Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Φαινόμενο σκιάς ειδώλου πάνω στον Ουράνιο Θόλο

Στις 4 Νοεμβρίου 2016, πριν δηλαδή από λίγες ημέρες σε μια επίσκεψή μου στην Σαλαμίνα και κατά την Δύση του Ηλίου παρατήρησα κοιτάζοντας την Ανατολή μια παράξενη σκοτεινή στήλη να ανεβαίνει στον Ουρανό (Εικόνα 1 )

Εικόνα 1 - Ανατολή

Στρεφόμενος προς την Δύση αυτή τη φορά, είδα την ίδια στήλη να ανεβαίνει και αυτή προς τον Ουράνιο Θόλο. (Εικόνα 2)

Εικόνα 2 - Δύση

Αυτό που σημείωσα ήταν ότι οι δύο αυτές στήλες ήταν σε αντιδιαμετρική θέση. Δηλαδή η μία απέναντι στην άλλη, Τι προξενεί αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο; και κάθε πότε  παρατηρείται ; 

Εξήγηση.

Στο Σχήμα 1 βλέπουμε έναν παρατηρητή κατά την ώρα της Δύσης του Ηλίου. Ο Ήλιος έχει δύσει για τον παρατηρητή αυτό, βρίσκεται δηλαδή κάτω από τον ορατό του ορίζοντα. Το φως του Ηλίου σκεδάζεται από τα σωματίδια της ατμόσφαιρας δίνοντας διαφορετικό χρώμα στη Δύση (Πορτοκαλί ) διαφορετικό στο Ζενίθ του παρατηρητή (Γαλάζιο), και διαφορετικό χρώμα στην Ανατολή ( Ανοικτό μοβ. Αυτή η χρωματική ζώνη που περιβάλλει την Ανατολή λέγεται και ''Ζώνη της Αφροδίτης'').

Σχήμα 1

Όταν όμως στον ορίζοντα του παρατηρητή (Σχήμα 2) υπάρχει ένα υψηλό αντικείμενο (Βουνό, σύννεφο), και ο Ήλιος είναι σε ιδανικό σημείο, τότε αρχίζει να δημιουργείται σκιά στον Ουράνιο Θόλο που προοδευτικά μεγαλώνει και σκουραίνει (Σχήμα 3)

Σχήμα 2



Σχήμα 3


Δημιουργείται έτσι ένας τρόπον τινά σκοτεινός τομέας μία αψίδα και η οποία διαπερνά όλο τον Ουρανό από τη Δύση έως την Ανατολή, με μέγεθος που εξαρτάται από τη γωνία με την οποία ο Ήλιος ''προσβάλλει '' το είδωλο. Όσο δηλαδή η Δύση του Ηλίου εξελίσσεται τόσο ο τομέας αυτός η σκιά δηλαδή μεγαλώνει ώσπου χάνεται κατά την νύχτα. . Η αψίδα αυτή από τη στιγμή που θα σχηματιστεί αφήνει και μία αχνή ζώνη σκιάς στο επίπεδο του ορίζοντα του παρατηρητή (Σχήμα 4).

Σχήμα 4

Το φαινόμενο αυτό είναι ετήσιο - όταν πρόκειται για ένα σταθερό σημείο πάνω στη Γη όπως ένα ψηλό βουνό -  δηλαδή θα επαναληφθεί σε ένα έτος μιας και ο Ήλιος κατά την φαινόμενη κίνηση του, δύει στο ίδιο σημείο (Κατά Azimuth δηλαδή κατά αληθή διόπτευση) μια φορά κατ' έτος. Έτσι αν δείτε παρόμοιο φαινόμενο σημειώστε την ημερομηνία μιας και θα το δείτε και πάλι, αν βέβαια οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε ένα χρόνο. Επίσης δημιουργείται και στην Ανατολή και στη Δύση. 







Κείμενο - Επιμέλεια - Γραφικά : Δημήτρης Γκίκας
Απορίες - Διορθώσεις : gikasd63@hotmail.com