Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Γαλαξίας…Φάντασμα !

Εικόνα: Leonard Doublet/Swinburne University of Technology

Ένας ογκώδης, και ανενεργός Γαλαξίας δημιουργήθηκε μόλις 1,7 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει το πώς δημιουργήθηκε…

Ίσως τελικά να έχουμε λανθασμένη αντίληψη για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες.

Από : FIONA MACDONALD  

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν ογκώδη, και ανενεργό Γαλαξία από τότε που η ηλικία του Σύμπαντος ήταν περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς κατέληξε να βρίσκεται εκεί.

Η τρέχουσα κατανόησή μας για το σχηματισμό των Γαλαξιών υποδηλώνει ότι όλοι οι Γαλαξίες που υπήρχαν στην μακρινή αυτή εποχή, θα έπρεπε να ήταν μικροί και σε μέγεθος και σε μάζα, και …απασχολημένοι με την δημιουργία αστέρων. Αντ 'αυτού, αυτό το…  νεκρό μεγαθήριο είχε ήδη πέντε φορές μεγαλύτερη μάζα από ότι έχει τώρα ο Γαλαξίας μας, συγκεντρωμένη σε μια περιοχή 12 φορές μικρότερη απο αυτή του Γαλαξία μας , και που είχε από καιρό ολοκληρωθεί ο ανώτερος ρυθμός σχηματισμός αστέρων μέσα του.

 Αν η ανακάλυψη αυτή επαληθευτεί και  από άλλες ομάδες, αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται οι Γαλαξίες, και να αναμορφώσουν τις υποθέσεις τους για το τι συνέβη κατά τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το γεγονός αυτό προτείνει, επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκπλήξεις προς ανακάλυψη στις απαρχές της δημιουργίας του Σύμπαντος μας.

¨Η ανακάλυψη αυτή θέτει ένα νέο ρεκόρ για τους πρώιμους, ογκώδεις ερυθρούς Γαλαξίες¨, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κάρλ Γκλέιζμπρουκ (Karl Glazebrook) από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Σουίνμπερν της Αυστραλίας (Swinburne University of Technology).  


¨Είναι ένα απίστευτα σπάνιο εύρημα που θέτει μια νέα πρόκληση για τα γαλαξιακά μοντέλα εξέλιξης όσο αναφορά την ύπαρξη αυτών των Γαλαξιών πολύ νωρίτερα στο Σύμπαν¨.


Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με το πώς και πότε άρχισαν και πότε έπαψαν να σχηματίζουν άστρα οι Γαλαξίες, τα καλύτερα μας υπολογιστικά μοντέλα υποθέτουν ότι αυτό συνέβη λίγο καιρό μετά την γέννηση του Σύμπαντος - που σημαίνει ότι κάτι τέτοιο συνέβη 3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη έκρηξη (The Big Bang) πριν εμφανιστούν νεκροί Γαλαξίες, όπως αυτό το …¨κόκκινο ψήγμα¨.

Στο χρόνο πριν από αυτό το… ¨ψήγμα¨, οι έρευνες προτείνουν ότι οι περισσότεροι Γαλαξίες θα πρέπει να ήταν μικρής μάζας και απασχολημένοι με την δημιουργία αστέρων όπως είπαμε και πριν. Για παράδειγμα, οι αστροφυσικοί προβλέπουν ότι 1.7 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη έκρηξη, ο δικός μας Γαλαξίας θα πρέπει να ήταν ένας ¨βρώμικος μικρός νάνος γαλαξίας με μόλις 1 / 50ό της μάζας του σημερινού¨, όπως εξηγεί το παραπάνω βίντεο.

Αλλά αυτός ο νέος Γαλαξίας, γνωστός και ως ZF-COSMOS-20115, έρχεται εντελώς σε αντίθεση με αυτό το μοντέλο.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι σε αυτόν τον Γαλαξία όλα τα άστρα είχαν σχηματιστεί (δημιουργήθηκαν τρεις φορές περισσότερα αστέρια από ότι υπάρχουν σήμερα στο Γαλαξία μας ) κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος κατά το οποίο σημειώθηκε μια βίαιη αστρική έκρηξη, που συνέβη σχετικά σύντομα μετά από τη Μεγάλη έκρηξη, και μέσα σε 1.7 δισεκατομμύρια χρόνια στην ιστορία του Σύμπαντος, ο Γαλαξίας αυτός είχε ήδη δημιουργηθεί.

