Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Πέντε ….εκπληκτικά πράγματα για τον Ερμή !


1ον
Πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ αργά…

Ο Ερμής περιφέρεται  γύρω από τον Ήλιο πιο γρήγορα από κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα. Ταξιδεύει περίπου με 112.000 μίλια/ώρα (180.000 χλμ/ώρα) πάνω σε  μια άκρως εκκεντρική τροχιά . Ο πλανήτης χρειάζεται μόνο 88 γήινες ημέρες για να συμπληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.

Ο Ερμής περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο πολύ γρήγορα, αλλά περιστρέφεται και γύρω από τον άξονά του πολύ, πολύ αργά. 

Χρειάζεται 59 γήινες ημέρες για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του, που ισοδυναμεί με τρεις περιστροφές για κάθε δύο περιφορές που κάνει γύρω από τον Ήλιο !


2ον
Παράξενες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις .

Θα πρέπει να έχετε σκεφτεί σαν δεδομένο ότι επειδή είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο θα ήταν ίσως ο τέλειος ''φούρνος'' για να ψήσετε την πίτσα σας! Αλλά αποδεικνύεται ότι είναι ένα γιγαντιαίο ''ψυγείο'' κατά τη διάρκεια της νύχτας του.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας του μπορεί να φτάσει τους 840 βαθμούς Fahrenheit (450 βαθμοί Κελσίου), αλλά τη νύχτα, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά φθάνοντας τους μείον 275 F (μείον 170 C). Αυτή η διακύμανση ισούται με μια θερμοκρασιακή ταλάντευση πάνω από 1.100 F (600 C), τη μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.


3ον
Δεν είναι και τόσο πολύ καυτός.

Παρά το γεγονός ότι  είναι ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο, ο μικρός μας ''φιλαράκος'' δεν είναι και τόσο ζεστός όσο θα έπρεπε.

Η Αφροδίτη είναι ο πιο καυτός πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα. Ο λόγος που η Αφροδίτη είναι θερμότερη από ότι ο Ερμής είναι επειδή έχει μια ατμόσφαιρα από διοξείδιο του άνθρακα. Έχει επίσης σύννεφα από οξέα στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας της. 

Αυτό βοηθά το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», να αναδείξει την μαγεία του!


4ον
Ο Ερμής έχει…Πάγους!

Είναι πραγματικά απίστευτο, αλλά κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της Διαστημοσυσκευής Messenger της NASA αποδείχθηκε ότι ο Ερμής φιλοξενεί άφθονο παγωμένο νερό στο κρύους και σκιώδεις πολικούς κρατήρες του.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι μετεωρίτες και κομήτες θα μπορούσαν να έχουν αποθέσει πάγο σε αυτές τις περιοχές, ή μπορεί υδρατμοί από το εσωτερικό του Ερμή να διέρρευσαν προς τα έξω και να πάγωσαν.

Η πραγματική αιτία θα αποκαλυφθεί μόνο στο μέλλον, όταν η επόμενη αποστολή Messenger θα σταλεί σε αυτό τον ''περίεργο'' πλανήτη με την κοινή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκή ESA και την JAXA της Ιαπωνίας.


Και 5ον
Διπλή Ανατολή !

Τι άλλο θα μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτό το παράξενο πλανήτη; Εδώ μπορούμε να δούμε μια....διπλή ανατολή σε μία Ημέρα του Ερμή (ή 59 γήινες ). ΟΥΑΟΥ! Αυτό είναι πραγματικά φανταστικό.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται συνήθως όταν ο Ερμής φτάνει στο περιήλιο του (το πλησιέστερο σημείο στον Ήλιο). Στο περιήλιο, η τροχιακή ταχύτητα του Ερμή υπερβαίνει την ταχύτητα της περιστροφής του. Κατά συνέπεια, ένας υποθετικός παρατηρητής που στέκεται στον Ερμή βλέπει κάτι περίεργο. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών (τέσσερις  ημέρες πριν από το περιήλιο έως τέσσερις ημέρες μετά το περιήλιο), ο Ήλιος φαίνεται να αντιστρέφει την πορεία του στον ουρανό, κατόπιν διπλασιάζει την ταχύτητα του προς τα πίσω και επανέρχεται στην κανονική τροχιά του στον ουρανό.

Αν ο παρατηρητή μας βρίσκονταν σε εκείνο το μέρος του Ερμή όπου ο Ήλιος ήταν να ανατείλει γύρω από τΗ χρονική περίοδο του περιηλίου, ο Ήλιος θα φαινόταν εν μέρει να ανεβαίνει μέχρι πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, να σταματά, και στη συνέχεια να καταδύεται  πίσω και κάτω από τον ορίζοντα, και κατόπιν σε λίγο χρονικό διάστημα να ακολουθεί μια δεύτερη ανατολή !!!  

ΠΗΓΗ: Big Bang To Dynamic Earth