Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Τι είναι ή Βαρυτική Διαστολή ;

Από: ankitb


    Εικόνα : Wikimedia 


Το φαινόμενο αυτό είχε προβλεφθεί για πρώτη φορά από τον Αϊνστάιν στη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας. Στην Βαρυτική Διαστολή του Χρόνου, η μάζα του αντικειμένου στρεβλώνει τον χωρόχρονο και επιβραδύνει το χρόνο που σημαίνει ότι κοντά σε ένα ισχυρό βαρυτικό πεδίο ο χρόνος θα είναι ''αργός''. Αυτό το αποτέλεσμα έχει επιβεβαιωθεί από τις δοκιμές για τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα τεράστιο αντικείμενο στο διάστημα με μεγάλη βαρύτητα, τώρα από την δική σας προοπτική, αν τοποθετήσετε ένα ρολόι κοντά στο τεράστιο αυτό αντικείμενο και ένα άλλο ρολόι πιο μακριά τότε το πρώτο θα δουλέψει πιο ‘’αργά’’ σε σύγκριση με το ρολόι που τοποθετήσατε πιο  μακριά (το οποίο επίσης βίωσε λιγότερη βαρύτητα σε σύγκριση με το ρολόι που είχε τοποθετηθεί κοντά στο αντικείμενο)

Επιβεβαίωση της Βαρυτικής Διαστολής του Χρόνου.

Το αποτέλεσμα Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες με τη διεξαγωγή μιας δοκιμής. Τοποθέτησαν ένα ατομικό ρολόι σε ένα αεροπλάνο και ένα άλλο στο έδαφος, Το ρολόι στο αεροπλάνο ΄΄έτρεχε΄΄ ελαφρώς πιο γρήγορα από ότι το ρολόι στο έδαφος.

Μία άλλη επιβεβαίωση είναι ότι κάθε δορυφόρος GPS σε τροχιά γύρω από τη Γη χρειάζεται ειδικά σχεδιασμένες συσκευές για να αποδώσει τη  σωστή ώρα.

Επιπλέον, η επίδραση αυτή έχει επαληθευτεί και σε εργαστήρια.

Γνωρίζουμε ότι η δύναμη της βαρύτητας στη Γη είναι μεγαλύτερη από αυτήν στον Άρη, Ασθενής βαρύτητα σημαίνει ότι ο χρόνος θα κυλήσει πιο γρήγορα στον Άρη σε σχέση με τη Γη, Έτσι, αν βρισκόσαστε στον Άρη θα γερνάγατε πιο γρήγορα ή πιο αργά; Η απάντηση είναι ναι, θα γερνάγατε λίγο πιο γρήγορα στον Άρη από ότι στη Γη, αλλά η διαφορά θα ήταν πολύ μικρή, τόσο μικρή που ακόμα και αν έχετε ζήσει ολόκληρη τη ζωή σας στον Άρη η διαφορά θα ήταν μόνο λίγα λεπτά.

Εδώ τώρα έρχεται το ενδιαφέρον σημείο όσο αναφορά την Βαρυτική Διαστολή του Χρόνου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το αποτέλεσμα για Ταξίδια στο χρόνο. Κοντά σε ένα πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο ο χρόνος θα ΄΄κινηθεί΄΄ πιο αργά, αλλά στην Γη ο χρόνος αντίστοιχα θα ΄΄τρέξει΄΄ με την συνηθισμένη του ταχύτητά. Τώρα φανταστείτε, ότι αν πάτε κοντά σε ένα ισχυρό βαρυτικό πεδίο, μείνετε εκεί για μια ημέρα, και επιστρέψετε πίσω στη Γη, τότε θα…ονομαστείτε αυτόματα: ‘’Ταξιδιώτης του χρόνου’’ καθώς ο χρόνος κινείται πιο αργά για σας... Η ημέρα είχε διάρκεια 24 ώρες για τους ανθρώπους που ζουν στη Γη, αλλά για σας ήταν ακριβώς 12 ώρες καθώς ο χρόνος ''έρρεε'' πιο αργά.

ΠΗΓΗ: - universescience.in 
             - el.wikipedia.org