Αυτό κάνει τον Γαλαξία αυτόν να είναι γνωστός ως ένας αδρανής ή ως ένας ¨ερυθρός και νεκρός¨ γαλαξίας, ονομασία που είναι πιθανόν να συναντήσετε σήμερα σε όλο το Σύμπαν, αλλά κανείς ποτέ δεν περίμενε κάποιον να υπάρχει από τότε.

¨Αυτός ο τεράστιος Γαλαξίας διαμορφώθηκε σαν ένα …πυροτέχνημα σε λιγότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια, ακριβώς στην αρχή της κοσμικής ιστορίας¨, δήλωσε ο ερευνητής Κάρλ Γκλέιζμπρουκ.

¨Δημιουργείται γρήγορα ένα τερατώδες αντικείμενο, και τότε ακριβώς ξαφνικά σβήνει και αυτό- απενεργοποιείται. Όσο για το πώς το έγινε αυτό μόνο υποθέσεις να μπορούμε να κάνουμε . Αυτή η γρήγορη ζωή και ο θάνατος του τεράστιου αυτού κοσμικού αντικειμένου, που σημειώθηκε τόσο νωρίς στο πρώιμο Σύμπαν, δεν προβλέπεται από τις σύγχρονες θεωρίες μας για τον σχηματισμό των γαλαξιών. ¨

Οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει προηγουμένως κάποιες ενδείξεις για  αυτούς τους παράξενους, πρώιμα ωριμασμένους Γαλαξίες, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές έχουν εντοπίσει με ακρίβεια κάποιον από αυτούς.

Για να παρατηρήσουν προσεκτικά  τόσο μακριά πίσω στο χρόνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα γιγαντιαία τηλεσκόπια W M Keck στη Χαβάη. Ερευνούσαν για εκπομπές στο εγγύς υπέρυθρο μήκος κύματος, για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με την παρουσία παλαιών άστρων, καθώς  και για την έλλειψη ενεργού σχηματισμού αστέρων σε παλαιούς Γαλαξίες.

Όταν επισημάνθηκε για πρώτη φορά ο Γαλαξίας ZF-COSMOS-20115, δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να είναι πραγματικός, δήλωσε ο ερευνητής Κάρλ Γκλέιζμπρουκ στον ιστότοπο Gizmodo.

¨Χρησιμοποιήσαμε το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο του κόσμου, αλλά ακόμα χρειάζονται  περαιτέρω παρατηρήσεις σε αυτόν τον Γαλαξία για περισσότερο από δύο νύχτες για να αποκαλυφθεί η  αξιοσημείωτη φύση του¨, δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο Vy Tran από το Πανεπιστήμιο A & M του Τέξας.

Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι παρατεταμένες παρατηρήσεις με τη χρήση υπο-χιλιοστομετρικών κυματικών τηλεσκοπίων - κάτι που το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέημς Γουέμπ (James Webb SpaceTelescope), το οποίο έχει οριστεί να εκτοξευτεί το 2018, θα είναι σε θέση να κάνει μιας και θα είναι ανεπηρέαστο από την παρέμβαση της Γήινης ατμόσφαιρας.

¨Τα Υπο-χιλιοστομετρικά κύματα εκπέμπονται από τον καυτή κοσμική σκόνη, η οποία εμποδίζει το φως, και θα μας αποκαλύψει πότε αυτά τα …¨πυροτεχνήματα¨ εξερράγησαν και πόσο μεγάλο ρόλο έπαιξαν στην ανάπτυξη του αρχέγονου Σύμπαντος¨, εξηγεί ο Κορεντίν Σρέιμπερ (Corentin Schreiber) από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στην Ολλανδία.

Μέχρι τότε, αυτό παραμένει μια εικασία για το πως αυτός η γιγαντιαίος νεκρός Γαλαξίας προστέθηκε τόσο νωρίς στο χρονική πορεία του Σύμπαντος μας, και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι το αυτό το μυστήριο πρόκειται να… ξενυχτήσει τους αστροφυσικούς για πολλά βράδια  για τους μήνες που έρχονται.




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com