Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Εντυπωσιακό timelapse ηλιακών εκρήξεων – Ένας χρόνος στη ζωή του ήλιου

SUN_639_355
δημοσιότητα η NASA. Το εντυπωσιακό timelapse δείχνει τις δραματικές ηλιακές εκρήξεις, αποκαλύπτοντας την απίστευτα ισχυρή δραστηριότητα που βιώνει τακτικά η επιφάνεια του Ήλιου.

Ο δορυφόρος Solar Dynamics Observatory (SDO) της NASA είχε στρέψει τον φακό του στο κοντινότερο αστέρι της Γης τα τελευταία 6 χρόνια. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις εικόνες που παίρνουν καθημερινά από τον SDO και κρατάνε αρχείο του ταραγμένου διαστημικού καιρού όπως ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις πλάσματος και εκπομπής αερίων από την ατμόσφαιρα του Ήλιου.



Το SDΟ, αν και αρχικά θα επιτελούσε το έργο για 5 χρόνια, συνεχίζει για 6ο χρόνο την αποστολή δεδομένων στη βάση του στο Νέο Μεξικό. Τα στοιχεία είναι τόσα πολλά που μπορούν να γεμίζουν ένα cd κάθε 32 δευτερόλεπτα. Κάθε καρέ από το τελευταίο timelapse της NASA αποτυπώνει περίπου μια ώρα στη Γη και δίνει μια εκπληκτική γεύση ενός χρόνου από τον Ήλιο που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνά μάτια.
Στα τέλη του 2015 η NASA είχε κυκλοφορήσει ένα ultra-high definition βίντεο 30 λεπτών από ηλιακές εκλάμψεις στην επιφάνεια του Ήλιου και την ενέργεια που εκτινάσσεται στο διάστημα.




  ΠΗΓΗ: Sfairika.gr