Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο Βόρειος πόλος κινείται. Και τώρα πλέον γνωρίζουμε τι το προκαλεί…..Εμείς !



Εν συντομία

Κάτι παράξενο συμβαίνει στον πλανήτη μας. Το έτος 2000 περίπου, ο άξονας του Βόρειου πόλου (ή πόλος της Βόρειας περιστροφής της Γης) ξεκίνησε να….μεταναστεύει προς Ανατολάς με μια έντονη κίνηση. Οι επιστήμονες στη NASA έχουν καταλάβει πλέον τι συμβαίνει ... και οι άνθρωποι είναι εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτό το φαινόμενο.

Μπορεί να μην το αισθάνεσθε προσωπικά, αλλά ο άξονας περιστροφής της Γης μετατοπίζεται.

Γύρω στις αρχές του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες άρχισαν να παρατηρούν ότι ο άξονας του Βόρειου πόλου κινείται προς Ανατολάς. Τώρα, επιστήμονες από το Jet Propulsion Laboratory της NASA πιστεύουν ότι έχουν στα χέρια τους μια βάσιμη αιτία ως προς το γιατί.

Ανθρώπινες Διαταραχές

Ο άξονας περιστροφής της Γης συνεχώς μεταβάλλεται αν αυτό δεν είναι τίποτα νέο. Συμβαίνει επειδή η Γη (και πολλοί άλλοι πλανήτες) δεν είναι μια τέλεια σφαίρα. Είναι ατελής, καλυμμένος με προσκρούσεις και χάσματα. "Αν πάρετε ένα μεγάλο κομμάτι υλικού από κάποια περιοχή, σπάτε την συμμετρία, και ο άξονας περιστροφής αρχίζει να κινείται," δήλωσε ο Surendra Adhikari από το Jet Propulsion Laboratory.

Αλλά αυτή η πιο πρόσφατη μετακίνηση είναι διαφορετική, διότι ο Adhikari το έχει συνδέσει με ανθρώπινη παρέμβαση. Τα ευρήματά του δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science  Advances.

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες: Η Γροιλανδία και τα στρώματα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής λιώνουν, και η παγκόσμια παροχή νερού μας δραστικά αναμιγνύεται. Έτσι, προκαλούνται διαταραχές από τον άνθρωπο που κυριολεκτικά προκαλούν αλλαγές στους πόλους του πλανήτη.




Αυτή η εικόνα δείχνει τη σχέση μεταξύ της ηπειρωτικής αποθήκευσης νερού και την ταλάντευση στον άξονα περιστροφής της Γης. Credit: NASA

Από το 1899, οι επιστήμονες παρακολουθούν την μετανάστευση του άξονα περιστροφής του Βόρειου πόλου της Γης. Κατ 'αρχάς παρατήρησαν ότι κινούταν Δυτικά προς τον κόλπο του Χάντσον (Hudson Bay), συνδέοντάς το με το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή Laurentide, μια έκταση με στρωματώσεις πάγου. Αλλά περίπου το έτος 2000, άλλαξε εντελώς πορεία και άρχισε να κατευθύνεται ανατολικά.

Σαν μην έφτανε αυτό, αυτή τη στιγμή κινείται με διπλάσια ταχύτητα ! Πιστεύεται ότι κυρίως επηρεάζεται από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Η εποχή του  ''Ανθρωποκαίνου"  (The Anthropocene)

Οι στρωματώσεις πάγων δεν είναι ο μόνος ένοχος, ο παγκόσμιος ταμιευτήρας νερού δηλαδή, ιδιαίτερα σε όλη την Ευρασία.

Οι άνθρωποι θέλουν να αντλούν και να διανέμουν πολλά υπόγεια ύδατα σε όλη την Υδρόγειο. Αυτό κάνει μερικές περιοχές ξηρότερες από τις άλλες, και προσθέτει ένα σωρό νέα χτυπήματα και χάσματα που αλλάζουν σιγά σιγά τον άξονα περιστροφής του Βορρά της Γης κάθε τόσο.

Υπάρχει όμως ένα ενδιαφέρον πράγμα για όλο αυτό, και αυτό είναι ότι οι ερευνητές μπορούν να εντοπίζουν την ιστορία της κλιματικής αλλαγής με την εξέταση των μετατοπίσεων του άξονα περιστροφής της Γης. Η έρευνα διεξάγεται από τον Adhikari και τους Υδατολόγους του JPL.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο γεγονός που βλέπουμε σε όλα αυτά: Οι άνθρωποι πραγματικά κυριαρχούν στα φυσικά συστήματα του πλανήτη. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες έχουν συζητήσει το αν πρέπει ή όχι να ονομάσει την επόμενη εποχή, ως την περίοδο του ''Ανθρωποκαίνου" - μια εποχή που κυριαρχείται από ανθρώπους και μηχανές.

Θα πρέπει να ξέρουμε αργότερα αυτό το έτος, εάν θα εξελιχτεί η αλλαγή αυτή , δεδομένου ότι μια ομάδα επιστημόνων πρόκειται να συζητήσουν αυτό ως επίσημη πρόταση.


Πηγή: Gizmodo - futurism.com - en.wikipedia.org