Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Ανακαλύφθηκε πλανητικό σύστημα από ερασιτέχνες επιστήμονες με τη μέθοδο Crowdsourcing

Ένα αστρικό σύστημα τουλάχιστον πέντε εξωπλανητών ανακαλύφθηκε από  πολίτες επιστήμονες μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται ¨Εξωηλιακοί Εξερευνητές¨ (Exoplanet Explorers), μέρος της online πλατφόρμας Zooniverse, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA. Είναι το πρώτο σύστημα πολλαπλών πλανητών που ανακαλύφθηκε εξ ολοκλήρου μέσω ερασιτεχνών επιστημόνων και του προγράμματος  crowdsourcing ή πληθοπορισμός. Μια μελέτη περιγράφει το αστρικό αυτό σύστημα, και έχει γίνει αποδεκτή για δημοσίευση στον ιστότοπο:  The Astronomical Journal.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος  K2-138, του πρώτου σύστηματος πολλαπλών πλανητών που ανακαλύφθηκε από πολίτες επιστήμονες.

Εικόνα: NASA / JPL-Caltech


Χιλιάδες επιστήμονες πολίτες άρχισαν να εργάζονται πάνω στα δεδομένα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Κέπκλερ το 2017 όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα  ¨Εξωηλιακοί Εξερευνητές¨. Παρουσιάστηκε σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Ζωντανή θέαση του Ουρανού (Stargazing Live) στην εταιρία Broadcasting Corporation της Αυστραλίας (ABC). Την τελευταία νύχτα του τριήμερου προγράμματος, οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός συστήματος τεσσάρων πλανητών. Από τότε το ονόμασαν K2-138 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έχει ένα πέμπτο πλανήτη - και ίσως ακόμη και ένα έκτο, σύμφωνα με νέα εργασία (paper).

Η καλλιτεχνική αυτή εικόνα απεικονίζει μια κάτοψη από πάνω προς τα κάτω του συστήματος K2-138, παρουσιάζοντας τις τροχιές και τα σχετικά μεγέθη των πέντε γνωστών πλανητών.

Εικόνα: NASA / JPL-Caltech



Μια άλλη παρτίδα δεδομένων του ΔΤ Κέπλερ το 2017 προστέθηκε πρόσφατα στους  Εξωηλιακούς Εξερευνητές για τους επιστήμονες πολίτες, έτσι ώστε να τις επεξεργαστούν. Οι αστρονόμοι δεν έχουν ακόμη ερευνήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων αυτών που αφορούν τους πλανήτες του συστήματος αυτού.





Το ερευνητικό κέντρο Ames της NASA διαχειρίζεται τις αποστολές Κέπλερ και K2 για τη Διεύθυνση Επιστημών της NASA. Το εργαστήριο εκτόξευσης αεριωθούμενων αεροσκαφών της NASA (NASA's Jet Propulsion Laboratory)  στην Πασαντένα της Καλιφόρνια διαχειρίστηκε την ανάπτυξη αποστολής Κέπλερ. Η εταιρεία Ball Aerospace & Technologies Corporation διαχειρίζεται το σύστημα πτήσης με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής (Laboratory for Atmospheric and Space Physics) του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Boulder.



Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου 2018
Συντάκτης: Tony Greicius



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)



Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:




 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 



Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy