Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ο πιο μακρινός γαλαξίας στο Σύμπαν

Ο εντοπισμός του πιο απόμακρου, μέχρι τώρα, γαλαξία στο Σύμπαν ανακοινώθηκε στις αρχές Μαρτίου του 2016 από μία ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Ελέγχου του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ, επεκτείνοντας έτσι την δυνατότητα παρατήρησης του Χαμπλ κατά 150 εκατομμύρια έτη φωτός.

Ο GN-z11 είναι ο πιο απόμακρος, μέχρι τώρα, γαλαξίας στο Σύμπαν. 
Εικόνα:NASA, ESA, P. Oesch (Yale University), G. Brammer (STScI), P. van Dokkum (Yale University), and G. Illingworth (University of California, Santa Cruz)

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Πρωταρχικό μόριο

Ο πρώτος τύπος μορίου που σχηματίστηκε στο Σύμπαν παρατηρήθηκε στο διάστημα


Λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, η χημεία, όπως τη γνωρίζουμε, έκανε τα πρώτα της νηπιακά βήματα 

helium hyrdide ion
ΧΗΜΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟ. Το ιόν Υδρίδιο του Ηλίου, το οποίο γενικά δεν ανιχνεύεται εύκολα, και που θεωρείται ότι είναι ο πρώτος τύπος μορίου που σχηματίστηκε στο Σύμπαν, βρέθηκε στο πλανητικό νεφέλωμα NGC 7027 (το οποίο παρουσιάζεται στο υπέρυθρο φως σε αυτή την εικόνα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble).
Εικόνα: WILLIAM B. LATTER/SIRTF SCIENCE CENTER/CALTECH, NASA, ESA



Ανακαλύφθηκε ένα νέο σήμα προερχόμενο από σύγκρουση αστέρων νετρονίων.

Μια φωτεινή έκρηξη ακτίνων Χ ανακαλύφθηκε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Chandra σε έναν γαλαξία 6,6 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το γεγονός αυτό πιθανότατα σηματοδότησε τη συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίων, και θα μπορούσε να δώσει στους αστρονόμους μια νέα εικόνα για το πώς δημιουργούνται τα αστέρια νετρονίων - πυκνά αστρικά αντικείμενα γεμάτα κυρίως με νετρόνια.

X-ray source XT2, located in the Chandra Deep Field-South.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Πώς θα αμυνθεί η Γη από τους αστεροειδείς

Με διάμετρο μόλις 17-20 μέτρων, ο μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο έδαφος και πολλούς τραυματισμούς, όταν εξερράγη μετά από σύγκρουση με την ατμόσφαιρα της Γης τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα συντρίμμια και η ουρά από ατμό που απέμεινε μετά την έκρηξη από τον μετεωρίτη (Απολλώνιο αστεροειδή) του Τσελιάμπινσκ. Εικόνα: Alex Alishevskikh/Wikipedia


Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Βαρυτικά κύματα: Νέες ανακαλύψεις

Ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων εντοπίζουν δύο πιθανές συγκρούσεις μελανών οπών μέσα σε μια εβδομάδα




Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Οι πρώτες εικόνες μιας μαύρης τρύπας από το Τηλεσκόπιο Event Horizon

      Παρατηρήσεις από το Τηλεσκόπιο Event Horizon  της υπερμεγέθης μαύρης τρύπας στο κέντρο του ελλειπτικού γαλαξία M87, για τέσσερις διαφορετικές ημέρες. 
Εικόνα: [EHT Collaboration et al (κ.ά.) 2019]   


Τρίτη 9 Απριλίου 2019

"Σκοτεινός Κίνδυνος" - Υπερμεγέθεις Μαύρες Τρύπες που περιπλανώνται στο Γαλαξία μας.

Οι αστρονόμοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει όταν οι μαύρες τρύπες αποκτούν την ..."επιθυμία" να περιπλανηθούν στον Γαλαξία. Συνήθως, υπάρχει μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα (SMBH) στον πυρήνα ενός ογκώδους γαλαξία. Αλλά μερικές φορές οι ΥΜΤ (ΥΜΤ =Υπερμεγέθης Μαύρη Τρύπα ή Supermassive Black Holes εν συντομία SMBHs) μπορούν να "περιπλανηθούν" σε ολόκληρο τον γαλαξία που τους φιλοξενεί, παραμένοντας μακριά από το κέντρο του σε περιοχές όπως το αστρικό άλως, μια σχεδόν σφαιρική περιοχή από αστέρια και αέριο η οποία περιβάλλει το κεντρικό τμήμα ενός γαλαξία.


Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Αγγίζοντας τον Ήλιο

Η διαστημοσυσκευή  Parker Solar Probe της NASA πραγματοποιεί  τη 2η τολμηρή της πτήση στον Ήλιο