Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Δείτε 12 από τις καλύτερες εικόνες από το ΔΤ Χάμπλ

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ παρέχει στους διαχειριστές του από την εκτόξευσή του στις 24 Απριλίου του 1990 μέχρι και σήμερα την εξαιρετική χαρά να δημοσιεύουν συνεχώς ολόκληρες σειρές από καταπληκτικές εικόνες του Σύμπαντος στο ευρύ κοινό. Οι εικόνες αυτές, που μοιάζουν περισσότερο με έργα ζωγραφικής με την πρώτη ματιά, επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετούν μακρινούς κόσμους, γαλαξίες και νεφελώματα, που έχουν μαγέψει το μυαλό και τη ψυχή του ανθρώπου, ενθουσιάζοντάς μας πραγματικά για την πανέμορφη όσο και επικίνδυνη εξερεύνηση του διαστήματος. Αλλά εδώ έρχεται στο προσκήνιο μια μάλλον θλιβερή είδηση: παρά όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που μας στέλνει από το διάστημα αυτό το θαύμα της μηχανικής και της επιστήμης που ακούει στο όνομα Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ, η φθορά και η εντροπία του Σύμπαντος επηρεάζει και αυτό το ¨state of the art¨ κατασκεύασμα....Το ΔΤ Χάμπλ γερνάει.


Το Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula), γνωστό και ως
 Μεσιέ 57 (Μ57) ή NGC 6720, είναι ένα συγκεκριμένο πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό της Λύρας. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και πιο «αναγνωρίσιμα» νεφελώματα τέτοιου είδους στους γήινους ουρανούς. Πηγή εικόνας


Πολύ σύντομα ίσως σε λίγα χρόνια, η τεχνολογία του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χάμπλ θα καταστεί πλήρως ξεπερασμένη και η NASA θα αναγκαστεί να το εγκαταλείψει αφήνοντάς το να παρασυρθεί σε ένα ...φλογερό θάνατο στην ατμόσφαιρα της Γης, εκπνέοντας το κύκνειο άσμα του για πάντα στο διάστημα που τόσο πιστά και υπεύθυνα υπηρέτησε. Παρήγορο στοιχείο είναι ότι μετά το πέρας του προγράμματος Χάμπλ, τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι θα έχουμε το εξαιρετικό, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να κρατήσουμε έτσι τις εικόνες που συνεχίζουν να καταφθάνουν στο πλανήτη μας από τις εσχατιές του Σύμπαντος. Ο χρόνος προελαύνει ασταμάτητα, αλλά μην ανησυχείτε για το τι θα συμβεί στο αγαπημένο μας διαστημικό τηλεσκόπιο και απολαύστε μερικές από τις πιο εκπληκτικές φωτογραφίες που μας έδωσε όλα αυτά τα χρόνια.


1/12


Ένα τριαντάφυλλο φτιαγμένο από γαλαξίες

Δημοσιεύτηκε στην 21η επέτειο του ΔΤ Χάμπλ, και δείχνει ένα ζευγάρι γαλαξιών που στροβιλίζονται μαζί για να σχηματίσουν το αντικείμενο Arp 273. Αυτό το μοναδικό σε όψη στολίδι του Σύμπαντος σχηματίστηκε από δύο γαλαξίες στον αστερισμό της Ανδρομέδας, οι οποίοι πέρασαν ο ένας ανάμεσα στον άλλο.

2 /12





Όταν συγκρούονται μαύρες τρύπες 

Αν και δεν υπάρχει μια πραγματική εικόνα κάποιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας (ακόμα), η εικόνα αυτή καταγράφει δυο από αυτές οι οποίες περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη μαζί, εκτοξεύοντας πίδακες σωματιδίων στο Σύμπαν. Κάθε ένας από αυτούς τους κοσμικούς πίδακες, οι οποίοι ταξιδεύουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, εκτείνονται σε έκταση χιλιάδων ετών φωτός καθώς συγχωνεύονται οι δύο γαλαξιακοί πυρήνες .

Σχετικό άρθρο

3 /12





Οι πυλώνες της δημιουργίας


Εικόνα από το 1995. Οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες εικόνες του ΔΤ Χαμπλ. Στο εσωτερικό, βλέπετε τρεις ψυχρές στήλες αερίου που φωτίζονται από αστέρες στο Νεφέλωμα του Αετού. Αυτή η επανέκδοση της αρχικής φωτογραφίας προσθέτει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβάνοντας και το εγγύς στο υπέρυθρο φως (Τηλεπισκόπηση), το οποίο βοηθά στο να εμφανίζονται τα διάφορα αστέρια πίσω από τους σκονισμένους πυλώνες. Ελάχιστες εικόνες από το Σύμπαν έχουν αποκτήσει τόση φήμη και τόση λατρεία όπως αυτή.

4 /12



Μια συγκλονιστική θέα του Τοξότη

Το ¨Νεφέλωμα Λιμνοθάλασσας ¨χτυπάει¨ ανελέητα με μια σειρά αλλόκοτων, τεράστιων καταιγίδων. "Η περιοχή είναι γεμάτη με σφοδρούς ανέμους από καυτά αστέρια, ταραγμένες καταιγίδες αέριου, και ενεργό αστρικό σχηματισμό, ενσωματωμένα όλα μέσα σε μια περίπλοκη ομίχλη αερίου και αχνής, σκουρόχρωμης κοσμικής σκόνης ", σημειώνει η NASA. Αυτή η πολύχρωμη εικόνα κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2015.

5 / 12





Μία Σουπερνόβα...απάτη !  

Γνωρίστε το σύστημα Ήτα Τρόπιδος. Έχει δύο αστέρια μέσα του, και ένα από αυτά είναι τεράστιο σε μέγεθος και ασταθές στην όλη συμπεριφορά του. Από το 1800, αστρονόμοι με λιγότερο ισχυρά τηλεσκόπια παρακολουθούν τις εκρήξεις του συστήματος. Ωστόσο, δεν ήταν επαρκείς οι συμβατικές παρατηρήσεις με τα επίγεια τηλεσκόπια, ώσπου ήρθε το ΔΤ Χάμπλ, και έτσι οι ερευνητές ήταν σε θέση να μελετήσουν πλήρως τα νέφη της ύλης, του αποκαλούμενου και ως το νεφέλωμα Χομάνκιουλους (Homunculus Nebula), το οποίο εκτοξεύεται πέρα από το σύστημα. Αυτή ειδικά η εικόνα, η οποία κυκλοφόρησε το 2012, είναι μία από τις πιο λεπτομερείς. Οι ερευνητές αναφέρονται σε τέτοιες εκρήξεις ως «σουπερνόβα απάτη» επειδή εμφανίζονται σαν κανονικές εκρήξεις Υπερκαινοφανών χωρίς το κεντρικό ή τα κεντρικά άστρα να είναι σε διαδικασία που να δίνει μια τέτοια έκρηξη.

  6 / 12



Ο Γαλαξίας Φυσαλίδα

Γνωστός επιστημονικά ως NGC 3521, αυτός ο σπειροειδής γαλαξίας εμφανίζεται σαν να είναι σαν ένας τεράστιος κυκλικός... ¨μάλλινος¨ παχύς δίσκος, και αυτό προκαλείται από τα δισεκατομμύρια αστέρια που λάμπουν μέσα του, καθώς το αστρικό τους φως διαπερνά τα νέφη σκόνης γύρω τους . Παρόλο που φαίνεται απίστευτα κοντά μας σε αυτή την εικόνα,  στην πραγματικότητα βρίσκεται περίπου 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Λέοντα, και ανακαλύφθηκε το 1784 από τον Βρετανό αστρονόμο William Herschel. Το ΔΤ Χάμπλ κυκλοφόρησε αυτήν την απίστευτα λεπτομερή εικόνα το 2015, αλλά αν το κοιτάξετε με ένα συνηθισμένο ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο θα σας φανεί σαν μια γιγαντιαία ...φυσαλίδα !

7 / 12



To άστρο Di Cha λάμπει μέσα από ένα δαχτυλίδι καπνού

Το αστρικό σύστημα DI Cha στον αστερισμό του Χαμαιλέοντα όπως το συνέλαβε ο φακός του ΔΤ Χάμπλ τον Οκτώβριο του 2015. Το πανέμορφο φωτεινό σημείο στο κέντρο του αποτελείται από δύο αστέρια που λάμπουν μέσα από δαχτυλίδια σκόνης, τα οποία στην πραγματικότητα κρύβουν άλλα δύο αστέρια σε αυτό το τετραπλό σύστημα αστέρων. Εκτός από την ύπαρξη δυο ζευγών δυαδικών αστεριών, το σύστημα είναι αξιοσημείωτο επειδή έχει μια μεγάλη περιοχή γνωστή ως ¨σύμπλεγμα του Χαμαιλέοντα¨ (Chamaeleon Complex), ένα αστρικό βρεφοκομείο, μια περιοχή που γεννά νεαρά αστέρια.

