Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Science Fiction; ή Science Fact;

Φως και…Μάζα
Γράφει ο Τάκης Φωτίου

   
     Πόσοι από εμάς δεν έχουμε μεγαλώσει παρακολουθώντας με μεγάλο ενδιαφέρον την σειρά Σταρ Τρεκ με τον ηρωικό κυβερνήτη Κέρκ και τον επιστημονικό του σύμβουλο Δόκτορα Σποκ να κατακτούν νέους κόσμους και να γνωρίζουν νέους πολιτισμούς με το θρυλικό διαστημόπλοιο Έντερπράϊζ.  Η σειρά εμπνευσμένη από τον Τζήν Ροντεμπέρυ γοήτεψε αλλά και ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους,  που ορισμένοι από αυτούς επηρεασμένοι από τη γοητεία που δίνει το Σύμπαν, αφοσιώθηκαν στο μεγαλείο της επιστήμης.
     Πολλές εφαρμογές που μας μάγεψαν βλέποντας τα επεισόδια από τις σειρές αλλά και από τις ταινίες  του Σταρ Τρεκ, έχουν επαληθευτεί τα τελευταία χρόνια στον επιστημονικό τομέα.
     Μια από αυτές είναι και το μηχάνημα που χρησιμοποιεί το ολόγραμμα σαν μέσο για να μετατρέψει στη συνέχεια τα φωτόνια το φως δηλαδή σε μάζα ! Είναι δυνατόν αυτό ;
Κι όμως , η θεωρία  BreitWheeler process προτείνει πως είναι . Ίσως λοιπόν  και στη σειρά Startrek Voyager η θεωρία  που στηρίζεται η λειτουργία του ολογραφικού γιατρού του σκάφους, να συμφωνεί με την BreitWheeler process.
     Science Fiction; ή Science Fact; Πάντα το ένα συμπληρώνει το άλλο. Υπάρχουν στιγμές που η φαντασία εμπνέει τον άνθρωπο σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεπερνάει τον εαυτό του και τα δόγματα της εποχής του μεγαλουργώντας και προσφέροντας στην ανθρωπότητα απίστευτα επιτεύγματα επιστήμης και τεχνολογίας που σε προηγούμενα χρόνια φάνταζαν….Επιστημονική φαντασία !

Παρακάτω βλέπουμε την Επιστήμη που είναι γύρω από το Σταρ Τρεκ.










Η Ομάδα του Astronomy & Science