Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Πόσους βραχίονες έχει ο Γαλαξίας μας ;

 Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το πόσους βραχίονες (ή σπείρες) διαθέτει ο Γαλαξίας μας. Ο ήλιος βρίσκεται στην άκρη της γαλαξιακής σπείρας του Ωρίωνα, η οποία φαίνεται να συγχωνεύεται με τον σπειροειδή βραχίονα του Περσέα προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Αυτός ο βραχίονας είναι ο επόμενος εξωτερικός σπειροειδής βραχίονας από τη θέση που βρίσκεται ο ήλιος μας. Πέρα από τον βραχίονα του Περσέα, πιστεύεται ότι υπάρχουν πολύ πιο μακρινοί βραχίονες - ωστόσο, αυτοί οι βραχίονες διακρίνονται λιγότερο καθιστώντας δύσκολο να πει κανείς το πόσοι υπάρχουν σε αυτό το σημείο του Γαλαξία μας.

Καλλιτεχνική άποψη του Γαλαξία μας .
 Εικόνα: https://worldbuilding.stackexchange.com/questions/91713/stellar-navigation-for-dummies-finding-your-way-home

Πιο κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, βρίσκουμε τον βραχίονα του Τοξότη-Ασπίδας και ακόμα πιο κοντά είναι ο βραχίονας Κενταύρου - Τρόπιδας, μια πολυσύνθετη και περίπλοκη περιοχή όπου πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι ο Γαλαξίας έχει μία αστρική ράβδο η οποία περιβάλει τον πυρακτωμένο πυρήνα του με δύο βραχίονες οι οποίοι καμπυλώνονται σπειροειδώς μεταξύ τους.   


Τμήμα της Γαλαξιακής σπείρας του Τοξότη από παρατήρηση βαθέως ουρανού της ομάδας ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 στη Σαλαμίνα. Εικόνα : Θάνος Σιδηρόπουλος


Τα γιγαντιαία μοριακά νέφη, κατασκευασμένα από διαστρικό αέριο και σκόνη, δείχνουν ότι ο Γαλαξίας μας αποτελείται από δύο, ή ενδεχομένως τέσσερις βραχίονες. Εντούτοις, εξαιτίας των βραχιόνων, όπως αυτός που ανήκει το μητρικό μας άστρο, απομακρύνονται από τους κύρους βραχίονες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πως μοιάζει ο Γαλαξίας μας, και για την ώρα θα πρέπει να τακτοποιήσουμε τις παρατηρήσεις μας που έχουμε για τα μεγάλα τμήματα των βραχιόνων που υπάρχουν κοντά στο ηλιακό μας σύστημα για να  έχουμε έτσι μια μεγαλύτερη εικόνα της κοσμικής μας πολιτείας.


Τμήμα της Γαλαξιακής σπείρας του Περσέα
Εικόνα:https://www.deviantart.com/tanarotte/art/Starscape-perseus-arm-553439397

Σε μια ερώτηση του Alan Luther
Από τον Jonathan O'Callaghan

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy