Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Αστρονόμοι συγκέντρωσαν νέα στοιχεία σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου και των… ''συγγενών'' του.


Αστρονόμοι χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Chandra, το Διαστημικό Παρατηρητήριο ακτίνων Χ της NASA, κάνοντας μια ανακάλυψη που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την κατανόηση του πώς δημιουργείται το μαγνητικό πεδίο στον Ήλιο και σε αστέρια σαν κι αυτόν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερις γηραιοί κόκκινοι νάνοι αστέρες με μάζα μικρότερη από το ήμισυ του Ήλιου εκπέμπουν ακτίνες Χ σε πολύ χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι αναμενόταν.

Οι εκπομπές ακτίνων Χ είναι ένας άριστος δείκτης της έντασης του μαγνητικού πεδίου ενός άστρου, πράγμα που δείχνει ότι αυτά τα αστέρια έχουν πολύ ασθενέστερα μαγνητικά πεδία από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Από τη στιγμή που νεαρά αστέρια όλων των μαζών έχουν πολύ υψηλά επίπεδα εκπομπής ακτίνων Χ, και έντασης του μαγνητικού τους πεδίου, το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα μαγνητικά πεδία από αυτά τα αστέρια αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου.
 Ενώ αυτό είναι μία  συχνά παρατηρούμενη ιδιότητα των άστρων σαν τον Ήλιο μας, δεν αναμένεται να συμβεί για χαμηλής μάζας αστέρια, καθώς η εσωτερική τους δομή είναι πολύ διαφορετική.

Ο Ήλιος και τα άλλα αστέρια είναι γιγαντιαίες σφαίρες υπέρθερμου αερίου. Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου είναι υπεύθυνο για την παραγωγή Ηλιακών κηλίδων, τον ενδεκαετή του κύκλο, και των ισχυρών εκρήξεων σωματιδίων από την Ηλιακή επιφάνεια. Αυτές οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να παράγουν θεαματικό σέλας στη Γη, να καταστρέψουν τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, να βγάλουν ''νοκ-άουτ'' επικοινωνιακούς  δορυφόρους  , καθώς και να επηρεάσουν σοβαρά τους αστροναύτες στο διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα: http://go.nasa.gov/2aLPS8W


ΠΗΓΗ: Big Bang To Dynamic Earth