8 / 12


Η ταυτότητα των αστέρων

Στο κέντρο σε αυτή την εικόνα που λήφθηκε το Μάρτιο του 2016 από το ΔΤ Χάμπλ είναι ένα αστέρι που ονομάζεται IRAS 12196-6300, το οποίο βρίσκεται 2.300 έτη φωτός από τη Γη. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτό το είδος της εικόνας ¨δακτυλικό αποτύπωμα¨ επειδή το φως διαχέεται αρκετά για να καταλάβουν τι χημικά στοιχεία συνθέτουν την ταυτότητα ενός αστέρα.    


 9 /12




Ουράνια πυροτεχνήματα

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα σε αυτήν την καταπληκτική εικόνα που είναι δύσκολο να απομονώσουμε έστω και ένα για να το αναλύσουμε. Στο εσωτερικό, βλέπουμε μυριάδες νεαρών αστεριών μέσα σε ένα νεφέλωμα. "Το νεφέλωμα αποκαλύπτει ένα φανταστικό τοπίο από πυλώνες, κορυφογραμμές και κοιλάδες", αναφέρει σε μια δήλωση της NASA. "Οι πυλώνες, που αποτελούνται από πυκνό αέριο και θεωρούνται εκκολαπτήρια για νεαρά αστέρια, είναι μερικά έτη φωτός ψηλά και δείχνουν το κεντρικό αστρικό σμήνος Westerlund 2." στον αστερισμό της Τρόπιδας.  Άλλες πυκνές περιοχές περιβάλλουν τους πυλώνες, με κόκκινα - καφέ νήματα αερίου και σκόνης ".

10 / 12


Pismis 24 ένα ανοικτό αστρικό σμήνος, με ένα φανταστικό σύστημα τριπλών αστέρων μέσα του.

Αν και αυτό μπορεί να φανεί σαν εξώφυλλο από κάποια ταινία VHS επιστημονικής φαντασίας από τα τέλη της δεκαετίας του '80,  η εικόνα αυτή από το ΔΤ Χάμπλ παρουσιάζει ενα ανοικτό αστρικό σμήνος  που είναι γνωστό ως Pismis 24, και είναι τα τρία μεγάλα αστέρια που βλέπετε ακριβώς πάνω από το νεφέλωμα. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο αστέρι από τα τρία, το Pismis 24-1, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια που καταγράφηκαν ποτέ με μάζα όσο 100 ηλιακές μάζες. Βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη.

11 / 12


Ένα γαλαξίας γεμάτος από σκοτεινή ύλη.

Θυμίζοντας φόντο...επιφάνειας εργασίας γνωστής φίρμας pc, η εικόνα αυτή δείχνει τον γαλαξία UGC 447, ο οποίος βρίσκεται 110 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας στον αστερισμό των Ιχθύων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι γαλαξίες, όπως ο UGC 447, αποτελούνται κυρίως από σκοτεινή ύλη, καθιστώντας τους ιδανικούς στόχους για μελλοντική μελέτη, διότι, αν και οι ερευνητές βλέπουν παντού τα αποτυπώματά της, η σκοτεινή ύλη είναι εξαιρετικά ασαφής. Αυτή είναι μια από τις σχετικά πρόσφατες εικόνες που λήφθηκαν από το ΔΤ Χάμπλ τον Απρίλιο του 2016.

12 / 12



Το Νεφέλωμα ¨Κεφαλή του Πίθηκου¨ γεννά νεαρά άστρα 

Για να γιορτάσουν την 24η επέτειο του ΔΤ Χάμπλ ( πάντοτε έκαναν εξαιρετικές εικόνες για επετείους), οι ερευνητές δημοσίευσαν αυτή την εικόνα του νεφελώματος με την ονομασία ¨Κεφαλή του Πίθηκου¨ (NGC 2174), το οποίο είναι βασικά εργοστάσιο παραγωγής... αστέρων. Αυτή η περιοχή βρίσκεται περίπου 6.400 έτη φωτός από τη Γη και εντοπίζεται στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Δείτε περισσότερες εικόνες από το ΔΤ Χάμπλ εδώ

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy