Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να είναι δυνατή η τεκνοποίηση στον πλανήτη Άρη - Γι 'αυτό ας αλλάξουμε το ...DNA μας

Το να γεννηθεί ένα μωρό στη Γη; ....Δεν είναι πάντα και τόσο διασκεδαστικό (έχουμε: πρωινούς εμετούς, πρησμένα πόδια, και στο τέλος ο τοκετός με όλα τα..."παρελκόμενα").


Το να γεννηθεί ένα μωρό στον πλανήτη Άρη, όμως; Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά αδύνατο - εκτός και αν είμαστε πρόθυμοι να επεξεργαστούμε και να "διορθώσουμε"το DNA μας. Αυτή η είδηση έρχεται με ...αβρότητα από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Scince direct /Futures από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πληροφορικής και Διαχείρισης (University of Information Technology and Management) στην Πολωνία.

Κατά πρώτον, ας επανεξετάσουμε τα δύο βασικά ζητήματα όσο αναφορά την αναπαραγωγή στον Κόκκινο Πλανήτη:

. Ακτινοβολία. Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ λεπτή, η κοσμική ακτινοβολία αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους στην επιφάνεια του - καθώς φυσικά και για όλα τα ανθρώπινα έμβρυα. Οι ερευνητές σημειώνουν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εμβρυϊκή ανάπτυξη. Οι μελλοντικοί άποικοι θα βιώσουν επίσης αυξημένη έκθεση στην κοσμική ακτινοβολία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον Άρη, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να αναπαράγονται. "Η ακτινοβολία είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για τους ενήλικες και ειδικά για τα αναπαραγωγικά κύτταρα, την ανάπτυξη των εμβρύων, και θεωρείται ήδη σημαντικός κίνδυνος για την υγεία των αστροναυτών", επισημαίνουν οι ερευνητές.

. Μικροβαρύτητα. Η έκθεση σε μικροβαρύτητα -σε συνθήκες δηλαδή όπου η βαρύτητα είναι μικρότερη σε ένταση από τη Γη-, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και πάνω στον Κόκκινο Πλανήτη, είναι ένα άλλο ανησυχητικό θέμα... Γνωρίζουμε ήδη ότι μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, να επηρεάσει τα επίπεδα των υγρών στα μάτια, καθώς και τη σπονδυλική στήλη των αστροναυτών, οδηγώντας ακόμα και σε απώλεια όρασης.

Υπάρχει ακόμα μια σειρά από άλλα πιθανά ζητήματα υγείας τα οποία σχετίζονται με το διαστημικό ταξίδι όπως : Ανοσοκαταστολή (immunosuppression), αλλαγές στο νευρικό σύστημα, απώλεια ακοής. Για το ανθρώπινο σώμα η αναπαραγωγή στον Άρη είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση αν όχι αδύνατη...

Συνεπώς, τι πρέπει να κάνουν στις δύο ανθρώπινες αποικίες του Άρη οι μελλοντικοί άποικοι αν θέλουν να δημιουργήσουν εκεί τις οικογένειές τους; Ίσως να χρειαστεί ένα ..."τσίμπημα", μια μικροδιόρθωση στο DNA τους έτσι ώστε να είναι λίγο λιγότερο..."ανθρώπινο".

Στην σχετική τους εργασία (paper), οι ερευνητές σημειώνουν τη δυνατότητα χρήσης του CRISPR (είναι μια οικογένεια ακολουθιών DNA σε βακτήρια και αρχαία) στον γενετικό μηχανισμό των ανθρώπων για να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά στην αναπαραγωγή. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη "ειδοπλασία του Homo Sapiens - speciation of Homo Sapiens", ουσιαστικά δηλαδή ένα νέο είδος ανθρώπου, που ανοίγει ένα εντελώς νέο σύνολο ηθικών, δεοντολογικών ζητημάτων που η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ακόμα είναι νωρίς. Δεν είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε το ζήτημα της ανθρώπινης αναπαραγωγής στον Άρη να συμβεί αύριο. Έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο για να διερευνήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις της ζωής εκτός Γης πάνω στην αναπαραγωγή, και αυτό ακριβώς είναι που προτείνουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν (οι ερευνητές) την ανάγκη για μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της μειωμένης βαρύτητας στην παραγωγή αρσενικών και θηλυκών αναπαραγωγικών κυττάρων, καθώς και της κύησης και της διαδικασίας του τοκετού. Ίσως ακόμη να χρειαστεί να εξεταστεί η προσπάθεια αναπαραγωγής του ανθρώπου στη Σελήνη ή σε ένα διαστημικό σταθμό αντί στον ίδιο το Κόκκινο Πλανήτη.

Προς το παρόν, το θέμα της αναπαραγωγής παραμένει μόνο ένα από τα πολλά θέματα που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί πριν "πλησιάσει" η υλοποίηση ενός αποικισμού στον του Άρη. Καλό θα ήταν  βέβαια είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, ίσως πρέπει απλά να αντιμετωπίσουμε πρώτα την εκδοχή του να στείλουμε πρώτα τον άνθρωπο στον μακρινό κόκκινο πλανήτη.

Δείτε σχετικά βίντεο: 




 --------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy