Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Πλανήτες πέρα από τον Γαλαξία μας

Αστροφυσικοί ανακάλυψαν πρόσφατα εξωγαλακτικούς πλανήτες σε μακρινούς γαλαξίες χρησιμοποιώντας την μέθοδο του βαρυτικού μικροεστιασμού

Πηγή εικόνας

Ομάδα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα ανακάλυψε για πρώτη φορά μια ομάδα πλανητών πέρα από τον Γαλαξία μας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του μικροεστιασμού- ένα αστρονομικό φαινόμενο και τη μόνη γνωστή μέθοδο ικανή να ανακαλύψει πλανήτες σε πραγματικά μεγάλες αποστάσεις από τη Γη, μεταξύ άλλων τεχνικών ανίχνευσης - οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα (OU) ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν αντικείμενα σε άλλους γαλαξίες που κυμαίνονται από τη μάζα της Σελήνης μέχρι τη μάζα του Δία .

Ο γαλαξίας Κβάζαρ- βαρυτικός φακός RX J1131-1231 με τον γαλαξία βαρυτικό φακό στο κέντρο και τέσσερα Κβάζαρ υποβάθρου που είναι επίσης βαρυτικοί φακοί. Εκτιμάται ότι υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανήτες στον κεντρικό ελλειπτικό γαλαξία σε αυτήν την εικόνα από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα

Ο Xinyu Dai, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας Homer L. Dodge του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, με το τμήμα College of Arts and Sciences στο ίδιο πανεπιστήμιο, και με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του OU Eduardo Guerras, έκανε την ανακάλυψη αυτή με δεδομένα από το Διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων X Τσάντρα (Chandra X-ray Observatory) της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (ΝΑΣΑ), ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που ελέγχεται από το Παρατηρητήριο Αστροφυσικής του οργανισμού Σμιθσόνιαν (SmithsonianAstrophysical Observatory).

"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτήν την ανακάλυψη. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει ανακαλύψει πλανήτες έξω από τον γαλαξία μας", δήλωσε ο Dai. "Αυτοί οι μικροί πλανήτες είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για να έχουν την κατάλληλη ¨υπογραφή¨ την οποία παρατηρήσαμε σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποιώντας την τεχνική του μικροεστιασμού (microlensing). Αναλύσαμε την υψηλή συχνότητα της υπογραφής αυτής με τη ¨μοντελοποίηση¨ των διαθέσιμων δεδομένων για τον προσδιορισμό της μάζας τους".

Ενώ η ανακάλυψη εξωπλανητών (ή εξωηλιακών) γινόταν μέχρι τώρα σε ηλιακά συστήματα που βρίσκονται μέσα στο γαλαξία μας  με τη χρήση της μεθόδου του μικροεστιασμού, δηλαδή τη βαρυτική επίδραση ακόμη και μικρών αντικειμένων η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη οπτική μεγέθυνση που οδηγεί σε μια υπογραφή που δύναται να μοντελοποιηθεί και να εξηγηθεί στους γαλαξίες εκτός του Γαλαξία μας (extragalactic galaxies). Μέχρι την επίτευξη της μελέτης αυτής, δεν υπήρξαν ενδείξεις πλανητών σε άλλους γαλαξίες.

Σύνθετη εικόνα του Κβάζαρ RX J1131 (στο κέντρο) από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο (παρατηρητήριο) Τσάντρα, και το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ. Πηγή

"Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο ισχυρές είναι οι τεχνικές ανάλυσης της μεθόδου του εξωγαλακτικού μικροεστιασμού. Ο γαλαξίας (Κβάζαρ) αυτός βρίσκεται 3,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να παρατηρηθούν αυτοί οι πλανήτες άμεσα, ούτε καν με το καλύτερο τηλεσκόπιο που μπορεί κανείς να φανταστεί σε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας », δήλωσε ο Guerras. "Ωστόσο, μπορούμε να τους μελετήσουμε, να αποκαλύψουμε την παρουσία τους και να έχουμε επίσης και μια ιδέα για τις μάζες τους. Μιλάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα (OU) χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ Τσάντρα, ελεγχόμενο από το Παρατηρητήριο Αστροφυσικής του οργανισμού Σμιθσόνιαν (Smithsonian Astrophysical Observatory). Τα ειδικά μοντέλα μικροεστιασμού υπολογίστηκαν στο κέντρο Υπερυπολογιστών για επιμόρφωση και έρευνα του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα .

Μία εργασία με την επωνυμία : "Διερεύνηση πλανητών σε έξω-γαλαξίες χρησιμοποιώντας κβαντικούς μικροεστιαστές – (Probing Planets in ExtragalacticGalaxies Using Quasar Microlensing ", από τους Dai και Guerras πάνω σε αυτή τη μελέτη έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο Astrophysical Journal Letters.

Περισσότερες πληροφορίες: Xinyu Dai et al, Probing Planets in Extragalactic Galaxies Using Quasar Microlensing, The Astrophysical Journal (2018). DOI: 10.3847/2041-8213/aaa5fb

 2 Φεβρουαρίου 2018. University of Oklahoma


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy