Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο ''Akatsuki '' στον Πλανήτη Αφροδίτη.

 
Η δοκιμαστική αυτή εικόνα της Αφροδίτης φωτογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 από την κάμερα μεγάλου μήκους κύματος IR πάνω στο διαστημικό σκάφος Akatsuki της Ιαπωνίας.
Credit: JAXA

Στον Πλανήτη Αφροδίτη, ένα Ιαπωνικό διαστημόπλοιο είναι σχεδόν έτοιμο για μια Μεγάλη επιστημονική έρευνα.

Η πολυαναμενόμενη εκστρατεία για το  ιαπωνικό διαστημικό σκάφος για τον Πλανήτη φροδίτη είναι επιτέλους έτοιμη να αρχίσει.

Η Διαστημοσυσκευή- ερευνητής  Akatsuki της Ιαπωνίας είχε υπολογιστεί αρχικά  ότι θα έφθανε στην Αφροδίτη, τον Δεκέμβριο του 2010, αλλά μια βλάβη του κινητήρα έκανε το διαστημικό σκάφος να χάσει το στόχο αναγκάζοντάς το να τεθεί γρήγορα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Αλλά τον περασμένο Δεκέμβριο, οι χειριστές του Akatsuki κατάφεραν να καθοδηγήσουν το σκάφος πίσω στην Αφροδίτη, και τώρα η Διαστημοσυσκευή είναι σχεδόν   έτοιμη να αρχίσει τις επιστημονικές της έρευνες.

 Το "Akatsuki έχει κάνει δοκιμαστικές παρατηρήσεις ενεργοποιώντας ένα ένα τα  όργανα παρατήρησης που διαθέτει," όπως διατύπωσε επίσημα ο Ιαπωνικός Οργανισμός Εξερεύνησης Αεροδιαστήματος  (Japan Aerospace Exploration Agency- JAXA) σε πρόσφατη ενημέρωση την Παρασκευή 1η Απριλίου. [Η Ιαπωνία στην Αφροδίτη: Δείτε τις φωτογραφίες από το Akatsuki]
«Τα όργανα ξεκίνησαν  κανονικά, και έχουμε ήδη πραγματοποιήσει επιτυχείς παρατηρήσεις που ισοδυναμούν με μια μικρή επιτυχία, » πρόσθεσαν. "Έτσι προχωρούμε στην κανονική λειτουργία στα μέσα Απριλίου."




Το τριακοσίων εκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό σκάφος Akatsuki, του οποίου το όνομα σημαίνει "αυγή" στα ιαπωνικά, σχεδιάστηκε για να μελετήσει τα σύννεφα της Αφροδίτης, να παρατηρήσει από κοντά τον  καιρό και την ατμόσφαιρα της  χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικά όργανα . Οι παρατηρήσεις της Διαστημοσυσκευής θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς η Αφροδίτη, η οποία μπορεί να ήταν αρκετά παρόμοια με τη Γη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, έγινε τόσο καυτή και φαινομενικά αφιλόξενη για τη ζωή, δήλωσαν αξιωματούχοι του JAXA.


Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το Akatsuki  θα συμπλήρωνε μια τροχιά γύρω από την Αφροδίτη μία φορά κάθε 30 ώρες, σε μέγιστη απόσταση (απόαψη) περίπου 50.000 μιλίων (80.000 χιλιόμετρα). Αλλά η δεύτερη προσέγγιση στην Αφροδίτη έθεσε την Διαστημοσυσκευή σε μια 13-ημερών τροχιά στέλνοντας το  Akatsuki μακριά στα 273.000 μίλια (440.000 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του πλανήτη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του JAXA .

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, το Akatsuki έχει προσπαθήσει να πετύχει μια λιγότερο ελλειπτική τροχιά. Το  JAXA έχει δηλώσει ότι θέλει ο ανιχνευτής  να είναι σε η τροχιά εννέα ημερών με απόαψη περίπου 193.000 μιλίων (310.000 χιλιόμετρα) από τη στιγμή που θα αρχίσει η κανονική λειτουργία.



Το Akatsuki θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι σε θέση να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των στόχων της αρχικής επιστημονικής του έρευνας από μια τέτοια τροχιά, δήλωσαν αξιωματούχοι του JAXA . Η Διαστημοσυσκευή εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2010, μπροστά από τον ανιχνευτή ’’  Ίκαρο ’’ της JAXA, ο οποίος έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο το οποίο χρησιμοποίησε ένα ηλιακό ιστίο σαν ώθηση, ‘’ανοίγοντάς ’’ το στο διαπλανητικό χώρο.

Follow Mike Wall on Twitter @michaeldwall and Google+. Follow us @Spacedotcom, Facebook or Google+. Originally published on Space.com - See more at: http://www.space.com/32461-japan-venus-probe-akatsuki-science-ready.html?utm_content=buffer51752&utm_medium=social&utm_source=plus.google.com&utm_campaign=buffer#sthash.pfYeCxSM.dpuf

Follow Mike Wall on Twitter @michaeldwall and Google+. Follow us @Spacedotcom, Facebook or Google+. Originally published on Space.com  


ΠΗΓΗ : space.com