Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Ακούστε τον ήχο από τα κύματα πλάσματος που πάλλονται μεταξύ του πλανήτη Κρόνου και του δορυφόρου του τον Εγκέλαδο

Νέα έρευνα από τις κοντινές τελευταίες τροχιές (Grand Finale) της διαστημοσυσκευής Cassini της NASA δείχνει μια εκπληκτικά ισχυρή και δυναμική αλληλεπίδραση κυμάτων πλάσματος που κινούνται από τον πλανήτη Κρόνο στους δακτυλίους του και σε ένα από τους 62 φυσικούς του δορυφόρους  τον Εγκέλαδο. Οι παρατηρήσεις έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα κύματα αυτά πάνω σε γραμμές μαγνητικού πεδίου συνδέουν τον πλανήτη Κρόνο κατευθείαν με τον Εγκέλαδο. Οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου είναι σαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα μεταξύ των δύο σωμάτων, με ενέργεια που ρέει εμπρός και πίσω.

Η τροχιά του λεγόμενου "Μεγάλου Φινάλε" της διαστημοσυσκευής Cassini "συνάντησε" μια ισχυρή αλληλεπίδραση κυμάτων πλάσματος που κινούνται από τον πλανήτη Κρόνο προς τους δακτυλίους του και το δορυφόρου τον Εγκέλαδο. Εικόνα: NASA / JPL-Caltech

Οι ερευνητές μετέτρεψαν την καταγραφή των κυμάτων του πλάσματος σε ένα ηχητικό αρχείο που ακούγεται σαν σφύριγμα, και το οποίο μπορούμε να ακούσουμε - με τον ίδιο τρόπο που ένα ραδιόφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε μουσική. Με άλλα λόγια, η διαστημοσυσκευή Cassini ανίχνευσε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην περιοχή των ακουστικών συχνοτήτων - Όταν ληφθούν αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τους δέκτες μας, μπορούμε να τα ενισχύσουμε και να τα αναπαράγουμε μέσω ενός ηχείου. Ο χρόνος εγγραφής συμπιέστηκε από 16 λεπτά σε 28,5 δευτερόλεπτα.

Νέα έρευνα από τις κοντινές τελευταίες τροχιές (Grand Finale) της διαστημοσυσκευής Cassini της NASA δείχνει μια εκπληκτικά ισχυρή και δυναμική αλληλεπίδραση κυμάτων πλάσματος που κινούνται από τον Κρόνο στους δακτυλίους του και σε ένα από τους 63 φυσικούς του δορυφόρους τον Εγκέλαδο. Οι ερευνητές μετέτρεψαν την καταγραφή των κυμάτων πλάσματος σε ένα ηχητικό αρχείο "whooshing" (σφύριγμα) που μπορούμε να ακούσουμε - με τον ίδιο τρόπο που ένα ραδιόφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε μουσική. Όπως ο αέρας ή το νερό, το πλάσμα (η τέταρτη κατάσταση της ύλης) παράγει κύματα για να μεταφέρει ενέργεια. Η λήψη αυτή καταγράφηκε αυτή από το όργανο Radio Plasma Wave Science (RPWS) στις 2 Σεπτεμβρίου του 2017, δύο εβδομάδες πριν το Cassini βυθιστεί σκόπιμα στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/University of Iowa

"Ο Εγκέλαδος είναι αυτή η μικρή γεννήτρια που περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και γνωρίζουμε ότι είναι μια συνεχής πηγή ενέργειας", δήλωσε ο Ali Sulaiman, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, και μέλος της ομάδας RPWS. "Διαπιστώνουμε τώρα ότι ο πλανήτης Κρόνος αποκρίνεται με τη εκπομπή σημάτων τα οποία έχουν τη μορφή κυμάτων πλάσματος, μέσω του κυκλώματος των γραμμών μαγνητικού πεδίου που τον συνδέει με τον Εγκέλαδο εκατοντάδες χιλιάδες μίλια μακριά."


Ο Sulaiman είναι κύριος συγγραφέας ενός ζεύγους εργασιών (papers) στα οποία περιγράφει τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

Η αλληλεπίδραση του πλανήτη Κρόνου και του φυσικού του δορυφόρου του Εγκέλαδου είναι διαφορετική από τη σχέση της Γης με τη Σελήνη. Ο Εγκέλαδος είναι βυθισμένος στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη Κρόνου, και είναι γεωλογικά ενεργός, εκπέμποντας πίδακες υδρατμών οι οποίοι ιονίζονται και γεμίζουν το περιβάλλον γύρω από τον πλανήτη. Η δική μας Σελήνη δεν αλληλεπιδρά με τον ίδιο τρόπο με τη Γη. Παρόμοιες αλληλεπιδράσεις επίσης πολύ δυναμικές πραγματοποιούνται μεταξύ του πλανήτη Κρόνου και των δακτυλίων του.


Η ηχογράφηση αυτή καταγράφηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2017, δύο εβδομάδες πριν το Cassini βυθιστεί σκόπιμα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Κρόνου. Η καταγραφή μετατράπηκε σε ήχο από την ομάδα του RPWS στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, με επικεφαλής τον φυσικό και κύριο ερευνητή του RPWS Bill Kurth.

Η έρευνα του GRL είναι διαθέσιμη στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση στους παρακάτω ιστότοπους:



Η αποστολή Cassini-Huygens είναι ένα έργο συνεργασίας της NASA, της ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, τμήμα του πανεπιστημίου Caltech στην Πασαντένα, διαχειρίζεται την αποστολή για τη Διεύθυνση Επιστημών της NASA στην Ουάσινγκτον. Το JPL (Jet Propulsion Laboratory) σχεδίασε, ανέπτυξε και συναρμολόγησε τη διαστημοσυσκευή Cassini orbiter. Το εργαλείο RPWS δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, το οποίο συνεργάστηκε με μέλη ομάδων από τις Η.Π.Α. και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy