Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Που στον Άρη;


Απόδοση -Μετάφραση : Ματθαίος Παπαπούλιας.


Εισαγωγη

     Πριν το τέλος της δεκαετίας το πρώτο Ευρωπαϊκό Rover , μέρος της αποστολής ExoMars  θα προσεδαφιστεί στον Άρη το 2020 για να αναζητήσει ενδείξεις ζωής. Αλλά που θα πρέπει να προσεδαφιστεί ;
     Τον Δεκέμβριο του 2013, επιστήμονες κλήθηκαν να προτείνουν περιοχές προσεδάφισης που θα επέτρεπαν και την ασφαλή προσεδάφιση και την λειτουργία του οχήματος ( rover) .
     Από τις οκτώ περιοχές προσεδάφισης που προτάθηκαν και συζητήθηκαν τον Απρίλιο του 2014, επιλέχθηκαν τέσσερις  υποψήφιες θέσεις προσεδάφισης για περαιτέρω ανάλυση.
    Τον Οκτώβριο του 2015, η ’’Oxia Planum’’ προτάθηκε ως κύρια υποψήφια περιοχή προσεδάφισης.

ΥψομετρικόςΠεριορισμός

     Αρχικά για να έχουμε μια ασφαλή προσεδάφιση η περιοχή πρέπει να είναι χαμηλότερη από 2 km (Υψομετρικός Περιορισμός).
    Όλα τα οχήματα προσεδάφισης (Landers) χρησιμοποιούν ένα αλεξίπτωτο για να ελαττώσουν ταχύτητα καθώς μπαίνουν μέσα στην λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη. Για να σιγουρέψουν ότι το αλεξίπτωτο έχει αρκετό χρόνο για να κάνει την δουλειά του τα οχήματα προσεδάφισης (landers)  χρειάζεται να προσεδαφιστούν όσο πιο χαμηλά γίνεται στα όρια δηλαδή του υψομετρικού περιορισμού.

Περιορισμός Γεωγραφικού Πλάτους

     Επομένως, επειδή τα οχήματα αυτά (rovers) είναι τροφοδοτούμενα από τον Ήλιο, το ExoMars Rover  πρέπει να προσεδαφιστεί σε γεωγραφική ζώνη ανάμεσα σε 05° Νότια και 25° Βόρεια.
     Γεωγραφικά πλάτη έξω από αυτό θα προκαλούσαν υποβάθμιση στην ηλεκτρική ενέργεια ή θα προκαλούσαν θερμικές διαταραχές στο όχημα .

Γεωλογικός περιορισμός

     Τα περισσότερα από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τα τελευταία 40 χρόνια λένε ότι τα παλαιότερα χρόνια ο Άρης ήταν πιο φιλόξενο μέρος για ζωή. Ο Άρης ήταν σίγουρα πιο υγρός, πιθανώς θερμότερος και είχε πολύ πυκνότερη ατμόσφαιρα από ότι σήμερα.
     Το όχημα ExoMars έχει να προσεδαφιστεί κάπου με ''αρχαίες'' πέτρες οι οποίες από μόνες τους είναι μία ''καταγραφή'' του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι η  προσεδάφιση πρέπει να γίνει σε περιοχή παλαιότερη από 3.6 δις χρόνια η οποία και είναι η ίδια ηλικία κάποιων από τον παλαιότερων πετρωμάτων στην Γη.

Mawth Vallis

     Αυτή η περιοχή περιέχει ένα μεγάλο κανάλι εκροής που είναι γνωστό ως Mawth Vallis,το οποίο αποφόρτισε τεράστιες ποσότητες νερού στις βόρειες πεδιάδες. Ή προτεινόμενη περιοχή προσεδάφισης (landing site) για το ExoMars βρίσκεται ακριβώς νότια αυτού του καναλιού.
     Υπάρχουν φυλλοπυριτκά κοιτάσματα (Silicates) που παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για αξιολόγηση της υδάτινης δραστηριότητας που υπήρχε παλαιότερα στον Άρη, επισημαίνοντας έτσι την πιθανότητα ότι μπορεί να υπήρχε κατοικήσιμο περιβάλλον κατά την διάρκεια της περιόδου Noachian (3,6 δις έτη πριν).

