Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

7 εκπληκτικά γεγονότα για το σύμπαν, που πρόκειται να βάλουν το… Εγώ σας υπό αμφισβήτηση.

Ο Αμερικανός αστροφυσικός Νίλ ΝτεΓκράς Τάισον (Neil deGrasse Tyson), είχε πει κάποτε: ¨Αν το εγώ σας κυριαρχεί, λέγοντας είμαι σημαντικός, είμαι μεγάλος, είμαι ξεχωριστός, πρόκειται να απογοητευτείτε, εάν  κοιτάξετε γύρω σας σε ό, τι έχει ανακαλυφθεί σχετικά με το σύμπαν. ¨Όχι, δεν είσαι μεγάλος. Όχι δεν είσαι. Είσαι μικρός και σε χρόνο και σε χώρο. ¨Από καιρό σε καιρό, είναι σημαντικό να βάλουμε τα πράγματα κάτω από το πρίσμα της προοπτικής. Ή, σαν αστροφυσικός εγώ ο  Νίλ ΝτεΓκράς Τάισον θα σας πω, κρατήστε το μυαλό σας σε εγρήγορση¨.


Αρκεί να αναλογιστούμε για μια στιγμή ότι, ενώ η Γη έχει μια ισημερινή διάμετρο 12755.66 χιλιόμετρα (7.926 μίλια), ο Γαλαξίας έχει περίπου 679.026.240.000.000.000 χιλιόμετρα (621.000.000.000.000.000 μίλια). Αυτά τα επτά γεγονότα που αλιεύσαμε από τη NAΣA θα ταράξουν το μυαλό σας, αλλά και το εγώ σας θα προσγειωθεί πίσω στη Γη.

1. Υπάρχουν περισσότερα αστέρια από όλους μαζί τους κόκκους της άμμου που υπάρχουν σε όλες τις παραλίες της Γης. Ο Ήλιος μας είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια αστέρια που υπάρχουν μόνο στον δικό μας Γαλαξία. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες (και περισσότεροι ίσως) στο σύμπαν, ο καθένας γεμάτος με αστέρια.

Οι Ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας.
Εικόνα: NASA / Tumblr

Ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε έξω από το ηλιακό μας σύστημα, ήταν πίσω, στο 1995, και τώρα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες πλανήτες σε τροχιά γύρω από άστρα σαν τον Ήλιο μας , γνωστοί και ως εξωπλανήτες,

2. Μπορείτε να φανταστείτε την ταχύτητα του φωτός; Αν κινηθείτε με την ταχύτητα του φωτός, θα χρειαστείτε 100.000 χρόνια για να διασχίσετε τον Γαλαξία μας από την μία άκρη στην άλλη.


3. Μόνο το 5 τοις εκατό του σύμπαντος έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, και περίπου το 70 τοις εκατό του σύμπαντος είναι δομημένο από σκοτεινή ενέργεια.


4. Αν ο Ήλιος ήταν στο μέγεθος μιας συνηθισμένης εξώπορτας, η Γη θα είχε το μέγεθος ενός νομίσματος.



5. Ο Ήλιος είναι τόσο τεράστιος, ώστε χωράει μέσα του όλη τη μάζα του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή όλους τους πλανήτες, και ότι άλλο υπάρχει, μιας και το ποσοστό αυτό είναι μόνο 0,2 τοις εκατό.


6. Έχει ανακαλυφθεί ότι το σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός. Όμως, σε κάποια χρονική στιγμή στο παρελθόν το σύμπαν ήταν όλο συγκεντρωμένο σε ένα μόνο σημείο του χώρου, και όλη αυτή η ανακάλυψη ξεκίνησε από τον ΄Έντγουιν Χάμπλ.


7. Ο Ταξιδευτής 1 (Voyager 1) είναι ενα αμερικανικό διαστημικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση από τον Ήλιο μας περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια μίλια. Είναι το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που βγήκε έξω από τις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος. Ακόμα Τέσσερα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια κατευθύνονται επίσης έξω από το ηλιακό μας σύστημα (Τα σκάφη: Πρωτοπόρος 10 , Πρωτοπόρος 11, Νέοι Ορίζοντες, και Ταξιδευτής 2).


Ο Ταξιδευτής 2 (Voyager 2) κινείται επίσης εκτός Ηλιακού συστήματος, με ταχύτητα 39.000 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα από 296.000 χρόνια για να περάσει, το πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό μας. Τον Σείριο.


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com