Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν νεαρό Γαλαξία σε τροχιά γύρω από τον Γαλαξία μας.



 Εν συντομία

Οι αστρονόμοι έμειναν έκπληκτοι όταν για πρώτη φορά είδαν ένα ''νάνο'' γαλαξία σε τροχιά γύρω από τον δικό μας. Ο Γαλαξίας αυτός ονομάστηκε "Κρατήρας 2’’ (Crater 2), και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Γαλαξία μας, πίσω από τον Αστερισμό του Τοξότη, το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Μια μεγάλη έκπληξη

Το Σύμπαν είναι ένα μεγάλο μέρος. Συνεχώς βλέπουμε νέα πράγματα που μέχρι πριν ήταν άγνωστα καθώς κοιτάμε ολοένα και πιο βαθιά  μέσα στο σύμπαν. Για το σκοπό αυτό, έχουμε αναπτύξει ισχυρά εργαλεία για να μας βοηθήσουν να δούμε μέσα στα πολλά αυτά μυστικά του Σύμπαντος ... μπορούμε να δούμε σε μακρινούς γαλαξίες και να ανιχνεύσουμε για πιθανούς κόσμους που φιλοξενούν ζωή.

Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είναι πολύ ενοχλητικό όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν βλέπουμε πράγματα που είναι πολύ κοντά στο γαλαξία μας. Είναι σαν να βλέπεις την αυλή του σπιτιού σου για πρώτη φορά.


Η υπόθεση στη πράξη, γνωρίστε τον Κρατήρα 2.

Ο Κρατήρας 2 είναι 380.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Κρατήρα (εξ ου και το όνομα), και ανιχνεύθηκε εξαιτίας ενός υπολογιστή που έψαχνε για την υπερβολική πυκνότητα  των αστέρων, από στοιχεία φωτογραφιών παρμένες από το τηλεσκόπιο στην Χιλή*.


Ένας αδύναμος γίγαντας

Ο ακριβής λόγος που ο Κρατήρας 2 έχει ξεφύγει από την ανθρώπινη παρατήρηση είναι αρκετά απλός: Είναι ένα αρκετά σκοτεινός γαλαξίας. Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους αμυδρότερους σε  επιφανειακή φωτεινότητα νάνους Γαλαξίες που έχουμε δει ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άστρα στο γαλαξία αυτό είναι διασκορπισμένα, καθιστώντας το συνδυασμένο φως τους αρκετά εξασθενημένο.

Επίσης, ο Κρατήρας 2 έχει ‘’ζήσει’’ μια αρκετά ήσυχη ζωή, αφού δεν έχει πλησιάσει κανένα μεγάλο γαλαξία. Αυτό μπορεί να ειπωθεί, επειδή έχει ένα στρογγυλό σχήμα, μιας και μια  επαφή με μεγαλύτερους γαλαξίες συνήθως παραμορφώνει τη μορφή και το σχήμα των  νάνων Γαλαξιών.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο Κρατήρας 2 μπορεί να ανήκει σε μια μικρή ομάδα δορυφόρων, οι οποία περιλαμβάνει τους νάνους γαλαξίες του Λέοντα και το σφαιρικό σμήνος αστέρων του αστερισμού του Κρατήρα ... οι οποίοι που μπορεί να συγχωνεύονται με το Γαλαξία μας.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Πηγή: Gizmodo - futurism.com - el.wikipedia.org 

*Το κείμενο για το τηλεσκόπιο της Χιλής είναι της Αστροφυσικού Δρ. Ελένης Χατζηχρήστου
Αστροφυσικού
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
NASA Goddard Space Flight Center
Space Telescope Science Institute
Yale University
Dean of City Unity College