Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Το New Horizons μπαίνει σε κατάσταση αδρανοποίησης

Μετά από δυόμιση χρόνια ...¨εγρήγορσης¨, η διαστημοσυσκευή κάνει επιτέλους ένα ...διάλειμμα. 

Από: Nicole Kiefert / Δημοσιεύθηκε Τρίτη, 11 Απριλίου,2017



Καλλιτεχνική απεικόνιση του New Horizons από το Launch Press Kit.

Αφού έχει ήδη διανύσει το μισό της διαδρομής του έως τον επόμενο του στόχο η διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες (New Horizons) εισήλθε σε μία κατάσταση αδρανοποίησης την οποία ...δικαιούταν, στις 7 Απριλίου.

Το New Horizons ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 για να εξερευνήσει τον Πλούτωνα. Μεταξύ της τελευταίας κατάστασης αδρανοποίησης και αυτή που εισήλθε πρόσφατα το New Horizons έμεινε ¨ενεργό¨ για 852 μέρες  για το πέρασμα του από τον Πλούτωνα και την αποστολή δεδομένων πίσω στην Γη.

Τώρα η διαστημοσυσκευή είναι καθοδόν προς την Ζώνη του Κάιπερ (Kuiper Belt) για να μελετήσει το αντικείμενο της Ζώνης του Κάιπερ που ονομάζεται 2014 MU69 τον Ιανουάριο του 2019. Ενώ το New Horizons είναι σε αδρανοποίηση η οποία είναι προγραμματισμένη να λήξει στις 11 Σεπτεμβρίου, η ομάδες διαχείρισης της αποστολής και οι επιστημονικές ομάδες, θα είναι απασχολημένες σχεδιάζοντας το πέρασμα από το MU69 αλλά και τα ύψη από τα οποία θα περάσει το σκάφος.

Το περισσότερο σκάφος θα είναι εκτός λειτουργίας κατά την  διάρκεια της αδρανοποίησης των 157 ημερών, αλλά ο υπολογιστής πτήσης (flight computer) που βρίσκεται στο σκάφος θα παρακολουθεί την υγεία-κατάσταση  του σκάφους καθώς και την ασφάλεια του όπως επίσης θα στέλνει και αναφορές πίσω στην Γη μία φορά τον μήνα.

Απόδοση-Μετάφραση στα ελληνικά: Ματθαίος Παπαπούλιας
Επικοινωνία: mantheos77@gmail.com


Πηγή: http://www.astronomy.com/news/2017/04/new-horizons-hibernation

Πηγές υπάρχουν και στις παραπομπές του κειμένου.