Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Αστροφωτογραφία: Βασικές ρυθμίσεις για φωτογράφιση βαθέος ουρανού με μηχανή DSLR

Διαβάστε το ενδιαφέρον αυτό άρθρο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που ξεκινούν τη φωτογράφηση βαθέος ουρανού με φωτογραφική μηχανή DSLR, έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!


Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

GN-z11 o πιο μακρινός γαλαξίας που παρατηρήθηκε ποτέ

Ο γαλαξίας GN-z11 επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας που παρατηρήθηκε ποτέ

Πρόκειται για ένα νεαρό αλλά μέτρια ογκώδη γαλαξία ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης άρκτου.  Εκτιμάται ότι υπάρχει από όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόλις 420 εκατομμύρια χρόνια, ή το 3% της τρέχουσας ηλικίας του.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Επιστήμονες χαρτογράφησαν πρόσφατα 1 εκατομμύριο νέους γαλαξίες, σε μόλις 300 ώρες

Αστρονόμοι στην Αυστραλία χαρτογράφησαν το 83% του ορατού σύμπαντος, σε μόλις 300 ώρες.

Οι έρευνες ολόκληρου του ουρανού είναι συνήθως πολυετείς. Αυτή χρειάστηκε μερικές εβδομάδες.

Η συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ASKAP, που βρίσκεται στην Αυστραλιανή ενδοχώρα, χαρτογράφησε 3 εκατομμύρια γαλαξίες σε λιγότερο από ένα μήνα. (Εικόνα: © CSIRO)

Από τον Brandon Specktor 

Η νέα αυτή έρευνα  του ουρανού, στην οποία η εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας (Australia's national science agency - CSIRO) αναφέρεται σε μια δήλωση ως "χάρτης του σύμπαντος της Google", σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μεγάλης δοκιμής για τη συστοιχία ραδιοτηλεσκόπιων Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) η οποία απαρτίζεται από 36 κεραίες τοποθετημένες στην απομακρυσμένη ενδοχώρα της Δυτικής Αυστραλίας. Ενώ οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το ραδιοτηλεσκόπιο ASKAP για να σαρώσουν τον ουρανό αναζητώντας ραδιουπογραφές (συμπεριλαμβάνονται εδώ και οι μυστηριώδεις Ταχείες Εκρήξεις Ραδιοκυμάτων αγγλ.fast radio bursts) από το 2012, η πλήρης σειρά κεραιών του τηλεσκοπίου δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μια έρευνα για ολόκληρο τον ουρανό - μέχρι τώρα.

Αξιοποιώντας το πλήρες δυναμικό του τηλεσκοπίου, οι ερευνητές χαρτογράφησαν περίπου 3 εκατομμύρια γαλαξίες στο νότιο ουρανό, σύμφωνα με paper το οποίο δημοσιεύθηκε στις 30 Νοεμβρίου στο περιοδικό Εκδόσεις της Αστρονομικής Εταιρείας της Αυστραλίας (Astronomical Society of Australia). Το 1 εκατομμύριο από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες μπορεί να είναι άγνωστοι στο παρελθόν για την αστρονομία, έγραψαν οι ερευνητές και αυτό είναι πιθανότατα η αρχή. Με την επιτυχία αυτής της πρώτης έρευνας, οι επιστήμονες του CSIRO σχεδιάζουν ήδη ακόμη πιο εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις τα επόμενα χρόνια.

"Για πρώτη φορά, η συστοιχία ASKAP ¨τεντώνει¨ πλήρως τους μυς της, χτίζοντας έναν χάρτη του σύμπαντος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ, και με ταχύτητα ρεκόρ", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David McConnell, αστρονόμος του CSIRO. "Αναμένουμε να βρούμε δεκάδες εκατομμύρια νέους γαλαξίες σε μελλοντικές έρευνες".

Πολλές έρευνες ολόκληρου του ουρανού (all-sky surveys) μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθούν. Η νέα προσπάθεια του CSIRO, η οποία εδραιώνει την ετικέτα του Rapid ASKAP Continuum Survey, διήρκεσε μόνο λίγες εβδομάδες παρατήρησης του ουρανού. Ενώ καθένας από τους 36 δέκτες του τηλεσκοπίου έλαβε τεράστιες, πανοραμικές φωτογραφίες του ουρανού, ένα αποκλειστικό δίκτυο υπερυπολογιστών εργάστηκε...υπερωρίες για να τις συνδυάσει. Ο χάρτης που προέκυψε, ο οποίος καλύπτει το 83% του ουρανού, είναι ένας συνδυασμός 903 μεμονωμένων εικόνων, καθεμία από τις οποίες περιέχει 70 δισεκατομμύρια εικονοστοιχεία (pixel). (Συγκριτικά, οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας οι οποίες πωλούνται στο εμπόριο λαμβάνουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια pixel ανά εικόνα).

Κάθε μία από αυτές τις εικόνες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό μέσω της πύλης πρόσβασης δεδομένων του CSIRO, καθώς οι επιστήμονες αναλύουν τα αποτελέσματα και σχεδιάζουν τις επόμενες χαρτογραφικές τους περιπέτειες.




Πηγή: livescience.com

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Η πιθανή προέλευση του περίφημου σήματος " Wow"

Ένα άστρο σαν τον δικό μας Ήλιο λέγεται ότι είναι η πιθανή πηγή του πιο διάσημου σήματος του προγράμματος  SETI. Το σήμα Wow! του οποίου η πηγή δεν είχε μέχρι τώρα εντοπιστεί...

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα έχει αλμυρό νερό και εμφανίζεται γεωλογικά ενεργός

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από την τροχιακή διαστημοσυσκευή Dawn Orbiter της NASA δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος αστεροειδής του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να έχει έναν αρχαίο υπόγειο ωκεανό, αλλά πάνω σε αυτό ορισμένοι επιστήμονες είναι δύσπιστοι...

Η πρώιμη Γη είχε μια πυκνή, τοξική ατμόσφαιρα όπως η Αφροδίτη - έως ότου ψύχθηκε και έγινε βιώσιμη

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε ότι φιλοξενεί ζωή. Είναι ο πλανήτης μας ξεχωριστός; Οι επιστήμονες με την πάροδο των ετών έχουν προβληματιστεί σχετικά με τους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για τη ζωή ή έστω είναι ευεργετικοί για τη ζωή. Οι απαντήσεις που θα προκύψουν θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε άλλους δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες στον Γαλαξία.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Ο Ηλιακός κύκλος 25 είναι παρών

Επιστήμονες από την NASA, και τον NOAA εξηγούν τι σημαίνει αυτό