Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μεγαλοπρεπής Γίγαντας



Δείτε πρόσφατες εικόνες της ΝΑΣΑ από τον πλανήτη Δία, οι οποίες είναι κάτι παραπάνω από εκπληκτικές, και τόσο όμορφες που θα σας κάνουν να ξεχάσετε έστω και για λίγο τόσο τα προσωπικά σας, όσο και τα παγκόσμια προβλήματα.


Η Διαστημοσυσκευή Τζούνο (Ήρα) της ΝΑΣΑ έστειλε πριν λίγες ημέρες, απίστευτες εικόνες προερχόμενες από την όγδοη επιστημονική πτήση πάνω από τον επιβλητικό αέριο γίγαντα. Αλλά σαν να μην αρκετό το να έχουμε τέτοιες εκπληκτικές και εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες, ο διαστημικός οργανισμός μοιράστηκε τα ακατέργαστα αρχεία (raw files ) με το κοινό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις εικόνες, και στη συνέχεια να τις ¨ανεβάσουν¨ στο επίσημο ιστότοπο της ΝΑΣΑ που έχει φτιαχτεί για το σκοπό αυτό.

Τα αποτελέσματα είναι τόσο όμορφα που θα σας κάνουν προσωρινά να ξεχάσετε τις πυρηνικές βόμβες, τις βόμβες υδρογόνου, , την κλιματική αλλαγή,  και, ναι, ακόμη και την οικονομική κρίση.  Η Διαστημοσυσκευή Τζούνο της ΝΑΣΑ ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι για τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, το 2011 και εισήλθε στην τροχιά του τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με σκοπό να μελετήσει το μυστηριώδες μαγνητικό πεδίο του αέριου γίγαντα, τη βαρύτητά του , καθώς και την πολική του  μαγνητόσφαιρα.

 

Η διαστημοσυσκευή Τζούνο λοιπόν κάθε 53 ημέρες, εκτελεί μια κοντινή διέλευση πάνω από τον πλανήτη, για να συλλέξει δεδομένα και να λάβει εικόνες χρησιμοποιώντας το όργανο JunoCam.  Οι πιο πρόσφατες εικόνες της όγδοης διέλευσης του Τζούνο (Perijove 8) κυκλοφόρησαν στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. Ήδη, η διαστημοσυσκευή έχει ανατρέψει αρκετά από όσα γνωρίζαμε για τον πλανήτη - οι αρχικές δύο διελεύσεις του το 2016 αποκάλυψαν γιγάντιους κυκλώνες, ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο και ένα παράξενο Σέλας που συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά από το δικό μας.


Και οι εικόνες από την πιο πρόσφατη επιστημονική πτήση είναι εξίσου απίστευτες, αποκαλύπτοντας ξεκάθαρες ζώνες νεφών, και καταιγίδες που στροβιλίζονται στον πλανήτη, σαν μια τεράστια γυάλινη σφαίρα. ‘Έχουν ληφθεί επίσης κοντινές λήψεις του νότιου πόλου του Δία ο οποίος καλύπτεται από έναν κυκλώνα, καθώς και μια σουρεαλιστική άποψη της σκιάς ενός από τους δορυφόρους του αέριου γίγαντα που προβάλλεται πάνω στην επιφάνεια του.



Χάρη σε μια ομολογουμένως έξυπνη επεξεργασία από το ευρύ κοινό, τους απλούς πολίτες δηλαδή που έχουν την διάθεση και την υπομονή να επεξεργαστούν τα σχετικά αρχεία raw*, οι εικόνες έχουν γίνει φοβερά όμορφες και, περιστασιακά, λίγο ...σουρεαλιστικές. Εδώ λοιπόν θα δούμε μερικά από τα πιο αγαπημένα μας πλάνα που έχουν υποστεί την σχετική αυτή επεξεργασία, από την αποστολή του Τζούνο μέχρι τώρα:







 

 

 



*Τα αρχεία εικόνας με φορμάτ raw είναι αρχεία τα οποίο μπορούν να επεξεργαστούν με το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (Photoshop, Corell κα) έτσι ώστε να αποκαλυφθούν καλύτερα τα χαρακτηριστικά και οι λεπτομέρειες μια τέτοιας εικόνας



Δείτε περισσότερες εικόνες : https://www.missionjuno.swri.edu/junocam/processing  (Επεξεργασία)
                                               https://www.missionjuno.swri.edu/junocam
                                               https://www.missionjuno.swri.edu/junocam
                                               https://www.missionjuno.swri.edu/media-gallery/junocam


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy