Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Γιατί το Σύμπαν υπάρχει ;

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ένα παράξενο πρόβλημα, λέγοντας για το Σύμπαν ότι : στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου! δηλαδή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα, ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να υπάρχει, τίποτα υλικό γύρω μας ούτε καν εμείς οι ίδιοι...

 Και όμως…υπάρχουμε…


Αυτό συμβαίνει επειδή στην αρχή της ύπαρξης των πάντων, οι ίσες ποσότητες ύλης και αντιύλης, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν αλληλοεξοντωθεί μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να διαβάζετε αυτό το άρθρο περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα…



Εικόνα: NASA/CXC/JPL-Caltech/STScI


Μια εξήγηση είναι ότι κάποια κρίσιμη διαφορά ανάμεσα στην ύλη και την αντιύλη εμπόδισε αυτή την καταστροφή, αλλά μια πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN στην Ελβετία διαπίστωσε ότι εκτός από τα αντίθετα φορτία τους, η ύλη και η αντιύλη φαίνονται εντελώς ταυτόσημες.


"Όλες οι παρατηρήσεις μας βρίσκουν μια πλήρη συμμετρία μεταξύ της ύλης και της αντιύλης, γι 'αυτό και το Σύμπαν στην πραγματικότητα δεν πρέπει να υπάρχει ", λέει ο Δρ. Christian S. Smorra.



"Μια ασυμμετρία πρέπει να υπάρχει κάπου εδώ, αλλά απλά δεν καταλαβαίνουμε πού υφίσταται η διαφορά αυτή. Ποια είναι η πηγή που προκαλεί τη ρήξη της συμμετρίας;"



Για να ξεκινήσουμε από την αρχή, εξ όσων γνωρίζουμε, η Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) παρήγαγε ίσα ποσά ύλης και αντιύλης - τα δύο συστατικά που συνθέτουν σχεδόν όλη την ορατή ύλη στο Σύμπαν, καθώς και τον φευγαλέο κατοπτρικό της δίδυμο, την αντιύλη.



Δεδομένου ότι όταν η ύλη συναντά αντιύλη, συνήθως αλληλοεξουδετερόνονται με μια έκλαμψη από καθαρή ενέργεια - αρκετή για να  δώσει ενέργεια στο υποθετικό διαστημόπλοιο Enterprise  - αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμα, που όμως σταμάτησε να υφίσταται όταν γεννήθηκε το Σύμπαν.



Οι μαγνητικές ιδιότητες των αντιπρωτόνιων, τα αντίστοιχα αντιύλης των κανονικών πρωτονίων, ήταν μία από τις τελευταίες ελπίδες για την εξεύρεση ανισορροπίας μεταξύ των δύο τύπων της ύλης. Αλλά ακόμα και μετά από τη διεξαγωγή ακριβέστερων μετρήσεων, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ασυμφωνία μεταξύ τους.



Καθώς η αντιύλη δεν μπορεί να περιοριστεί φυσικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ¨παγίδες¨ φορτισμένων σωματιδίων για να κρατήσουν τα αντιπρωτόνια σε απίστευτα χαμηλές θερμοκρασίες, ¨τυλιγμένα¨ σε μαγνητικά και ηλεκτρικά πεδία, προετοιμάζοντάς τα για τις σχετικές μετρήσεις.



Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η ομάδα έσπασε το ρεκόρ αποθήκευσης αντιύλης - συνολικά διατηρήθηκε αντιύλη για 405 ημέρες.


Μια ¨ειδική παγίδα¨ που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αντιπρωτόνιων.

Εικόνα: Stefan Sellner, Εργαστήριο Θεμελιωδών Συμμετριών, RIKEN, Ιαπωνία



Η ισχύς του μαγνητικού πεδίου παρόλο ότι μετρήθηκε με ακρίβεια εννέα αξιόλογων αριθμητικών ψηφίων, προσφέροντας πάνω από 350 φορές περισσότερη ακρίβεια από τις προηγούμενες ενδείξεις, εξακολουθεί να είναι αδύνατο να βρεθεί διαφορά μεταξύ των αντιπρωτόνιων και των πρωτονίων (ή αλλιώς της αντιύλης και της ύλης).



Η μέτρηση μαγνητικής αντοχής, για όσους ενδιαφέρονται, ήταν της τάξης των -2.7928473441 πυρηνικών μαγνητόνιων (nuclear magnetons), που ταιριάζουν με τη θετική τιμή του πρωτονίου.



Και τώρα που πάμε ;



Πάμε για ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα ακρίβειας, λένε οι επιστήμονες του CERN. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο όλοι ζούμε και αναπνέουμε.



Είτε αυτό, είτε είμαστε σε μια τεράστια προσομοίωση υπολογιστή...



Σχεδιάζονται μελλοντικά πειράματα για να μελετηθούν ακόμα περισσότερο οι μαγνητικές ιδιότητες των αντιπρωτόνιων, και να διερευνηθεί επίσης εάν η βαρύτητα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ύλης και αντιύλης, σε κάτι που όλοι προσπαθούν να εντοπίσουν.



Εν τω μεταξύ ίσως υπάρχει κάποιο ενθαρρυντικό σημείο στο γεγονός ότι συνεχώς μαθαίνουμε περισσότερα για τα συστατικά που συνθέτουν το Σύμπαν που μας περιβάλλει, και ότι ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη ακριβέστερες μετρήσεις στα σχετικά πειράματα.



"Αναβαθμίζοντας λοιπόν τα πειράματα με αρκετές νέες καινοτόμες τεχνικές, αισθανόμαστε ότι μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε περαιτέρω βελτιώσεις, και στο μέλλον, μετά την αναβάθμιση του CERN που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερες βελτιώσεις στα πειράματά μας , " δηλώνει ο Δρ. Christian Smorra .



Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό και ιστότοπο Nature.


                                                     

Από τον: DAVID NIELD  




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)


Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:



 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.


Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.


 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Από την ομάδα : @Aratosastronomy