Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Ο τεράστιος γαλαξίας της Ανδρομέδας προδιαγράφει τη μοίρα του Γαλαξία μας...

...το "τέρας" καταφθάνει

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31). Φωτογραφία: Θανάσης Γκιούσος

"Ο Γαλαξίας μας βρίσκεται σε μια πορεία σύγκρουσης με τον γαλαξία της Ανδρομέδας περίπου σε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Κάτι τέτοιο  λοιπόν είναι εξαιρετικά χρήσιμο στην ανακάλυψη της τελικής μοίρας της Γαλαξία μας γνωρίζοντας τι είδους "τέρατος" αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Dougal Mackey από την Ερευνητική Σχολή Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας. "Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο γαλαξιακό Άλως από τον Γαλαξία, μας, γεγονός το οποίο δείχνει ότι έχει επιδοθεί σε ένα κοσμικό "κανιβαλισμό" καταβροχθίζοντας κυριολεκτικά πολλούς γαλαξίες, ακόμα και και πάρα πολύ μεγάλους".

Οι αστρονόμοι έχουν συναρμολογήσει τα στοιχεία εκείνα τα οποία σκιαγραφούν το βίαιο παρελθόν "κανιβαλισμού" του γειτονικού μας μεγάλου γαλαξία της Ανδρομέδας, ο οποίος έχει πλέον στρέψει το βλέμμα του προς τον Γαλαξία μας, χαράσσοντας την επόμενη κύρια πορεία του. Οι γαλαξιακοί...ντετέκτιβς οι οποίοι ερευνούν το θέμα, διαπίστωσαν ότι ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει καταβροχθίσει αρκετούς μικρότερους γαλαξίες, πιθανότατα μέσα στα τελευταία λίγα δισεκατομμύρια χρόνια, με τα απομεινάρια τους να ανιχνεύονται σε μεγάλες αστρικές ροές, σε αστρικά ποτάμια αν προτιμάτε.  

Ο ερευνητής της ANU, Dr Mackey, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της μελέτης με τον καθηγητή Geraint Lewis από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η διεθνής ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης πολύ αμυδρά ίχνη μικρότερων γαλαξιών τα οποία ο "αδηφάγος" γαλαξίας της Ανδρομέδας κατέφαγε στο πρώιμο παρελθόν του, ίσως και 10 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο γαλαξίας αυτός βρίσκονταν στα αρχικά στάδια σχηματισμού του.

Τα σημάδια του πανάρχαιου αυτού συμπαντικού "λουκούλλειου γεύματος" είναι αποτυπωμένα  στα αστέρια τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, με την ομάδα να μελετά τις πυκνές ομάδες των αστεριών, γνωστά και ως σφαιρωτά σμήνη, για να αποκαλύψουν με αυτό τον τρόπο τις αρχαίες αυτές εποχές στις οποίες κυριαρχούσαν τα κοσμικά...γεύματα. "Με τον εντοπισμό των αμυδρών υπολειμμάτων αυτών των μικρότερων γαλαξιών έχοντας ενσωματωμένες τις αστρικές αυτές συστάδες (αστρικά σμήνη), μπορέσαμε να αναδημιουργήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ο γαλαξίας της Ανδρομέδα τους προσέλκυσε και τελικά τους ενσωμάτωσε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές", δήλωσε ο Mackey.

Andromeda Galaxy


Η ανακάλυψη αυτή φέρνει στο φως πολλά νέα μυστήρια, με τις δύο περιόδους της "γαλαξιακής διατροφής" να προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

"Αυτό είναι πολύ περίεργο και υποδηλώνει ότι τα εξωγαλαξιακά γεύματα τροφοδοτούνται από αυτό που είναι γνωστό ως "κοσμικός ιστός" της ύλης ο οποίος υφαίνει ολόκληρο το Σύμπαν", δήλωσε ο Lewis από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Σίδνεϊ και το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. "Περισσότερο εκπληκτικό είναι η ανακάλυψη ότι η κατεύθυνση της αρχαίας αυτής...σίτισης είναι η ίδια με το παράξενο "επίπεδο των δορυφόρων", μια απροσδόκητη ευθυγράμμιση των νάνων γαλαξιών οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το γαλαξία της Ανδρομέδας".

Ο Mackey και ο Lewis ήταν μέρος μιας ομάδας η οποία ανακάλυψε στο παρελθόν ότι παρόμοια επίπεδα ήταν εύθραυστα και γρήγορα καταστράφηκαν από τη βαρύτητα του γαλαξία της Ανδρομέδας μέσα σε λίγα δισεκατομμύρια χρόνια.

"Αυτό βαθαίνει το μυστήριο καθώς το επίπεδο αυτό πρέπει να είναι πολύ νέο, και φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την αρχαία σίτιση των νάνων γαλαξιών. Ίσως αυτό οφείλεται στο κοσμικό ιστό, αλλά πραγματικά, αυτό είναι μόνο μια υπόθεση ", δήλωσε ο Lewis. "Θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να αποκαλύψουμε αυτό που μας υποδηλώνει το στοιχείο αυτό".

Ο Mackey δήλωσε ότι μελετά το γαλαξία της Ανδρομέδας, καθώς και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Γαλαξίας μας έχει αναπτυχθεί και εξελίσσεται για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια. "Ένα από τα κύρια κίνητρά μας στη μελέτη της Αστρονομίας είναι να κατανοήσουμε τη θέση μας στο Σύμπαν. Ένας τρόπος εκμάθησης του Γαλαξία μας είναι να μελετήσουμε άλλους γαλαξίες οι οποίοι είναι παρόμοιοι με το δικό μας, καθώς και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πώς αυτά τα συστήματα σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο από το να παρατηρείς τον Γαλαξία μας, γιατί ζούμε μέσα σε αυτόν και αυτό μπορεί να κάνει κάποιες παρατηρήσεις αρκετά δύσκολες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, ανέλυσε στοιχεία από την Αρχαιολογική Έρευνα Pan-Andromeda, γνωστή ως PAndAS (Pan-Andromeda Archaeological Survey).

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy