Με την ονομασία "Μονόκερος", το περίεργο αυτό αντικείμενο συγκαταλέγεται επίσης στις μικρότερες μαύρες τρύπες που βρέθηκαν ποτέ και μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ενός μόνιμου μυστηρίου στην αστροφυσική.
Σελίδες
▼
Μπορείτε να μας δείτε και εδώ
▼
▼
Παρασκευή 30 Απριλίου 2021
Δευτέρα 19 Απριλίου 2021
Σήμερα γράφτηκε ιστορία! Το ελικόπτερο Ingenuity (Ευφυΐα) της NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση στον πλανήτη Άρη
Το μικρό αυτό ελικοφόρο όχημα έγραψε ιστορία, αιωρείται πάνω από τον κρατήρα Jezero, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.
Τετάρτη 14 Απριλίου 2021
Ερασιτεχνική αστρονομία: πώς και πού να αναφέρετε τις ανακαλύψεις σας !!!
Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ασχολούνται ίσως με το μοναδικό χόμπι το οποίο προσφέρει στην επίσημη επιστήμη της Αστρονομίας. Εξοπλισμένοι από ενα απλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο έως ενα πανάκριβο εξοπλισμό οι εξορμήσεις τους είναι πάντα παραγωγικές. Ορισμένοι ασχολούνται με αναζήτηση εξωπλανητών, άλλοι πάλι με κομήτες, με αστεροειδείς, κυνηγούν υπερκαινοφανείς ή μελετούν μεταβλητούς αστέρες, αστρικά σμήνη, γαλαξίες (galaxy zoo) κλπ.
Σύνθετη εικόνα από το blog μας
Δευτέρα 12 Απριλίου 2021
"Αποτυχημένα" άστρα
Ένας φαιός (καφέ) νάνος (ή καστανός νάνος) δεν είναι ούτε πλανήτης ούτε αστέρας. Χαρακτηρίζεται ως υποαστρικό σώμα και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο έναν «αποτυχημένο αστέρα». Λόγω της πολύ μικρής του μάζας, η θερμοκρασία και η πίεση στον πυρήνα του δεν είναι αρκετά υψηλές ώστε να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Αλλά σε αντίθεση με τους πλανήτες, ακτινοβολεί λίγο μέσω της δικής του θερμότητας. Ένας φαιός νάνος θα μπορούσε για κάποια εποχή να είχε ξεκινήσει αντιδράσεις θερμοπυρηνικής σύντηξης, αλλά να μην είχε φτάσει ποτέ σε μια σταθερή κατάσταση, με αποτέλεσμα τελικά να σβήσει. Τα παράξενα αυτά αντικείμενα μπορούν να περιστρέφονται τόσο γρήγορα που σχεδόν τείνουν να διαλύονται...
Τρίτη 6 Απριλίου 2021
Εξωπλανήτες: ενδιαφέροντα δεδομένα στην ανακάλυψη νέων κόσμων
Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Roman Telescope θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερο από 100.000 πλανήτες μέσω του φαινομένου του Μικροεστιασμού (Microlensing)
Δευτέρα 5 Απριλίου 2021
10 από τα πιο ενδιαφέροντα άλυτα προβλήματα στην αστροφυσική.
Αν και έχουν περάσει περισσότερα από 200 χρόνια από τότε που ξεκίνησε επίσημα η αστροφυσική, αυτό που ξέρουμε είναι απλώς μια σταγόνα από τον απέραντο ωκεανό της γνώσης ο οποίος βρίσκεται ανεξερεύνητος μπροστά μας. Μία από τις ομορφότερες πτυχές της επιστήμης είναι ότι οι ανακαλύψεις μας οδηγούν σε νέα μυστήρια και σε μια βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος. Σε αυτό το άρθρο, έχω συντάξει μια λίστα με τα 10 άλυτα προβλήματα στην αστροφυσική που είναι πολύ ενδιαφέροντα.