Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Νέα ανακάλυψη από ερασιτέχνη Αστρονόμο.


Ένας πρώην αθλητής, ο οποίος είχε ανακαλύψει το νάνο γαλαξία NGC 253-dw2 από το μικρό του παρατηρητήριο έξω από την Καμπέρα, έκανε ακόμη μία αστρονομική ανακάλυψη - αυτή τη φορά ανακάλυψε τα αρχαία κατάλοιπα των πρώιμων εκρήξεων ενός αστρικού συστήματος.


Εικόνα 1: Ο Michael Sidonio στο Αστεροσκοπείο Terroux, το οποίο στεγάζει ένα τηλεσκόπιο 30 εκατοστών σε θόλο λίγο έξω από την Καμπέρα.
Φωτογραφία: Sitthixay Ditthavong

Τα λιγοστά, ελάχιστα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά είχαν μέχρι τώρα διαφύγει από επαγγελματίες αστρονόμους.
Ο αστροφωτογράφος Michael Sidonio περνά ατέλειωτες νύχτες μακριές στο αστεροσκοπείο Terroux στην Καμπέρα -η οποία είναι η πρωτεύουσα της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίαςτο οποίο βρίσκεται στο αγρόκτημα του, όπου δημιουργεί φωτογραφίες μακράς έκθεσης από τον ουρανό μέσω των τηλεσκοπίων του.
Μια τέτοια φωτογραφία - η οποία είναι προτεινόμενη για διεθνές βραβείο - αποκάλυψε μια αμυδρή¨μουτζούρα¨ που όταν εξετάστηκε αργότερα από εμπειρογνώμονες διαπιστώθηκε ότι είναι ένας μέχρι τώρα άγνωστος γαλαξίας.


Εικόνα 2: Ο συμβιωτικός αστέρας R Υδροχόου  φωτογραφημένος από τον Michael Sidonio. Μετά την επεξεργασία της φωτογραφίας ανακάλυψε χαρακτηριστικά που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν ανακαλυφθεί. Εικόνα: Michael Sidonio

Το εύρημα αυτό που βλέπουμε στην εικόνα 2 έδωσε στον τον κ. Sidonio την πρώτη εμφάνισή του σε επιστημονική εργασία, και τώρα, ο πρώην αυτός αθλητής σωματικής ρώμης έκανε και πάλι το ....θαύμα του.
Στα τέλη του 2016, ο κ. Sidonio έλαβε μια φωτογραφία ενός γνωστού και καλά ερευνημένου αστρικού συστήματος που ονομάζεται R Υδροχόου (R Aquarii). Απέχει 600 έτη φωτός μακριά μας, και ένα από τα πλησιέστερα αστρικά συστήματα του τύπου του στη Γη.
Χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο του των 30 εκατοστών, και έβαλε τη φωτογραφική μηχανή για 16ωρη έκθεση.

Αλλά όταν αργότερα επεξεργάστηκε και μελέτησε την εικόνα του, ο κ. Sidonio παρατήρησε μια...  "μουτζούρα".
Υποψιαζόμενος ότι αυτή η ...μουτζούρα ήταν κάτι παραπάνω από μουτζούρα, επικοινώνησε με την Tiina Liimets διδακτορική φοιτήτρια αστρονομίας στην Εσθονία, η οποία εργάζονταν πάνω σε μια επιστημονική εργασία σχετικά με το ίδιο σύστημα αστέρων.

Η  Tiina Liimets, η οποία συνεργάστηκε με κορυφαίους ειδικούς στον τομέα, μελέτησε τα δεδομένα του κ. Sidonio χρησιμοποιώντας ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στην Ισπανία, και επιβεβαίωσε ότι τα χαρακτηριστικά που είχε ανακαλύψει ήταν κάτι καινούργιο.

Εικόνα 3: Μία επεξεργασμένη εκδοχή της εικόνας που δείχνει τη "σκουριά" από τα  αρχαία χαρακτηριστικά σε μία αψίδα πάνω από το αστρικό σύστημα. 
Εικόνα: Michael Sidonio

Η ανακάλυψη αυτή έχει επίσης κερδίσει για τον κ. Sidonio μια δημοσίευση, στην εφημερίδα Ms Liimets με τίτλο : "Νεώτερα για τις εκροές από τον R Υδροχόου - New insights into the outflows from R Aquarii", η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ο R Υδροχόου είναι ένα δυαδικό συμβιωτικό αστρικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από έναν ερυθρό υπεργίγαντα αστέρα και ένα λευκό νάνο, οι οποίοι περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλο.
Στο πέρασμα των αιώνων, οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο αυτών αστεριών, καθώς και η εκτοξευόμενη από αυτούς ύλη  δημιούργησαν ένα νεφέλωμα που μοιάζει με κλεψύδρα, και το οποίο τους περιβάλλει.      
Το αστρικό αυτό σύστημα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

"Αλλά κανείς ποτέ δεν ανακάλυψε αυτά τα αχνά χαρακτηριστικά γύρω από αυτό το αστέρι, και τα οποία  δείχνουν τι διεργασίες λάμβαναν χώρα πριν από πολύ καιρό", δήλωσε ο κ. Sidonio, του οποίου η δουλειά είναι ανώτερος υπάλληλος ασφαλείας στο κοινοβούλιο της ACT.
Ο κ. Sidonio δήλωσε επίσης ότι τα νέα αυτά χαρακτηριστικά που ανακάλυψε ήταν πιθανό αρχαία κατάλοιπα των πρώτων εκρήξεων του αστρικού συστήματος, και βρίσκονταν πιο μακριά από το προηγούμενα γνωστό νεφέλωμα.
Ο ερασιτέχνης αυτός αστρονόμος δήλωσε ότι η περαιτέρω μελέτη των νέων χαρακτηριστικών θα οδηγήσει, ενδεχομένως, σε μια νέα αντίληψη για τα συμβιωτικά συστήματα αστέρων όπως το R Υδροχόου.


"Το να ανακαλύψεις έναν γαλαξία, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και μπορεί να σε νικήσει" παραδέχεται ο κ. Sidonio.
Αλλά η νέα του ανακάλυψη δεν είναι λιγότερο ξεχωριστή.

Εικόνα 5: Ο Michael Sidonio ήταν πρώην πρωταθλητής σωματικής ρώμης. Φωτογραφία: Melissa Stiles

"Ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας συλλέγοντας δεδομένα για να δημιουργήσετε όμορφες εικόνες, και κάθε μέρα βρίσκετε κάτι σε αυτά τα δεδομένα που στην πραγματικότητα σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα: "πόσο όμορφο είναι αυτό ".
"Το πόσο όμορφο είναι αυτό είναι σημαντικό, αλλά όταν μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην κατανόηση του σύμπαντος, νομίζω ότι το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό".


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy