Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Οι κοσμικές ακτίνες βοηθούν στο χρωματισμό της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας του Πλανήτη Δία !


Εικόνα παρμένη από τη διαστημοσυσκευή Voyager 1 η οποία δείχνει σε ''ψευδές'' χρώμα την Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα. Η λευκή ελλειψοειδής καταιγίδα ακριβώς από κάτω από την Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα έχει περίπου την ίδια διάμετρο με την Γή. Εικόνα : NASA





Ένα επίμονο ‘’χαρακτηριστικό’’ που στροβιλίζεται στην ατμόσφαιρα του Δία και που είναι αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τη Γη, εύστοχα ονομάστηκε ως η ‘’Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα’’ (επάνω και  δεξιά), μπορεί να πάρει μερικά ‘’συνώνυμα’’ χρώματα από ενώσεις θείου που παράγονται όταν κοσμικές ακτίνες και υπεριώδης ακτινοβολία ρίχνουν από κοινού μια ‘’ουσία’’ στα σύννεφα του πλανήτη, προτείνει μία νέα έρευνα. 

 Η ένωση αυτή η οποία έχει μελετηθεί πολύ ελάχιστα , μία ένωση θειούχου αμμωνίου (NH4SH), είναι τυπικά ένα διαυγές και άχρωμο στερεό, και στις συνθήκες που επικρατούν στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας του Δία, είτε θα αποτελέσουν τον πυρήνα κόκκων πάγου είτε μια παγωμένη επίστρωση σε άλλα σωματίδια. Νέες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι όταν ή ένωση αυτή (NH4SH) βομβαρδίζεται με υψηλής ενέργειας κοσμικές ακτίνες-σε αυτή τη μελέτη, τα πρωτόνια επιταχύνονται με περίπου 14.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο - ,διασπάται σε διάφορες ποικιλίες χημικών ‘’βλημάτων’’, συμπεριλαμβανομένων αρνητικά φορτισμένων ιόντων S3 και S6.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι υπεριώδες φως ακτινοβολεί την ουσία δημιουργώντας πιθανώς τα ίδια προϊόντα διάσπασης,. Μια λεπτομερής εργαστηριακή ανάλυση της ‘’ριπτόμενης’’ αυτής  ουσίας αποκαλύπτει ότι το μείγμα απορροφά ισχυρά μπλε, ιώδες, και εγγύς στο υπεριώδες (uv) μήκη κύματος του φωτός (300 έως 500 νανόμετρα), αφήνοντας σχετικά υψηλότερες αναλογίες μήκους κύματος από το κεντρικό και ερυθρό άκρο του ορατού φάσματος του φωτός το οποίο αντανακλάται, αντικατοπτρίζεται, αναφέρουν οι ερευνητές στο διαδίκτυο και στη προσεχή έκδοση του περιοδικού ‘’Ίκαρος’’

Επειδή το φάσμα απορρόφησης που μετρήθηκε στο εργαστήριο δεν ταιριάζει ακριβώς με εκείνη που παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και άλλα όργανα, τα χαρακτηριστικά απορρόφησης του φωτός άλλων ατμοσφαιρικών συστατικών, όπως το μεθάνιο μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην αντίληψη μας για το χρώμα της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας. Μελλοντικές δοκιμές που αφορούν και άλλα κοινά αέρια στον  Δία μπορεί να βοηθήσουν καλύτερα στην αναδημιουργία και  την κατανομή των πραγματικών μηκών κύματος που παρατηρούν οι αστρονόμοι, λένε οι ερευνητές.




                en.wikipedia.org/wiki