Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Ο Στροβιλιζόμενος Πυρήνας του Νεφελώματος του Καρκίνου.

Εικόνα: NASA, ESA - Ευχαριστίες: J. Hester (ASU), Μ Weisskopf (NASA / GSFC)


Εξήγηση: Στον πυρήνα του Νεφελώματος του Καρκίνου (Μ1) βρίσκεται ένα μαγνητισμένο αστέρι νετρονίων μεγέθους πόλης, που περιστρέφεται 30 φορές το δευτερόλεπτο. 

Γνωστό ως το ‘’Πάλσαρ του Καρκίνου’’ (Crab Pulsar), φαίνεται στη εικόνα δεξιότερα από τα δύο φωτεινά αστέρια, ακριβώς κάτω από το στροβιλισμό που βρίσκεται στο κέντρο σε αυτή την εκπληκτική εικόνα του πυρήνα του νεφελώματος από το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Εκτείνεται σε περίπου τρία έτη φωτός. Η θεαματική αυτή εικόνα πλαισιώνει το λαμπερό αέριο, τις κοιλότητες και τα νήματα που στροβιλίζονται λουσμένα σε ένα απόκοσμο μπλε φως. Η μπλε λάμψη είναι ορατή ακτινοβολία που εκπέμπεται από ηλεκτρόνια που κινούνται σπειροειδώς σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο με σχεδόν την ταχύτητα του φωτός.

Σαν ένα κοσμικό δυναμό το Πάλσαρ πυροδοτεί τις εκπομπές από το νεφέλωμα, οδηγώντας ένα κρουστικό κύμα μέσω του περιβάλλοντος υλικού και επιταχύνει τα σπειροειδώς κινούμενα ηλεκτρόνια. 

Με περισσότερη μάζα από τον Ήλιο και την πυκνότητα ενός ατομικού πυρήνα, το περιστρεφόμενο Πάλσαρ είναι ο πυρήνας ενός τεράστιου άστρου που κατέρρευσε και εξερράγη. Το Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι το διεσταλμένο απομεινάρι από τα  εξωτερικά στρώματα του άστρου. Η έκρηξη σουπερνόβα ήταν ορατή στον πλανήτη μας το έτος 1054.