Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ήλιος




Ο Ήλιος εκπέμπει ογκώδεις εκλάμψεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τον πλανήτη μας
  
Στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου η NAΣA σε σχετική της ανακοίνωση ανέφερε την ύπαρξη μαζικών ηλιακών εκλάμψεων από ενεργές περιοχές του Ήλιου.


 Η πρώτη Ηλιακή έκλαμψη που φωτογραφήθηκε 
Εικόνα :  NASA/SDO

Οι ηλιακές αυτές εκλάμψεις είναι οι πιο ισχυρές που έχουν καταγραφεί από το 2006, και προκαλούν μικρές παύσεις στις ράδιο – συχνότητες, καθώς και σημειώνονται εμφανίσεις Σέλαος σε γεωγραφικά σημεία πάνω στη Γη, που σε κανονικές συνθήκες δεν παρουσιάζονται.



Εδώ είναι το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων για τις πρόσφατες ηλιακές εκλάμψεις:


" Σήμερα (8 Σεπτεμβρίου) ο Ήλιος εξέπεμψε μια μεσαίου μεγέθους ηλιακή έκλαμψη που κορυφώθηκε στις 10: 00 Ώρα Ελλάδας (3:49 π.μ. Ανατολική Ζώνη Ώρας ή EDT)" . Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπο από την έκλαμψη αυτή στην παρακάτω εικόνα.


Το Ηλιακό, Δυναμικό Παρατηρητήριο της NAΣA (NASA’s Solar Dynamics Observatory) συνέλαβε αυτή την εικόνα μιας ηλιακής έκλαμψης τύπου M8.1 - όπως φαίνεται στην φωτεινή περιοχή στα δεξιά - στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017. Η εικόνα αυτή είναι ένα μείγμα ακραίου υπεριώδουςφωτός στα μήκη κύματος 131 και 171 Άνγκστρομ (Αngstrom).

Εικόνα: NAΣA


Στις 7 Σεπτεμβρίου, παρατηρήθηκαν δύο ηλιακές εκλάμψεις μεσαίου επιπέδου στον Ήλιο. Η πρώτη κορυφώθηκε στις 13:00  Ώρα Ελλάδας (6:15 π.μ. EDT) ενώ η δεύτερη, μεγαλύτερη έκλαμψη, κορυφώθηκε στις 18:36 Ώρα Ελλάδας (10:36 π.μ. EDT). Πρόκειται για την τέταρτη αξιοσημείωτη έκλαμψη στην ίδια ενεργή περιοχή από τις 4 Σεπτεμβρίου.



Μπορείτε να δείτε πώς αυτές οι εκλάμψεις επιδρούν στον πλανήτη μας στο Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού καιρού της NOAA.



Στις 6 Σεπτεμβρίου, η NAΣA κατέγραψε τις δύο πρώτες σημαντικές ηλιακές εκλάμψεις, η πρώτη κορυφώθηκε στις 12:10 Ώρα Ελλάδας (5:10 π.μ. EDT) και η δεύτερη μεγαλύτερη κορυφώθηκε στις 15:00  Ώρα Ελλάδας (8:02 π.μ. EDT).



Αυτή η κινούμενη εικόνα δείχνει τόσο τις τύπου X2.2 όσο και τις X9.3 εκλάμψεις που μας ¨έστειλε¨ ο Ήλιος στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017. Οι εικόνες αυτές πάρθηκαν από το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο της NAΣA (NASA’s Solar Dynamics Observatory) , και απεικονίζουν το φως στο μήκος κύματος των 131 Άνγκστρομ (Angstrom).

Εικόνα: NAΣA / Goddard / SDO



Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πώς οι Ηλιακές εκλάμψεις επηρεάζουν το Σέλας. 



Από τον : JAMIE STEVENS




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com



Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy