Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ανακαλύφθηκε ενα νέο ηφαίστειο στο δορυφόρο του Δία Ιώ

Δεδομένα από τη διαστημοσυσκευή της NASA Τζούνο (Ήρα) αποκαλύπτουν ένα πιθανό ηφαίστειο στο φεγγάρι του Δία την Ιώ.

Η εικόνα αυτή επισημαίνει τη θέση μιας νέας πηγής θερμότητας κοντά στον νότιο πόλο της Ioύς. Η εικόνα δημιουργήθηκε από δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου του 2017 από το όργανο Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) το οποίο είναι προσαρμοσμένο στη διαστημοσυσκευή Τζούνο της NASA, όταν το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο ήταν περίπου 290.000 μίλια (470.000 χιλιόμετρα) από το φεγγάρι του πλανήτη Δία. Η κλίμακα στα δεξιά της εικόνας απεικονίζει το εύρος θερμοκρασιών που το οποίο εμφανίζεται στην υπέρυθρη αυτή εικόνα. Οι υψηλότερες καταγραφόμενες θερμοκρασίες χαρακτηρίζονται από φωτεινότερα χρώματα, ενώ οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σε πιο σκούρα χρώματα. Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / SwRI / ASI / INAF / JIRAM
  
Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη διαστημοσυσκευή Τζούνο της NASA χρησιμοποιώντας το όργανο "Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM)" δείχνουν μια νέα πηγή θερμότητας κοντά στον νότιο πόλο της Ioύς η οποία θα μπορούσε να επισημάνει ένα προηγούμενα ανεξερεύνητο ηφαίστειο στο μικρό αυτό φεγγάρι του Δία. Τα δεδομένα υπέρυθρης ακτινοβολίας συλλέχθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου του 2017, όταν το Τζούνο ήταν περίπου 290.000 χιλιόμετρα μακριά από την Ιώ.

"Το νέο θερμό σημείο στην Ιώ το οποίο "συνέλαβε" το όργανο JIRAM είναι περίπου 200 μίλια (300 χιλιόμετρα) από το κοντινότερο χαρτογραφημένο θερμό σημείο (hotspot)", δήλωσε ο Alessandro Mura, συν-ερευνητής της αποστολής Τζούνο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής στη Ρώμη. "Δεν υπογραμμίζουμε την κίνησή μας ή την τροποποίηση ενός προηγούμενα ανακαλυφθέντος θερμού σημείου, αλλά είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε σε μια τέτοια απόσταση και να θεωρούμε ακόμα ότι υπάρχει το ίδιο χαρακτηριστικό."


Η ομάδα του Τζούνο θα συνεχίσει να αξιολογεί τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς και τα δεδομένα από το όργανο JIRAM τα οποία θα συλλέγονται κατά τη διάρκεια μελλοντικών (και ακόμη πιο κοντινών) πτήσεων στην Ιώ. Οι προηγούμενες ερευνητικές αποστολές της NASA οι οποίες επισκέφτηκαν το σύστημα του πλανήτη Δία (Βόγιατζερ 1 και 2, Γαλιλαίος, Κασσίνι και Νέοι Ορίζοντες), μαζί με επίγειες παρατηρήσεις έχουν εντοπίσει πάνω από 150 ενεργά ηφαίστεια μέχρι στιγμής στην Iω. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναμένουν για να ανακαλυφθούν περίπου 250...

Η διαστημοσυσκευή Τζούνο έχει διανύσει σχεδόν 146 εκατομμύρια μίλια (235 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τότε που εισήλθε στην τροχιά του πλανήτη Δία στις 4 Ιουλίου του 2016. Το 13ο επιστημονικό πέρασμα του Juno έγινε σήμερα 16 Ιουλίου.


Καλλιτεχνική αναπαράσταση του διαστημόπλοιου Τζούνο


Το Τζούνο εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου του 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Κατά τη διάρκεια της εξερευνητικής του αποστολής του, η Ήρα όπως είναι η Ελληνική απόδοση του Τζούνο πετάει χαμηλά πάνω από τις κορυφές των νεφών του πλανήτη - στα 2.100 μίλια (3.400 χιλιόμετρα). Κατά τη διάρκεια αυτών των πτήσεων, το Τζούνο ανιχνεύει και ερευνά κάτω από το δυσδιάκριτο "παραπέτασμα" από τα νέφη του πλανήτη Δία, και μελετά το Σέλας του (Βόρειο και Νότιο) για να αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση, τη δομή, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη.



--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy