Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τι είναι ένας Γαλαξίας;


Ζούμε σε έναν πλανήτη που ονομάζεται Γη, που αποτελεί μέρος του Ηλιακού μας συστήματος. Αλλά πού βρίσκεται το Ηλιακό μας σύστημα; Είναι σε μια μικρή και ασήμαντη γωνιά του Γαλαξία.

Ένας Γαλαξίας είναι μια τεράστια συγκέντρωση από αέρια, σκόνη, και δισεκατομμύρια άστρα με τα Ηλιακά τους συστήματα. Ένας Γαλαξίας συγκρατείται από τη βαρύτητα (και από την σκοτεινή ύλη). Ο Γαλαξίας μας, έχει επίσης μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του.


Εδώ βλέπουμε ένα διάγραμμα που δείχνει ότι ένας πλανήτης είναι μέρος ενός Ηλιακού συστήματος, και το Ηλιακό σύστημα είναι μέρος ενός γαλαξία

Όταν κοιτάζετε τα αστέρια στον νυχτερινό Ουρανό, βλέπετε και άλλα αστέρια του Γαλαξία μας. Αν είναι πραγματικά πολύ σκοτεινός, μακριά από τα φώτα της πόλης και τα σπίτια, μπορείτε να δείτε ακόμα και τις γεμάτες από κοσμική σκόνη σπείρες του Γαλαξία μας κατά μήκος του ουρανού.

a photo of the Milky Way seen from a dark desert. The dusty colors light up the sky.

Εδώ μια φωτογραφία του Γαλαξία μας όπως φαίνεται από μια σκοτεινή έρημο. Τα σκονισμένα χρώματα φωτίζουν τον ουρανό. Ο Γαλαξίας μας εκτείνεται πέρα ​​από τον ουρανό στο Trona Pinnacles National Landmark στην Καλιφόρνια. Φωτογραφία από τον Ian Norman.

Όμως, υπάρχουν πολλοί γαλαξίες, εκτός από τον δικό μας,. Υπάρχουν τόσοι πολλοί, που δεν μπορούμε ακόμα καν να τους μετρήσουμε! Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είδε ένα μικρό κομμάτι του διαστήματος για 12 ημέρες και βρήκε 10.000 γαλαξίες, όλων των μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν μέχρι και εκατό δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν ….ίσως και περισσότεροι!

a photo taken by the Hubble Space Telescope of thousands of small galaxies of all different shapes and colors.

Εδώ μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, δείχνει χιλιάδες μικρούς γαλαξίες, με πολλά διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Ακόμη και οι μικροσκοπικές κουκίδες είναι ολόκληροι γαλαξίες. Το σύμπαν είναι ένα πολύ μεγάλο μέρος!

Μερικοί γαλαξίες έχουν σπειροειδές σχήμα όπως ο δικός μας. Έχουν καμπύλους βραχίονες που τους κάνουν να μοιάζουν με ανεμόμυλο. Άλλοι γαλαξίες είναι πιο ομαλοί πιο λείοι, και έχουν  ελλειψοειδές σχήμα. Ονομάζονται Ελλειπτικοί γαλαξίες. Και υπάρχουν και γαλαξίες που δεν είναι σπειροειδείς ή ελλειψοειδείς. Έχουν ακανόνιστα σχήματα και μοιάζουν με ακανόνιστη, άμορφη μάζα. Το φως που βλέπουμε από κάθε ένα από αυτούς τους γαλαξίες προέρχεται από τα αστέρια μέσα σε αυτό.


Εδώ βλέπουμε ένα διάγραμμα των διαφορετικών σχημάτων των γαλαξιών: σπειροειδή, ελλειπτικό, και ακανόνιστο.

Μερικές φορές οι γαλαξίες πλησιάζουν μεταξύ τους πάρα πολύ κοντά, και συντρίβονται ο ένας μέσα στο άλλο. Ο Γαλαξίας μας κάποια μέρα θα συγκρουστεί με τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, το πιο κοντινό γαλαξιακό μας γείτονα. Αλλά μην ανησυχείτε. Δεν θα συμβεί για περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια. Αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί αύριο, ενδέχεται να μην το παρατηρήσετε. Οι Γαλαξίες είναι τόσο μεγάλοι και απλώνονται στα άκρα, που ακόμα κι αν ακόμα συγκρουστούν μεταξύ τους, οι πλανήτες και τα Ηλιακά συστήματα συχνά δεν πλησιάζουν τόσο ώστε να  συγκρουστούν*...

 Ο Σχηματισμός του Γαλαξία μας 

Από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης 


*Αυτό γιατί ανάμεσα στα άστρα υπάρχει πολύ μεγάλος διαστρικός χώρος. Για παράδειγμα η απόσταση ανάμεσα στο δικό μας Ηλιακό σύστημα και το πλησιέστερο σε εμάς το Α του Κενταύρου, είναι 4,3 με 4,6 έτη φωτός.

ΠΗΓΕΣ: spaceplace.nasa.go
            el.wikipedia.org
            youtube.com
            physicsgg.me/

Απόδοση στα Ελληνικά: Δημήτρης Γκίκας