Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Ανακαλύφθηκε νέα υπέρ-γαλαξιακή δομή!

Γαλαξιακά υπέρ-σμήνη που εκτείνονται ως τα πέρατα του σύμπαντος και η θέση του Γαλαξία μας (Milky Way) στον κοσμικό ιστό


 Ο νέος τρισδιάστατος κοσμικός "χάρτης" δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο υπέρ-σμήνος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 520 εκατομμυρίων ετών φωτός!

 Ο νέος τρισδιάστατος κοσμικός "χάρτης" δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο υπέρ-σμήνος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 520 εκατομμυρίων ετών φωτός!
Οι αστρονόμοι μόλις απέκτησαν μια καλύτερη εικόνα της θέσης του Γαλαξία μας (Milky Way) στο σύμπαν, μετά τη νέα και απρόσμενη ανακάλυψη ότι αυτός συνιστά μέρος ενός τεράστιου υπέρ-σμήνους γαλαξιών -άγνωστου μέχρι σήμερα- το οποίο ονόμασαν "Laniakea". Στα Χαβαϊκά (ή Χαβανέζικα) σημαίνει Αχανής Παράδεισος και η ονομασία δόθηκε προς τιμήν των Πολυνήσιων εξερευνητών που χρησιμοποιούσαν τη γνώση του ουρανού και των άστρων, προκειμένου να προσανατολίζονται όταν διέσχιζαν τον απέραντο Ειρηνικό ωκεανό.

 Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", χαρτογράφησαν τον ουρανό με τη βοήθεια μιας νέας τεχνικής που συνυπολογίζει τις αποστάσεις των πιο κοντινών γαλαξιών (8.000 τον αριθμό) και τις σχετικές μεταξύ τους κινήσεις.
 Ο νέος κοσμικός "χάρτης" είναι 3D και δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, μαζί με περίπου 100.000 άλλους, ανήκει στο ίδιο γιγάντιο υπέρ-σμήνος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 520 εκατομμυρίων ετών φωτός (1 έτος φωτός = 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιομέτρα)!



Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Γαλαξίας μας ανήκε στο μικρότερο υπέρ-σμήνος γαλαξιών της Παρθένου, με διάμετρο 100 εκατομμύρια έτη φωτός, το οποίο όμως, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, δεν είναι παρά ένα "παράρτημα" της Laniakea. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, ο Γαλαξίας μας στην πραγματικότητα ανήκει σε ένα υπέρ-σμήνος γαλαξιών 100 φορές μεγαλύτερο σε όγκο και μάζα απ' ότι πίστευαν μέχρι τώρα. Με τη Laniakea "συνορεύουν" άλλα τεράστια υπέρ-σμήνη γαλαξιών, όπως του Περσέα-Ιχθύων (το κοντινότερο στον γαλαξία μας), του Ηρακλή, της Κόμης κ.α., τα ακριβή όρια των οποίων δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.



 Κοσμικός ιστός: η μεγαλύτερη υπέρ-δομή στο παρατηρήσιμο σύμπαν

 O επικεφαλής της έρευνας δήλωσε σχετικά με το νέο εύρημα: «είναι σαν να ανακαλύπτει κανείς για πρώτη φορά ότι η πόλη του στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης χώρας, που συνορεύει με άλλες», ενώ δεν απέκλεισε το υπέρ-σμήνος να αποτελεί μέρος μιας ακόμη μεγαλύτερης γαλαξιακής δομής, που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί. Οι γαλαξίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε ομάδες ή αλλιώς σμήνη, τα οποία με τη σειρά τους ομαδοποιούνται σε υπέρ-σμήνη, όπως αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Τα υπέρ-σμήνη με τη σειρά τους στοιχίζονται υπό την επίδραση της κολοσσιαίας βαρυτικής έλξης σε έναν κοσμικό ιστό που εκτείνεται ως τα πέρατα του σύμπαντος!
Το παρακάτω infographic αποδίδει εξαιρετικά τις συγκριτικές διαφορές μεγεθών μεταξύ γνωστών δομών του σύμπαντος. Η Γη μοιάζει μια απειροελάχιστη ασημαντότητα μπροστά στα ασύλληπτα μεγέθη της κοσμικής κλίμακας.


"Far out in the uncharted backwaters of the unfashionable end of the western spiral arm of the Galaxy lies a small unregarded yellow sun. Orbiting this at a distance of roughly ninety-two million miles is an utterly insignificant little blue green planet whose ape-descended life forms are so amazingly primitive that they still think digital watches are a pretty neat idea."

 ―Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy



 Πηγή: www.lifo.gr