Σελίδες

Μπορείτε να μας δείτε και εδώ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Νερό στη Σελήνη.

Οι επιστήμονες απέδειξαν οριστικά ότι υπάρχει πάγος νερού στους Πόλους της Σελήνης





Η εικόνα αυτή δείχνει τη κατανομή του επιφανειακού πάγου στον νότιο πόλο (αριστερά) και τον βόρειο πόλο (δεξιά), που ανιχνεύτηκε από το όργανο "Ορυκτολογικός χαρτογράφος της Σελήνης" της ΝΑΣΑ (NASA’s Moon Mineralogy Mapper instrument). Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τις θέσεις πάγου, οι οποίες είναι σχεδιασμένες πάνω σε μια εικόνα της σεληνιακής επιφάνειας, όπου η κλίμακα του γκρι αντιστοιχεί στη θερμοκρασία της επιφάνειας (οι πιο σκούρες αντιπροσωπεύουν ψυχρότερες περιοχές, ενώ πιο ανοιχτές αποχρώσεις απεικονίζουν θερμότερες ζώνες). Ο πάγος συγκεντρώνεται στις πιο σκοτεινές και ψυχρότερες τοποθεσίες, στις σκιές των κρατήρων. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πειστικά αποδεικτικά στοιχεία παγωμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Εικόνα NASA

Στα πιο σκοτεινά και πιο ψυχρά μέρη των πολικών περιοχών του φυσικού μας δορυφόρου, μια ομάδα επιστημόνων παρατήρησε και κατέγραψε ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία παρουσίας παγωμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης. Αυτές οι εναποθέσεις πάγου είναι επιθεματικά κατανεμημένες και πιθανόν να είναι πανάρχαιες. Στο νότιο πόλο, μεγαλύτερες εναποθέσεις πάγου συγκεντρώνεται σε σεληνιακούς κρατήρες, ενώ ο πάγος του βόρειου πόλου είναι ευρύτερος, αλλά περισσότερο διάσπαρτος.


Εναποθέσεις πάγου στο νότιο πόλο της Σελήνης από το πρόγραμμα Clementine imaging experiment. Πηγή εικόνας: https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/ice/ice_moon.html


Μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Shuai Li του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Πανεπιστημίου Μπράουν, συμπεριλαμβανομένου του Richard Elphic από το Ames Research Center στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησε στοιχεία από το όργανο του Mapper Mineralogy Mapper (M3) της NASA για τον εντοπισμό τριών συγκεκριμένων υπογραφών όπου αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας η ύπαρξη παγωμένου νερού στην επιφάνεια της Σελήνης.

Το όργανο M3, βρίσκεται πάνω στο διαστημόπλοιο Chandrayaan-1, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2008 από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (Indian Space Research Organization), και το οποίο ήταν μοναδικά εξοπλισμένο έτσι ώστε να επιβεβαιώσει την παρουσία στερεού πάγου στη Σελήνη. Συγκεντρώθηκαν δεδομένα που όχι μόνο έλαβαν τις ανακλαστικές ιδιότητες που θα περίμενε κανείς από τον πάγο, αλλά η μελέτη αυτή ήταν σε θέση να μετρήσει άμεσα τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τα μόρια απορροφούν το υπέρυθρο φως, ώστε να μπορεί να διαφοροποιηθεί το υγρό νερό από τον ατμό ή από τον στερεό πάγο.


Το μεγαλύτερο μέρος του νεοανακαλυφθέντος παγωμένου νερού βρίσκεται στις σκιές των κρατήρων κοντά στους πόλους, όπου οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν φθάνουν ποτέ πάνω από -156.7 ℃ (-250 βαθμούς Φαρενάιτ). Λόγω της πολύ μικρής κλίσης του άξονα περιστροφής της Σελήνης, το φως του Ήλιου δεν φθάνει ποτέ στις περιοχές αυτές.

Προηγούμενες παρατηρήσεις ανακάλυψαν έμμεσα πιθανά σημάδια επιφανειακού πάγου στο σεληνιακό νότιο πόλο, που όμως θα μπορούσαν να εξηγηθούν από άλλα φαινόμενα, όπως το ασυνήθιστα ανακλαστικό σεληνιακό έδαφος.

Με αρκετό πάγο να βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια - με πάχος περίπου λίγα χιλιοστά - το νερό θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο ως πόρος για μελλοντικές αποστολές* για να εξερευνηθεί η Σελήνη ή ίσως και να δημιουργηθούν αποικίες, και πιθανώς να είναι ευκολότερη η ανθρώπινη πρόσβαση στο φεγγάρι μας χάρις στο νερό που εντοπίστηκε κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης.

Μαθαίνοντας περισσότερα για  τον πάγο αυτό, πώς φτάσαμε έως εκεί, καθώς και πώς ο πάγος αυτός αλληλεπιδρά με το ευρύτερο σεληνιακό περιβάλλον, θα είναι ένας βασικός στόχος τις αποστολές της NASA και των εμπορικών της εταίρων**, καθώς προσπαθούμε να επιστρέψουμε και να εξερευνήσουμε τον πλησιέστερο γείτονά μας, τη Σελήνη.


Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (National Academy of Sciencesστις 20 Αυγούστου του 2018.

Από τον FRANK TAVARES, NASA


--------------------*--------------------

Επεξηγήσεις:

* Το Νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσος σαν ζωτικός πόρος για τη διατήρηση της ζωής στη Σελήνη, αλλά και σαν καύσιμο για διαστημικές αποστολές με την αναγωγή του σε Υδρογόνο.

** Όλα δείχνουν ότι η ανθρωπότητα οδεύει στην εμπορευματοποίηση του διαστήματος, αντλώντας φυσικούς πόρους από το Ηλιακό μας σύστημα σε πρώτη φάση


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy