Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Ο Αόρατος υπερασπιστής της Γης ...




Το Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας

Οι κινήσεις που συντελούνται γύρω από τον εσωτερικό στερεό πυρήνα σιδήρου της Γης, και του εξωτερικού πυρήνα που αποτελείται από νικέλιο, Σίδηρο, και ελαφρύτερα στοιχεία, πιστεύεται ότι δημιουργούν το Μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτό το μαγνητικό πεδίο μοιάζει με ένα δίπολο, σαν να ήταν ενσωματωμένος μέσα στη Γη ένας γιγάντιος ραβδόμορφος μαγνήτης. Ωστόσο, ο άξονας του δίπολου αυτού δεν ευθυγραμμίζεται με τον άξονα περιστροφής της Γης. Ούτε είναι κεντραρισμένος θα λέγαμε με το γεωμετρικό κέντρο της Γης.

ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑΚΟ ΑΝΕΜΟ,  ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ.

 Ο Ήλιος είναι μια διάπυρη σφαίρα πολωμένου αερίου, η οποία φτάνει σε τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες που το αέριο εκτοξεύεται έξω από αυτή τη σφαίρα σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα ηλεκτρόνια στα άτομα των στοιχείων του Ήλιου (Υδρογόνο, Ήλιο κα), έχουν αρκετή ενέργεια έτσι ώστε να μπορούν να αποδεσμευτούν από τα άτομα. Φυσικά εδώ βάζει το…χεράκι της και η βαρύτητα, η οποία με την ασφυκτική της πίεση προκαλεί αυτήν την…απόδραση. Τα εγκαταλελειμμένα φορτισμένα άτομα ονομάζονται ιόντα. Τα ιόντα αυτά, μαζί με τα ηλεκτρόνια ¨ρέουν¨ από τον Ήλιο προς το εξώτερο διάστημα, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως ¨Ηλιακός Άνεμος¨.     



Όταν ο Ηλιακός άνεμος ταξιδεύει μέσα στο διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο, τα φορτισμένα σωματίδια και τα μαγνητικά πεδία αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Το μαγνητικό πεδίο της Γης, που εκτείνεται στο διάστημα, είναι γνωστό ως Μαγνητόσφαιρα. Ο ηλιακός άνεμος πιέζει από την πλευρά της μαγνητόσφαιρας που βλέπει προς τον Ήλιο, και την ¨τραβάει¨ μακριά από την αντίθετη πλευρά, δηλαδή από την μεριά που δεν βλέπει στον Ήλιο. Το …τράβηγμα αυτό  σχηματίζει μια μακρά ουρά που απομακρύνεται από τον Ήλιο, και έτσι η Μαγνητόσφαιρα μοιάζει σαν ένα μακρόστενο … φουσκωμένο μπαλόνι, μόνο που εδώ φουσκώνει από τον Ηλιακό άνεμο. Τα ηλεκτρικά ρεύματα ρέουν στη Μαγνητόσφαιρα και παράγουν διάφορους φαντασμαγορικούς φωτισμούς στην ατμόσφαιρα ειδικά στα Βόρεια και Νότια γεωγραφικά πλάτη και τα οποία είναι γνωστά ως Βόρειο και Νότιο Σέλας αντίστοιχα. 



Μερικές φορές ο ¨εκρηκτικός¨ Ηλιακός άνεμος ορμά βίαια πάνω στην Γη, καθιστώντας όλους μας δυνητικά ευάλωτους από τα επικίνδυνα για την υγεία μας φορτισμένα σωματίδιά του. Ευτυχώς η Γη έχει ένα μαγνητικό πεδίο και ένα παχύ στρώμα ατμόσφαιρας, που μαζί δημιουργούν μια αόρατη, ισχυρή ασπίδα που προστατεύει όλα τα ζωντανά πλάσματα από τα βλαβερά κατάλοιπα του Ηλιακού ανέμου, δηλαδή τα σωματίδια και την ακτινοβολία, που μπορεί να προέλθει τόσο από τον Ηλιακό άνεμο όσο και από τις περίφημες πλέον Ηλιακές εκλάμψεις γνωστές και ως Γεωμαγνητικές καταιγίδες.



Εάν η Γη για κάποια συμπαντική αιτία χάσει αυτήν την ασπίδα, δηλαδή το μαγνητικό της πεδίο, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για τη ζωή όπως την ξέρουμε πάνω στον μητρικό μας πλανήτη. Για παράδειγμα όταν ο Άρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο, η ατμόσφαιρα του εξαφανίστηκε από τον ηλιακό άνεμο, αφήνοντάς τον προφανώς ακατοίκητο.




ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΕΣ ΜΑΖΑΣ

 
Εικόνα: NASA/SOHO


Μια Στεμματική Εκπομπή Μάζας (Coronal Mass Ejection-CME) μπορεί να εκτοξεύσει προς το διαπλανητικό χώρο δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένα σωματίδια. Μερικές φορές μια πολύ μεγάλη ΣΕΜ μπορεί να επηρεάσει τον πλανήτη μας, αλλά συνήθως το μαγνητικό πεδίο της Γης μας προστατεύει από τις ολέθριες κοσμικές απειλές τόσο της κοσμικής ακτινοβολίας, όσο και από τον Ηλιακό άνεμο και την συν αυτώ Ηλιακή ακτινοβολία. 





Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy