Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Θα επισκεφτούμε τον Τρωικό αστεροειδή L4 (624) Έκτωρ

Διαβάζουμε απο το Blog του Franck Marchis

Τελικά άρχισα να ανεβάζω μερικά από τα βίντεο της ομιλίας που έδωσα τον περασμένο μήνα στην Ακαδημία Επιστημών στην Καλιφόρνια (California Academy of Sciences). Σήμερα ας δούμε τον L4  Έκτορα (624), τον δυαδικό και δίλοβο μεγαλύτερο Τρωικό αστεροειδή του Δία. Ένα αινιγματικό σύστημα πολλαπλών αστεροειδών με πολλά μυστήρια (εκκεντρότητα και κεκλιμένες τροχιές των δορυφόρων αυτών, με περίπλοκα σχήματα και δομές  ...).

Screen Shot 2016-05-23 at 9.50.49 AM

Η μελέτη μας βασίζεται σε παρατηρήσεις που συγκεντρώθηκαν πάνω από 8 χρόνια, και που εκδόθηκαν το 2014. Το συμπέρασμα της εργασίας μας είναι ότι ο Έκτωρ 624 είναι πιθανώς ένα αντικείμενο από την ζώνη Καίπερ που αιχμαλωτίστηκε και ότι ο δορυφόρος αυτός σχηματίστηκε πριν από πολύ καιρό με την συγχώνευση συστατικών που έγινε λόγω αργής ταχύτητας.
  

 Ο Μεγαλύτερος Τρωικός αστροειδής του Δία 624 Hektor και το φεγγάρι του από τον Franck Marchis στο Vimeo.

Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα να σταλεί ένα διαστημικό σκάφος εκεί για να κατανοήσουμε πραγματικά αυτό το σύμπλεγμα, που είναι ένας μικρός γεωλογικός κόσμος. Τα καλά νέα είναι ότι το θέμα το επεξεργάζονται οι διάφορες υπηρεσίες διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της JAXA και της NASA.

Με καθαρούς Ουρανούς

Franck M.

ΠΗΓΗ: cosmicdiary.org