Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Δακτυλιοειδείς χώροι δημιουργίας Πλανητών




          Δεν γνωρίζουμε καθόλου πως μπορεί να είναι ή εξωγήινη ζωή, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ή ζωή αυτή ίσως να χρειάζεται έναν πλανήτη σαν τον δικό μας για να ζει σε αυτόν, με ήπιες θερμοκρασίες και υδάτινους ωκεανούς. Το πρώτο μέρος που ψάχνουμε για τέτοιου τύπου πλανήτες είναι γύρω από αστέρες σαν τον Ήλιο μας.
     Οι μισοί από τους αστέρες σαν τον δικό μας Ήλιο ‘’γεννιούνται’’ με ένα αδελφό αστέρα. Όταν τα δύο άστρα γεννιούνται μαζί περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε «Δυαδικό σύστημα αστέρων». Η αναζήτηση μας για αστέρια σαν τον Ήλιο μας καθιστά τα δυαδικά συστήματα αστέρων σημαντικά σημεία για παρατήρηση.
    Κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων τους οι Αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει πλήθος από γιγάντιους πλανήτες που υπάρχουν σε δυαδικά συστήματα αστέρων. Στην μόνη περίπτωση που έχουν ανακαλυφθεί πλανήτες που περιφέρονται γύρω από έστω έναν αστέρα από αυτά τα δυαδικά συστήματα, είναι όταν τα δύο αυτά άστρα είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
    Ωστόσο, τα συστατικά για ένα νέο πλανήτη έχουν μόλις εντοπιστεί σε ένα μικρό νέφος γύρω από ένα από τα δύο άστρα σε ένα δυαδικό σύστημα, και  σε ένα ακόμα μεγαλύτερο νέφος γύρω από τα δύο αυτά άστρα. Ο αστέρας φυσιολογικά ‘’τρώει’’ τέτοιου τύπου νέφη ταχύτατα, αλλά αυτό εδώ το νέφος έχει ανακαλύψει ένα τρόπο για να επιβιώνει, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνει κάποια ημέρα  Πλανήτης !
    Η μέθοδος επιβίωσης του μικρού νέφους είναι μόνιμα ‘’αυτοανατροφοδοτούμενη’’  με υλικά ‘’κλεμμένα΄΄ από το μεγάλο νέφος που όπως είπαμε περιβάλλει το δυαδικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχει ικανή ποσότητα ύλης για να σχηματιστεί ένας Πλανήτης στο μέγεθος του Δία ! Ο πλανήτης Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος με μάζα 300 φορές της Γης.

Επιμέλεια μετάφρασης : Ομάδα Astronomy & Science
Πηγή : http://kids.alma.cl/?p=1435&lang=en