Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Στον Κορυδαλλό… « Κάθε παιδί μετράει τ΄ άστρα»

Βραδιά
Αστροπαρατήρησης.
Η ομάδα μας, η Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας με την επωνυμία ‘’ΑΡΑΤΟΣ’’, συμμετείχε στη Βραδιά Αστροπαρατήρησης «Κάθε παιδί μετράει τ΄αστρα» στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ 2016 του Δήμου Κορυδαλλού , που έγινε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού.

Την εκδήλωση ξεκίνησαν οι μαθήτριες Εμμανουέλα Χάλαρη και Μαρία Κούτρη από το  4ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νίκου Κατσούλη, όπου παρουσίασαν μια θαυμάσια εργασία με θέμα: «Εισαγωγή στην Αστρονομία. Βασικές οδηγίες για το πως μπορεί να ξεκινήσει κάποιος την Αστρονομία».

Στη συνέχεια μια εντυπωσιακή ομολογουμένως παρουσίαση από την Ομάδα παιδιών του 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού με τους Κωνσταντίνο Καλαβρό και Νικόλαο Μυλωνά υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νίκου Παπαδημητρόπουλου, όπου μας παρουσίασαν την εργασία τους: «Αρχή λειτουργίας του τηλεσκοπίου και κατασκευή με απλά υλικά».

Ακολούθησε η Ομιλία του Δημήτρη Γκίκα μέλους της ομάδας μας με θέμα : «Η Ερασιτεχνική Αστρονομία και η προσφορά της».

Το πρόγραμμα έκλεισε με την εκπληκτική Ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή ΕΚΠΑ Δρ. Μάνου Δανέζη ο οποίος με την ομιλία του που είχε σαν θέμα: «Γνωρίζοντας καλλίτερα το πλανητικό μας σύστημα», μάγεψε όλους εμάς τους παρευρισκόμενους ταξιδεύοντάς μας για λίγο στο κοσμικό μας σπίτι, το Ηλιακό μας σύστημα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της. οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τον Νυχτερινό Ουρανό με τα τηλεσκόπια των μελών της ομάδας μας. Παρατηρήθηκαν η Σελήνη, ο Δίας, ο Άρης που την περίοδο αυτή είναι στο πλησιέστερο σημείο στην Γη, ο Κρόνος, και επίσης υπήρχε δυνατότητα προβολής της επιφάνειας της Σελήνης στην οθόνη του υπολογιστή, πράγμα που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμαρχο Κορυδαλλού Κο Σταύρο Κασιμάτη, την Δημοτική αρχή του Δήμου Κορυδαλλού, την ένωση Γονέων του Δήμου Κορυδαλλού, την Κυρία Μαρία Ναυρούζογλου, την Κυρία Άννα Π. Τζαβαλή, για την ευγενική τους πρόσκληση, καθώς και για την βοήθειά τους στην προσπάθεια της ομάδας μας για την εκλαΐκευση και διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας που τόσο πολύ έχει εξοβελιστεί από την δημόσια εκπαίδευση.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

7:30            Έναρξη και χαιρετισμοί


                   «Εισαγωγή στην Αστρονομία. Βασικές οδηγίες για το πως μπορεί να
                   ξεκινήσει κάποιος την Αστρονομία».
                    Παρουσίασαν οι μαθήτριες Εμμανουέλα Χάλαρη και Μαρία Κούτρη
                    υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νίκου Κατσούλη.


                   «Αρχή λειτουργίας του τηλεσκοπίου και κατασκευή με απλά υλικά».
                   Παρουσίασαν οι μαθητές Κωνσταντίνος Καλαβρός και Νικόλαος Μυλωνάς
                    υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους κ. Νίκου Παπαδημητρόπουλου.

8:00             Δημήτρης Γκίκας, μέλος της Ομάδας ΄΄ΑΡΑΤΟΣ''- Παρατηρησιακή Αστρονομία          Σαλαμίνας
                    «Η Ερασιτεχνική Αστρονομία και η προσφορά της».                   «Γνωρίζοντας καλλίτερα το πλανητικό μας σύστημα»


Εδώ ορισμένα στιγμιότυπα απο την εκδήλωση :


   

Βίντεο με αποσπάσματα από την εκδήλωσηΕυχαριστούμε την φωτογράφο Κατερινα Τσίνα
από το Studio Poirazidis για την εξαιρετική κάλυψη της εκδήλωσης.