βασικό συντελεστή τόσο της κατασκευής, όσο και της επιτυχίας των Πειραμάτων Βόγιατζερ 1 και 2 τους ''ταξιδευτές'' του Διαστήματος, Δρ. ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ. 







Πηγές: astronomy.com
             nasa.gov
             el.wikipedia.org 

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com