Oxia Planum

     Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το αρχαίο ορεινό κρατηροειδές έδαφος της το οποίο γίνεται όλο και ποιο  ''συρικνωμένο'' προς τα ορεινά-πεδινά σύνορα του.
     Η περιοχή επιλέχθηκε γιατί περιλαμβάνει εκτεταμένα, πολυεπίπεδα ανοίγματα , καθώς και πλούσια κοιτάσματα σε σίδηρο και μαγνήσιο.
     Τα κοιτάσματα στην περιοχή αυτή φαίνονται σαν το κλειδί στην μελέτη της δραστηριότητας υδάτων στον πρώιμο Άρη και στην αναζήτηση στοιχείων για κατοικήσιμο περιβάλλον στην πρώιμη ιστορία του πλανήτη.

Hypanis Vallis

      H Hypanis Vallis είναι μια από διάφορες κοιλάδες που τοποθετούνται μεταξύ των δύο μεγάλων καναλιών εκροής, Maja Vallis στη δύση και Shalbatana Vallis στην ανατολή.
      Το Hypanis Vallis βρίσκεται σε μία  ποταμίσια εκταφή κωνοειδούς εναπόθεσης πιθανώς το υπόλοιπο ενός αρχαίου ποταμίσιου ''δέλτα''στο τέλος ενός σημαντικού δικτύου κοιλάδων.
     Τα ευδιάκριτα στρώματα των λεπτόκοκκων ιζηματωδών από βράχους παρέχουν την πρόσβαση στο υλικό που κατατίθεται για 3,45 δισεκατομμύρια χρόνια.


Aram Dorsum

     H Aram Dorsum βρίσκεται στις πεδιάδες της μέσης ηλικίας Noachian, περίπου 4 δισεκατομμύρια χρονών. Περιλαμβάνει τους βαλμένους σε στρώσεις ιζηματώδεις βράχους που διασχίζονται από μια προεξέχουσα κορυφογραμμή καναλιών, η οποία είναι 80 χλμ μήκος και 1,2 χλμ πλάτος.
     Οι αρχαίες λίμνες και οι ποταμοί επί αυτού του τόπου θα ήταν ευνοϊκοί για την ανάπτυξη της ζωής, καθώς επίσης και για τη συντήρηση των ‘’βιολογικών υπογραφών’’της. Οι μακρόβιες υδάτινες συνθήκες που καταγράφονται στο μοτίβο του μεταναστευτικού καναλιού θα ήταν κρίσιμες για την καθιέρωση ενός κατοικήσιμου περιβάλλοντος.


Επομένως τι ;

     Η LSSWG (The Landing Site Selection Working Group) δηλαδή η ομάδα επιλογής περιοχής προσεδάφισης επίσης πρότεινε να εξεταστεί η Oxia Planum σαν μία από τις δύο περιοχές εφεδρικής προσεδάφισης για την προγραμματισμένη εκτόξευση το 2020, με δεύτερη επιλογή την  Aram Dorsum και την Mawrth Vallis.
     Κατά τα επόμενα χρόνια, κάθε μια από αυτές τις περιοχές θα μελετηθεί με περισσότερη λεπτομέρεια από οποιαδήποτε άλλη θέση στον Άρη. Το έτος πριν από την έκτόξευση, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος θα κάνει τη τελική απόφαση.
Μείνετε συντονισμένοι!

               http://whereonmars.co/app/#2
               http://whereonmars.co/app/#3
               http://whereonmars.co/app/#4
               http://whereonmars.co/app/#5
               http://whereonmars.co/app/#6
               http://whereonmars.co/app/#7
               http://whereonmars.co/app/#8