Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Νέες σκοτεινές κηλίδες εμφανίστηκαν στα στρώματα νεφών στον Πλανήτη Ποσειδώνα.

Το Hubble εντόπισε ένα νέο αντικείμενο στον σκούρο, παγωμένο μπλε γίγαντα.
Από τον John Wenz | Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016


Ένα νέο αντικείμενο εμφανίστηκε πρόσφατα στον Ποσειδώνα, όπως φαίνεται σε αυτή την εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

NASA, ESA και Ε.Η. Wong


Δεν συμβαίνει κάθε μέρα σε ένα πλανήτη να ξεφυτρώνει και ένα νέο χαρακτηριστικό, αλλά το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φαίνεται να έχει βρει μια  ολοκαίνουργια "κηλίδα" πάνω στο μπλε παγωμένο γίγαντα Ποσειδώνα.


"Η Μεγάλη Σκούρα Κηλίδα" του Ποσειδώνα ανακαλύφθηκε από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 το 1989, όπου και αποκάλυψε μια καταιγίδα να μαίνεται γύρω από την ατμόσφαιρα με ταχύτητα 2415 χιλιομέτρων (1500 μίλια) την ώρα , σαν την ερυθρά  κηλίδα του Δία σε μικρογραφία. Η φύση του αντικυκλώνα διευκρινίστηκε το 1994, μιας και  είχε και μια μικρότερη καταιγίδα. Η νέα κηλίδα είναι πιθανό να είναι ένα συγγενικό φαινόμενο.

"Το γεγονός ότι αυτή η σκούρα κηλίδα  έχει και ‘’φωτεινούς συνοδούς’’ δεν υποδηλώνει ότι είναι παρόμοια με τη Μεγάλη Σκούρα Κηλίδα που είδε το Voyager, και τη σκούρα κηλίδα που είδε το Hubble το 1994’’, δήλωσε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Heidi Hammel, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης (Space Science Institute).

Οι καταιγίδες σχηματίζονται όταν αέρας από το εσωτερικό του Πλανήτη διαταράσσεται και ωθείται προς τα πάνω, όπου παγώνει σε κρυστάλλους πάγου αποτελούμενους κυρίως από μεθάνιο. Υπήρξαν ενδείξεις από πέρυσι πως ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να λαμβάνει χώρα στο γιγαντιαίο παγωμένο Πλανήτη , χάρις στο Hubble που είναι το μόνο τηλεσκόπιο που έχει τις δυνατότητες για να κάνει τις απαραίτητες παρατηρήσεις.


Η Hammel λέει ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία δομής μέσα στην καταιγίδα, με ανοίγματα στα στρώματα των νεφών που οδηγούν σε μια μαινόμενη καταιγίδα από κάτω. Οι μετέπειτα παρατηρήσεις θα μπορούσαν να δώσουν μια σαφή εικόνα για το πώς σχηματίζονται και πώς διαλύονται. Το Hubble θα πρέπει να κάνει τη ‘’βαριά δουλειά’’, δεδομένου ότι κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει επισκεφθεί το Ποσειδώνα από το 1989 (αν και υπάρχει κάποια συζήτηση στο εσωτερικό της NASA που προσπαθεί να το αλλάξει αυτό.)

«Θεωρούμε ότι αυτές οι σκούρες κηλίδες στον Ποσειδώνα (που είναι πιο ορατές στα μήκη κύματος του κυανού χρώματος) είναι μάλλον «διάφανες» περιοχές, στα στρώματα των νεφών που βλέπουν σε βαθύτερα στρώματα», αναφέρει η
Hammel. "Οι φωτεινοί συνοδοί (που είναι περισσότερο ορατοί στα ερυθρά μήκη κύματος) πιστεύεται ότι είναι σύννεφα με υψηλότερο υψόμετρο."

ΠΗΓΗ: astronomy.com 

Απόδοση στα Ελληνικά: Δημήτρης Γκίκας